Rețete culinare10 rețete culinare cu mazăre, vezi recomandările bucătarilor

10 rețete culinare cu mazăre, vezi recomandările bucătarilor

Va prezentam in cele ce urmeaza un top zece cu cele mai bune retete culinare cu mazare.

1. Reteta de supa crema de mazare reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

Ingredientele necesare pentru supa crema de mazare sunt urmatoarele:

  • o ceapa;
  • 400 grame mazare;
  • un cartof;
  • o lingura margarina;
  • jumatate de litru de supa de legume;
  • ulei;
  • sare;
  • crutoane.

Modul de pregatire pentru reteta de supa crema de mazare va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Fierbeti ingredientele, apoi strecurati-le;
  2. Dati prin blender mazarea si cartoful pana cand obtineti o compozitie omogena;
  3. Diluati compozitia cu supa pana cand ajunge la consistenta dorita, adaugati margarina;
  4. Serviti supa cu crutoane.

2. Reteta de mancare de mazare reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

Ingredientele necesare pentru mancarea de mazare sunt urmatoarele:

  • jumatate de kilogram de mazare;
  • o legatura de ceapa verde;
  • 200 grame piept de pui;
  • o legatura marar;
  • ulei;
  • sare si piper.

Modul de pregatire pentru reteta de mancare de mazare va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Caliti ceapa alaturi de carne, apoi adaugati mazarea si condimentati;
  2. Completati cu apa si lasati mancarea sa scada;
  3. La final presarati mararul tocat marunt.

    Mazare cu vita, Foto: taclaletes.blogspot.com
    Mazare cu vita, Foto: taclaletes.blogspot.com

3. Reteta de mancare de mazare cu vita reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

​Ingredientele necesare pentru mancarea de mazare cu vita sunt urmatoarele:

  • 300 grame carne de vita;
  • o legatura de ceapa verde;
  • 200 grame mazare;
  • supa de vita;
  • bulion;
  • o legatura marar;
  • ulei;
  • sare si piper.

​Modul de pregatire pentru reteta de mancare de mazare cu vita va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Caliti ceapa alaturi de carne, adaugati mazarea, continuati calirea timp de zece minute;
  2. Completati cu supa de vita si lasati preparatul sa fiarba pana cand toate ingredientele sunt gata;
  3. Continuati cu bulionul si lasati mancarea sa scada;
  4. La final presarati mararul tocat marunt;
  5. Serviti mancarea calda.

4. Reteta de pui cu mazare reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

Ingredientele necesare pentru puiul cu mazare sunt urmatoarele:

  • 200 grame carne de pui;
  • o legatura de ceapa;
  • 300 grame mazare;
  • 300 ml supa de pasare;
  • o legatura marar;
  • bulion;
  • ulei;
  • sare si piper.

Modul de pregatire pentru reteta de pui cu mazare va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Caliti ceapa alaturi de carne, adaugati mazarea si supa;
  2. Fierbeti mancarea timp de jumatate de ora, apoi adaugati bulionul;
  3. Lasati mancarea sa scada, iar la final adaugati mararul tocat marunt;
  4. Serviti mancarea calda sau rece.

5. Reteta de pasta de mazare si iaurt reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

Timp de pregatire: patruzeci de minute.

Ingredientele necesare pentru doua portii de pasta de mazare si iaurt sunt urmatoarele:

  • 100 grame mazare conservata;
  • o legatura de marar;
  • o ceapa;
  • doua oua;
  • 100 ml iaurt;
  • doua linguri de parmezan ras;
  • ulei;
  • sare si piper.

Modul de pregatire pascu pas pentru reteta de pasta de mazare si iaurt va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Adaugati toate ingredientele intr-un blender si amestecati pana la omogenizare;
  2. Puneti pasta pe foc si lasati-o sa fiarba, amestecand in continuu timp de un sfert de ora;
  3. Serviti-o calda de indata ce este gata.

    Piure de mazare, Foto: bucataras.ro
    Piure de mazare, Foto: bucataras.ro

6. Va prezentam in cele ce urmeaza reteta de piure de mazare si carne de pasare, preparat recomandat copiilor de peste opt luni.

