Rețete culinareTop 10 cele mai bune rețete culinare cu mămăligă, o masă tradițională...

Top 10 cele mai bune rețete culinare cu mămăligă, o masă tradițională românească

Va prezentam in cele ce urmeaza un top zece cu cele mai bune retete culinare cu mamaliga.

1. Reteta de macrou „cuibarit” in mamaliga se pregateste usor si este extrem de gustoasa. Pestele contine foarte multe substante nutritive, el fiind recomandat in alimentatia fiecaruia dintre noi, la orice varsta. Mamaliga este adesea servita in tara noastra fiind unul dintre preparatele traditionale, ea se adauga acestui preparat conferindu-i un plus de savoare. Va prezentam mai jos modalitatea de pregatire a acestui preparat inedit pas cu pas pentru a il putea degusta in linistea caminului dumneavoastra alaturi de familie si de ce nu, de prieteni.

Ingrediente pentru macroul „cuibarit” in mamaliga:

  • doua bucati de macrou;
  • jumatate de lamaie;
  • jumatate de capatana de usturoi;
  • putin hrean ras;
  • o lingurita de ulei de masline;
  • sare.

Pentru mamaliga:

  • o cana de malai;
  • trei cani si trei sferturi de apa;
  • ulei de floarea soarelui;
  • o lingura de unt;
  • sare.

Iata cum se prepara reteta de macrou „cuibarit” in mamaliga:

  1. Daca ati cumparat macrou congelat, lasati la decongelat intr-o strecuratoare. Taiati capul si coada pestilor, apoi sectionati burta si indepartati maruntaiele. Spalati bine pestele atat la exterior, cat mai ales la interior, insistand asupra zone de din-naintea coloanei, ce contine o acumulare de sange care da un gust amar preparatului;
  2. Puneti pestele la fiert intr-o cantitate suficienta de apa si putina sare. Lasati-l sa fiarba pana cand piele sa incepe sa se crape, apoi scoateti-l intr-o strecuratoare si cat este inca fierbinte indepartati pielea. Lasati-l sa se raceasca, apoi scoateti sira spinari. Macroul este un peste care nu este bogat in oase, asa ca in general scoaterea sirei spinarii este suficienta pentru a indeparta oasele. Pentru a fi insa mai siguri treceti carnea de peste printr-o sita astfel: Puneti carnea in sita, iar cu ajutorul unei furculite, presati-o pana cand trece prin sita. In cazul in care mai exista oase ele se vor separa foarte bine de carne in acest fel;
  3. Stoarceti lamaia intr-un bol, treceti zeama printr-o sita pentru a indeparta semintele in cazul in care acestea exista;
  4. Curatati usturoiul, pisati-l cu un praf de sare;
  5. Amestecati zeama de lamaie, hreanul si usturoiul pisat pana cand se omogenizeaza, apoi adaugati amestecul preparat peste pestele fiert pregatit anterior. Condimentati cu sare si piper. Amestecati bine pana cand obtineti o compozitie omogena;
  6. Incepeti sa pregatiti mamaliga astfel: Puneti la fiert intr-un ceaun intreaga cantitate de apa la foc potrivit cu o lingurita de sare si cu lingura de unt. Amestecati pentru a grabi topirea untului, iar cand apa se apropie de fierbere reduceti focul si adaugati malaiul in ploaie. Amestecati cu un tel de metal pentru a evita formarea de cocoloase in timp ce adaugati malaiul. Acoperiti ceaunul si lasati mamaliga sa fiarba la foc mic timp de douazeci de minute, amestecand din cand in cand pentru a evita formarea de cocoloase. Cand malaiul a inceput sa se umfle amestecati cu fermitate, apoi lasati mamaliga sa se fiarba in continuare. Dupa douazeci de minute adaugati o cantitate suficienta de ulei incat sa acoperiti intreaga suprafata a mamaligii cu un strat subtire. Amestecati pana cand uleiul este complet inglobat in mamaliga si mai lasati pe foc inca cinci minute. Uleiul va face mamaliga mai gustoasa, dar si mai fina in acelasi timp. Lasati mamaliga sa se raceasca, apoi rasturnati-o pe un fund de lemn si faceti o adancitura generoasa in mijloc, indepartand din mamaliga. Adaugati compozitia de peste in interior, apoi acoperiti-o cu mamaliga ramasa;
  7. Dati o forma cat mai frumoasa, asemanatoare bulzului;
  8. Lasati preparatul sa se odihneasca timp de jumatate de ora inainte de a-l servi, atat pentru a se raci in totalitate, cat si pentru ca toate aromele din peste sa se raspandeasca in mamaliga.

