Animale de companieBolile câinilor iarna - cum îi ferim de degerături și hipotermie

Bolile câinilor iarna – cum îi ferim de degerături și hipotermie

Bolile cainilor iarna sunt determinate de expunerea prelungita a acestor animale la frig, la temperatura scazuta si cuprind degeraturile si hipotermia.

Degeraturile apar cand se tine cainele in aer liber pe timp de iarna si temperatura este foarte scazuta. Astfel tesuturile in anumite zone ale corpului amortesc, se deterioreaza din cauza gerului si apar anumite complicatii care afecteaza starea de sanatate a patrupedului.

De obicei, cainele ingheata de frig la temperaturi foarte scazute de minus 10-20ºC si anumite extremitati ale corpului sunt afectate de inghet. Cele mai vulnerabile zone sunt labele, urechile, glandele mamare la femele (in special la cele care alapteaza), varful cozii, organele genitale la masculi. Astfel se creeaza anumite leziuni pe suprafata pielii cunoscute cu numele de degeraturi. Animalele predispuse la degeraturi sunt cele infometate, bolnave, obosite, care au pierdut mult sange de curand datorita unor accidente, traume, etc.

Rasele de caini mici, care au par scurt sau deloc sunt mai sensibile la frig si mai predispuse sa sufere degeraturi daca sunt expuse mult timp la ger. Femelele care alapteaza au glandele mamare mai coborate si pot suferi la nivelul acestora degeraturi. Cateii mici sunt mai sensibili la frig, la ei functia de termoreglare a organismului este slab dezvoltata. De asemenea si cainii batrani prezinta o anumita sensibilitate la gerul iernii. Cainii care isi uda blana in zapada isi pierd protectia la frig oferita de aceasta, firele de par fiind ude ingheata destul de rapid si corpul sufera de frig.

In momentul in care cainele este foarte rece la atingere, are anumite zone palide si eventual prezinta niste pustule rosii ca de arsura trebuie sa primeasca de urgenta ajutor pentru ca sufera de degeraturi. El trebuie dus intr-un loc cald si infasurat bine intr-o patura calduroasa. Incalzirea corpului trebuie facuta incet, in mod treptat. Nu se maseaza zonele inghetate cu degeraturi pentru a nu distruge si mai mult tesuturile afectate de frig. Ele nu se expun direct la o sursa de caldura, cel mai bine este sa fie protejate prin bandaj astfel incalzirea lor se va face din interior spre exterior si nu brusc de la zona externa afectata.

Animalul care a suferit degeraturi se va vindeca, dar va simti durere si sensibilitate locala, iar in viitor va pastra o anumita sensibilitate la frig de aceea va trebui sa fie ferit de temperaturile scazute din timpul iernii si de degeraturi. In cazuri grave cainele trebuie sa fie dus la o clinica veterinara unde sa primeasca ajutor de specialitate din partea cadrelor medicale.

Bolile câinilor iarna

O alta boala care afecteaza cainii in timpul iernii este hipotermia. Aceasta apare cand temperatura corpului la caine scade sub 37,5ºC. Factorii care contribuie la scaderea temperaturii corporale sunt: expunerea mult timp la ger, anestezia care se face in cazul unei operatii chirurgicale, bolile suprarenale sau tiroidiene, anumite traume, pierderea de sange, problemele sistemului nervos, bolile congenitale de cap, substantele nocive ingerate sau acumulate in organism datorita unor boli.

Cainele care sufera de hipotermie are tendinta sa-si cauta un loc cald, sta ghemuit, are vasele de sange ingustate spre a reduce pierderile de caldura si tremura datorita miscarilor musculare de a produce caldura suplimentara.

Pentru a fi ajutat trebuie mutat intr-un loc cald si invelit cu o patura. Trebuie sa bea lichide calde si lasat sa stea linistit. Periodic trebuie sa-i fie verificata temperatura corpului pana ce aceasta revine la valorile ei normale.

In cazuri grave cainele trebuie dus la o clinica veterinara, unde va primi ajutor de specialitate. Medicii vor analiza si vor stabili cat de grava este starea animalului si astfel ii vor aplica metodele de tratament adecvate. Acestea constau in verificarea activitatii respiratorii, a celei cardiace, a temperaturii copului, tensiunii si aducerea lor la valorile normale.

Cainii care sufera de hipotermie devin sensibili la alte expuneri repetate, iar in anumite cazuri ei pot ajunge la complicatii atat de grave, incat de multe ori le pot fi fatale.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.