Timp de preparare: jumatate de ora.

Ingredientele necesare sunt urmatoarele:

  • 50 grame boabe de mazare proaspata, nu conservata;
  • 50 grame piept de pasare fara piele;
  • un galbenus fiert;
  • sare.

Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta pentru copii de piure de mazare si carne de pasare va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Spalati bine pieptul de pasare in jet de apa rece, de suprafata acestuia pot adera bacterii daunatoare ce pot fi indepartate prin simpla spalare. Puneti la fiert pieptul de pui cu un praf de sare, spumand de fiecare data cand este nevoie;
  2. Separat opariti mazarea intr-o cantitate suficienta de apa cu un praf de sare pana cand boabele sale devin moi. Lasati mazarea sa se scurga bine intr-o strecuratoare cand s-a fiert suficient;
  3. Adaugati intr-un blender mazarea fiarta, galbenusul si pieptul de pasare (fara os). Mixati pana cand obtineti un piure omogen;
  4. Daca este cazul diluati piureul cu lapte pentru sugari pana cand ajungeti la consistenta dorita de cel mic;
  5. Serviti de indata ce este gata si s-a racit suficient.

7. Reteta de supa crema de mazare va prezinta un preparat sanatos si nu in ultimul rand gustos. Va prezentam mai jos ingredientele necesare si modul de preparare pas cu pas.

Timp de preparare: douazeci de minute.

Ingredientele necesare pentru opt portii de supa crema de mazare sunt urmatoarele:

  • doua salate verzi;
  • 100 grame unt proaspat;
  • o legatura de ceapa verde;
  • un kilogram de mazare proaspata sau congelata;
  • doi litri de supa de legume;
  • ulei;
  • sare;
  • piper;
  • 100 grame de parmezan.

Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de supa crema de mazare va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Desfaceti salata frunza cu frunza, aruncati cotorul, apoi spalati frunzele de salata in mai multe ape pentru a indeparta orice urma de nisip. Lasati salata sa se scurga bine inainte de a o folosi in preparat;
  2. Curatati ceapa, spalati-o, lasati-o sa se scurga, apoi taiati-o in rondele de dimensiuni medii incluzand si partea verde pentru un plus de gust si de culoare;
  3. In cazul in care ati achizitionat mazare congelata, va trebui sa o lasati sa se decongeleze inainte de a o folosi in preparat. Mazarea proaspata trebuie scoasa din teaca;
  4. Puneti pe foc o tigaie cu putin ulei. Lasati uleiul sa se incinga, iar cand a inceput sa sfaraie, adaugati ceapa verde tocata marunt. Caliti ceapa la foc potrivit, amestecand din cand in cand pentru a evita arderea sa. Ceapa arsa strica atat gustul, cat si textura preparatului. Daca observati ca ceapa are tendinta de a capata o culoare maronie, reduceti focul la minim, amestecati energic, eventual indepartati tigaia de pe foc pentru a-i permite uleiului sa isi reduca temperatura. Cand ceapa a capatat o culoare aurie si s-a inmuiat, adaugati intreaga cantitate de mazare. Acoperiti tigaia timp de cinci minute si lasati amestecul sa se inabuse la foc potrivit. Indepartati capacul, lasati amestecul pe foc inca cel mult un sfert de ora;
  5. Puneti la fiert intreaga cantitate de supa de legume, cand aceasta se apropie de temperatura de fierbere, adaugati compozitia pregatita in tigaie asa cum v-am descris anterior. Amestecati, apoi degustati preparatul, condimentati cu sare si piper dupa gust. Acoperiti oala de ciorba cu un capac si lasati-o sa fiarba la foc potrivit pentru douazeci de minute, apoi opriti focul. Lasati supa sa se odihneasca, apoi dati-o prin blender pana cand obtineti o compozitie omogena;
  6. Incalziti cuptorul la 200 de grade Celsius timp de jumatate de ora;
  7. Radeti parmezanul pe razatoarea cu ochiuri mari. Formati cu ajutorul mainilor mici bilute din parmezanul ras;
  8. Pregatiti o tava pe care o tapetati cu hartie de copt achizitionata din comert;
  9. Cand cuptorul s-a incins adaugati in tava bilutele de parmezan, apoi introduceti-le la copt. Lasati tava in cuptor timp de maxim cinci minute, sau pana cand parmezanul incepe sa se topeasca;
  10. Serviti supa calda distribuind-o in portii egale in farfurii adanci, adaugati bucatele de crutoane din parmezan in fiecare farfurie.