Serviti macroul „cuibarit” in mamaliga pe un platou mare din care fiecare musafir isi poate lua portia pe care si-o doreste. In functie de dorinta dumneavoastra puteti servi o portie generoasa de usturoi alaturi de fiecare portie din preparat.

2. Reteta de mamaliga in cuiburi reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

Timp de pregatire: patruzeci de minute.

Ingredientele necesare pentru doua portii de mamaliga in cuiburi sunt urmatoarele:

  • 150 grame malai;
  • doua oua;
  • unt;
  • doua linguri de parmezan ras;
  • sare si piper.

Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de mamaliga in cuiburi va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Pregatiti mamaliga;
  2. Formati gramajoare in care adaugati cate un ou crud;
  3. Adaugati gramajoarele intr-un vas uns cu unt si presarati deasupra intregului preparat parmezanul ras;
  4. Introduceti preparatul in cuptor si lasati-l sa se coaca pana cand oul se incheaga si parmezanul se topeste;
  5. Serviti mamaliga de indata ce este gata.

    Mamaliga, Foto: eana.ro
    Mamaliga, Foto: eana.ro

3. Reteta de mamaliga cu branza de burduf reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

Ingredientele necesare pentru mamaliga cu branza de burduf sunt urmatoarele:

  • 300 grame mamaliga proaspata mai tare;
  • unt;
  • 200 grame branza de burduf;
  • iaurt;
  • sare.

Modul de pregatire pentru reteta de mamaliga cu branza de burduf va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Formati un rulou din mamaliga pe care il sectionati in rondele de grosime egala;
  2. Frecati branza cu unt pana devine cremoasa;
  3. Formati turnulete alternand un strat de mamaliga si unul de branza;
  4. Serviti preparatul cald sau rece cu iaurt.

4. Reteta de mamaliga cu branza de burduf reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

​Ingredientele necesare pentru mamaliga cu branza de burduf sunt urmatoarele:

  • jumatate de kilogram de malai;
  • 200 grame branza de burduf;
  • 50 grame cas;
  • 200 ml iaurt;
  • sare.

​Modul de pregatire pentru reteta de mamaliga cu branza de burduf va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Pregatiti mamaliga, distribuiti-o pe farfurii intinse;
  2. Adaugati deasupra mamaligii amestecul de branza de burduf, cas si iaurt;
  3. Serviti preparatul cald.

5. Reteta de mamaliga cu carne reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

Ingredientele necesare pentru mamaliga cu carne sunt urmatoarele:

  • 200 grame piept de pui;
  • 200 grame costita porc;
  • mamaliga;
  • doua cepe;
  • un pachet cu unt;
  • ulei;
  • sare si piper.

Modul de pregatire pentru reteta de mamaliga cu carne va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Adaugati in straturi intr-un vas uns cu unt mamaliga, carnea de pui calita cu o ceapa, mamaliga din nou, carnea de porc calita cu cea de-a doua ceapa si la final un nou strat de mamaliga;
  2. Coaceti preparatul in cuptor timp de jumtate de ora;
  3. Serviti preparatul fierbinte cu adaos de smantana sau iaurt.

6. Mamaliga este specifica tarii noastre si este servita cu placere de fiecare data. Reteta de mamaliga cu afumatura este usor de preparat si extrem de satioasa.

Ingrediente pentru reteta de mamaliga cu afumatura (2 portii):

  • 125 g malai;
  • 150 g branza de vaci dulce sau branza de burduf;
  • 100 g sunca sau slanina afumata sau carnati;
  • 500 ml apa;
  • 100 ml smantana;
  • sare.

Modul de preparare al mamaligii cu afumatura:

  1. Puneti un ceaun cu 3 cani de apa, putina sare si o lingura de unt pe aragaz la foc mediu spre mare;
  2. Lasati apa sa ajunga la temperatura de fierbere, apoi adaugati o cana de malai in ploaie;
  3. Amestecati in continuu cu un tel sau o lingura de lemn pentru a evita formarea de cocoloase;
  4. Dati focul la mic si acoperiti ceaunul;
  5. Lasati mamaliga sa se fiarba timp de 25 de minute, amestecand din cand in cand;
  6. Cand se apropie de final adaugati ulei, pentru a favoriza desprinderea mamaligii de ceau;
  7. Amestecati pana ce uleiul s-a inglobat in mamaliga si mai lasati sa fiarba timp de 5 – 10 minute;
  8. Intre timp taiati afumatura pe care ati pregatit-o in cubulete mici si puneti-o la calit intr-o tigaie;
  9. Lasati-o sa se rumeneasca un pic apoi luati-o de pe foc;
  10. Incalziti cuptorul la 180 de grade Celsius;
  11. Tapetati o tava cu unt si asezati un strat de mamaliga de circa 2 centimetri, uniformizati stratul in asa fel incat sa aiba aceiasi grosime pe intreaga suprafata a tavii;
  12. Dupa stratul de mamaliga urmeaza un strat de afumatura calita si unul de branza de vaci sau de burduf;
  13. Continuati cu succesiunea straturilor, pana vi se termina ingredientele;
  14. Ultimul strat trebuie sa fie de mamaliga;
  15. Introduceti tava la cuptor timp de maxim 10 minute.