Supa crema de mazare are putine calorii, ea fiind potrivita si in curele de slabire. Va recomandam sa o incercati pentru ca in mod sigur veti fi surprinsi de gustul sau si o veti pregati de fiecare data cand aveti ocazia. Supa crema de mazare este potrivita pentru orice varsta si pentru orice moment al zilei, ea putand fi servita atat rece, cat si calda.

Omleta cu mazare si cartofi, Foto: rookiefood.wordpress.com
Omleta cu mazare si cartofi, Foto: rookiefood.wordpress.com

8. Va prezentam mai jos atat ingredientele necesare, cat si modul de preparare pentru reteta de omleta cu mazare si cartofi.

Timp de preparare: 1 ora.

Ingredientele necesare pentru 12 portii sunt urmatoarele:

  • 10 cartofi mari;
  • 600 grame de mazare din conserva;
  • 400 grame branza telemea de vaca;
  • 100 grame smantana;
  • 400 grame sunca de Praga;
  • 6 oua;
  • nucsoara;
  • pesmet;
  • ulei;
  • sare;
  • piper.

Modul de pregatire pentru reteta de omleta cu mazare si cartofi va este prezentat mai jos:

  1. Fierbeti cartofii in coaja, apoi cand sunt gata, indepartati coaja si taiati-i in rondele;
  2. Dati branza prin razatoare;
  3. Caliti mazarea alaturi de sunca de Praga taiata in cubulete;
  4. Bateti ouale bine cu un praf de sare, adaugati branza rasa si smantana. Condimentati cu sare, piper si nucsoara.
  5. Incalziti cuptorul;
  6. Pregatiti o forma termorezistenta, ungeti-o cu unt si tapetati-o cu pesmet. Adaugati in vas rondelele de cartofi, continuati cu amestecul de mazare si sunca de Praga. Deasupra straturilor adaugati amestecul de ou preparat anterior;
  7. Coaceti omleta in cuptor pana cand oul se incheaga bine, apoi serviti-o de indata ce este gata.

9. Reteta de supa de vara reprezinta un preparat racoros, ce poate fi servit direct din frigider atunci cand dorim sa ne racorim intr-o zi torida de vara. Va prezentam mai jos ingredientele necesare si modul de preparare pas cu pas.

Timp de pregatire: 25 de minute.

Timp de fierbere: 50 de minute.

Pret estimativ pentru opt portii: 14 lei.

Ingredientele necesare pentru opt portii de supa de vara sunt urmatoarele:

  • 500 grame de mazare;
  • un kilogram de cartofi;
  • doi litri de supa de legume;
  • 100 grame de seminte de dovleac;
  • doua legaturi de patrunjel;
  • ulei;
  • sare;
  • piper.

Modul de preparare pentru reteta de supa de vara va este prezentat pas cu pas mai jos:

  1. Daca ati cumparat mazare congelata, lasati-o la decongelat;
  2. Curatati cartofii, spalati-i bine, apoi taiati-i in cubulete. Pastrati cartofii intr-un vas cu apa la frigider pana cand ii veti folosi in preparat;
  3. Preparati supa din concentrate de legume, urmand cu exactitate indicatiile de pe plic;
  4. Decojiti semintele de dovleac, apoi prajiti-le la foc mic cu un pic de ulei, pana cand se rumenesc usor, aveti grija sa nu le ardeti;
  5. Spalati patrunjelul, lasati-l la scurs, apoi tocati-l marunt;
  6. Puneti o tigaie pe foc cu o cantitate suficienta de ulei. Cand uleiul s-a incins scoateti cartofii din frigider, scurgeti-i bine, apoi adaugati-i in uleiul incins. Caliti cartofii la foc potrivit pana cand se inmoaie si ii puteti strapunge cu usurinta cu ajutorul unei furculite sau cu lama unui cutit. Adaugati apoi mazarea, condimentati cu sare si piper dupa gust, lasati legumele sa se caleasca in continuare timp de un sfert de ora;
  7. Adaugati cartofii si mazarea calite in supa de legume calduta preparata anterior, puneti supa pe foc, apoi lasati-o sa dea in doua trei clocote;
  8. La final adaugati patrunjelul tocat impreuna cu semintele de dovleac prajite anterior. Dati din nou supa in cateva clocote, apoi acoperiti-o in totalitate cu un capac si lasati-o sa se odihneasca timp de cinci – zece minute inainte de a o servi.

Supa de vara se poate servi atat calda, cat si rece fiind la fel de gustoasa. Va recomandam sa o incercati pentru ca in mod sigur o veti aprecia.

10. Va prezentam reteta de ciorba de mazare pentru a va oferi un mod inedit de preparare al acestei legume. In general mazarea este servita sub forma de mancare sau ca parte a diferitelor aperitive, insa reteta de mai jos va ofera o noua varianta de ciorba, pe care in mod sigur o veti indragi.

Timp de preparare: 25 minute.

Timp de fierbere: o ora.

Ingredientele necesare pentru ciorba de mazare (patru portii):

  • o ceapa;
  • un os de porc cu carne suficienta sau costita;
  • 50 grame telina;
  • 200 grame mazare congelata;
  • un pastarnac;
  • patru linguri cus – cus;
  • un morcov;
  • un pliculet de bors;
  • leustean;
  • marar;
  • patrunjel;
  • piper;
  • sare.

Iata cum se prepara reteta de ciorba de mazare:

  1. Curatati ceapa, spalati-o, lasati-o intreaga;
  2. Spalati bine osul de porc, lasati-l la scurs sau uscati-l cu ajutorul unei hartii absorbante de bucatarie achizitionata din comert;
  3. Curatati telina, spalati-o, lasati-o intreaga sau taiati-o pe jumatate;
  4. Puneti mazarea la decongelat intr-o strecuratoare pentru a-i permite sa se scurga odata cu decongelarea;
  5. Curatati pastarnacul, spalati-l bine, dati-l pe razatoarea mare;
  6. Curatati morcovul, spalati-l, apoi dati-l pe razatoarea mare;
  7. Spalati leusteanul, mararul si patrunjelul, apoi lasati verdeata la scurs. Tocati verdeata marunt;
  8. Puneti la fiert osul de porc in trei litri jumatate de apa impreuna cu ceapa si telina. Luati spuma de fiecare data cand este nevoie. Condimentati cu sare si piper dupa gust si lasati sa fiarba pana cand carnea incepe sa se desprinda de pe os. Cand e gata scoateti osul, indepartati carnea, taiati-o feliute si puneti-o intr-o alta oala;
  9. Strecurati supa si adaugati-o in oala noua in care aveti deja carnea feliata. Adaugati morcovul, pastarnacul si mazarea. Lasati sa fiarba la foc potrivit pana cand legumele sunt fierte, apoi adaugati cele patru linguri de cus – cus. Fierbeti pentru inca cinci – sapte minute, apoi adaugati borsul;
  10. Condimentati ciorba cu sare si piper dupa gust, apoi dati-o in doua – trei clocote;
  11. Opriti focul si presarati verdeata tocata anterior (mararul, patrunjelul si leusteanul).

Ciorba de mazare are in mod sigur un gust deosebit si va recomandam sa o incercati pentru ca in mod sigur veti fi surprinsi in mod placut. Puteti servi acest fel de mancare atat rece cat si cald. In functie de preferintele dumneavoastra puteti adauga cate doua – trei linguri de smantana pentru fiecare portie.

Va dorim: Pofta buna!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.