Mamaliga cu afumatura se serveste calda cu smantana.

7. Reteta de zeama de varza cu mamaliga va este prezentata in cele ce urmeaza.

Timp de preparare: patruzeci de minute.

Pret estimativ pentru o portie: cinci lei.

Ingredientele necesare pentru doua portii sunt:

  • o ceapa;
  • 250 ml zeama de varza;
  • ulei;
  • condimente: chimen, boia, sare si piper;
  • jumatate de litru de apa.

Pentru mamaliga:

  • un cartof;
  • 100 ml lapte;
  • sare;
  • malai cat cuprinde.

Modul de pregatire pentru reteta de zeama de varza cu mamaliga va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Pregatiti mamaliga din cartoful fiert in lapte, caruia ii adaugati malai cat sa obtineti o mamaliga vartoasa;
  2. Puneti la fiert zeama de varza cu apa si toate celelalte ingrediente;
  3. Cand mamaliga este gata formati galuste si lasati-le sa se intareasca bine, apoi adaugati-le in supa fierbinte spre final, mai dati supa in doua trei clocote;
  4. Serviti atat calda, cat si rece.

8. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de preparare pentru reteta de mamaliga cu pere.

Timp de preparare: jumatate de ora.

Ingredientele necesare pentru doua portii de mamaliga cu pere sunt urmatoarele:

  • 125 grame malai;
  • jumatate de litru de apa;
  • 250 grame pere;
  • o lingura de margarina pentru prajituri;
  • 50 grame miere poliflora;
  • alune;
  • fructe deshidratate;
  • scortisoara.

Modul de pregatire pentru reteta de mamaliga cu pere va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Pregatiti mamaliga in mod obisnuit, apoi intindeti-o intr-o tava tapetata si lasati-o sa se raceasca. Cand s-a racit sectionati mamaliga in cubulete de dimensiuni egale;
  2. Curatati perele, sectionati-le in feliute, apoi caliti-le in margarina. Cand fructele s-au caramelizat frumos, adaugati cubuletele de mamaliga si lasati amestecul pe foc pana cand si aceasta din urma capata o culoare frumoasa;
  3. Serviti preparatul de indata ce este gata cu miere, fructe deshidratate si alune macinate;
  4. Presarati deasupra fiecarei portii putina scortisoara.

9. Va prezentam in cele ce urmeaza reteta de ardei copti cu mamaliga.

Timp de preparare: jumatate de ora.

Pret estimativ pentru o portie: trei lei.

Ingredientele necesare pentru doua portii sunt:

  • jumatate de kilogram de ardei capia;
  • un fir de ceapa verde;
  • patru rosii cherry;
  • 250 ml iaurt proaspat;
  • mamaliga;
  • ulei;
  • sare si piper.

Modul de pregatire pentru reteta de ardei copti cu mamaliga va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Coaceti ardeii pe o plita incinsa, apoi indepartati-le coaja si cotorul. Sectionati ardeii in fasiute;
  2. Caliti ceapa alaturi de rosii pana cand legumele sunt patrunse bine, la final adaugati fasiile de ardei copti. Condimentati si lasati preparatul pe foc pentru inca maxim cinci minute;
  3. Faceti o adancitura in mamaliga in care plasati mai intai smantana, apoi amestecul de legume calite;
  4. Serviti preparatul cald alaturi de peste.

    Mamaliga pizza, Foto: piatavaleaialomitei.ro
    Mamaliga pizza, Foto: piatavaleaialomitei.ro

10. Reteta de pizza din mamaliga reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

Ingredientele necesare pentru pizza din mamaliga sunt urmatoarele:

  • 300 grame mamaliga proaspata;
  • unt;
  • bulion;
  • 100 grame costita afumata;
  • un ardei capia;
  • o ceapa;
  • 50 grame parmezan ras;
  • sare si piper.

Modul de pregatire pentru reteta de pizza din mamaliga va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Adaugati mamaliga intr-o forma rotunda de pizza, ungeti-o cu unt si bulion;
  2. Presarati deasupra mamaligii costita taiata in cubulete, ardeiul capia fasiute si ceapa data prin razatoare;
  3. Introduceti preparatul in cuptor timp de douazeci de minute, apoi presarati parmezanul ras si lasati pizza sa se rumeneasca bine;
  4. Serviti preparatul cald.

Va dorim: Pofta buna!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.