Animale de companieCâinele de vânătoare italian pitic - Piccolo Levriero Italiano, cea mai mică...

Câinele de vânătoare italian pitic – Piccolo Levriero Italiano, cea mai mică rasă de ogari

Cainele de vanatoare italian pitic numit Piccolo Levriero Italiano este cea mai mica rasa de caini ce apartine familiei ogarilor. Acest caine vioi si inteligent are un mers caracteristic in pas de dans care este numit de experti ,,mers in pas de step”.

Privit in ansamblu pare o copie in miniatura a Greyhoundului, diferentiindu-se dupa cum am mai spus prin mersul sau caracteristic dar si prin anumite particularitati ce tin de tinuta sa eleganta – de modul cum isi poarta capul in pozitie orizontala sau cum isi mentine gatul aproape perfect vertical.

Acest caine este recomandat drept animal de companie oricui, dar mai ales pentru persoanele care sunt calme, deoarece temperamentul sau vioi poate la un moment dat sa supere un stapan nervos. Poate fi crescut foarte bine si in apartament nu numai la casa, deoarece nu are nevoie de atat de multa miscare cum au alte specii ce apartin familiei ogarilor. Are nevoie de multa afectiune din parte familiei si este capabil la randul sau sa impartaseasca aceeasi dragoste si prietenie fata de membrii acesteia.

Conform unor pareri ale celor care au studiat aceasta rasa, stramosul acestui caine Piccolo Levriero Italiano este un levrier de talie mica care a trait tocmai in epoca bronzului. Se pare ca scheletul acestui levrier a fost descoperit intr-un mormant egiptean care dateaza de acum 5000 de ani. De-a lungul timpului cainele a trait in Egipt, apoi fenicienii l-au adus in Grecia si apoi in Italia unde a devenit una dintre cele mai apreciate rase. In Franta se pare ca ajuns abia in Evul Mediu, iar in Europa in sec al XIV-lea – unde a devenit un caine al curtilor regale, era preferat de Caterina de Medicis, Francisc I, Henric al IV -lea.

Totusi provenienta exacta a rasei in negura vremurilor nu a putut fi stabilita cu exactitate, deoarece nu a fost dovedita pana in prezent. Daca ar fi sa ne luam dupa numele sau am putea crede ca provenienta sa e italiana insa conform expertilor aceasta denumire este oarecum improprie pentru aceasta rasa de caine. Unele ipoteze fac referire la originea africana a acestui caine de vanatoare si nu ca ar fi europeana.

Piccolo Levriero Italiano are trunchiul patrat si membrele foarte lungi. Are un aspect foarte elegant evidentiat mai ales in timpul mersului si o finete care nu mai apare la alte rase. Este vioi, afectuos, inteligent si sprinten. Inaltimea poate varia intre 32-38 cm si greutatea este de 5 kg.

Levriero Italiano
Levriero Italiano

Are capul lung, botul subtire si alungit, stopul nu foarte mult pronuntat si pielea foarte neteda in zona fetei. Maxilarele sunt prevazute cu o dantura sanatoasa, corecta, iar muscatura este in foarfece. Pe maxilare buzele adera destul de bine si sunt subtiri.

Urechile sunt inserate destul de sus, au un format mic si sunt purtate spre spate. Cand sta atent isi tine partea superioara a urechii in pozitie orizontala. Ochii sunt foarte expresivi, mari, cu irisul de culoare inchisa si pleoapele de asemenea inchise.

Umerii sunt inzestrati cu muschi proeminenti si au o pozitie oarecum oblica. Trunchiul are un aspect frumos construit, are lungimea aproximativ cat inaltimea, spinarea dreapta si zona soldurilor arcuita, pieptul ingust si abdomenul subt. Membrele anterioare au osatura fina si verticala, iar labele sunt mici si aproximativ ovale.

Degetele sunt frumos acoperite cu par des si scurt, pernitele sunt de culoare inchisa, chiar negre, unghiile de asemenea negre. Membrele posterioare au cam aceleasi particularitati ale labelor doar ca sunt mai putin ovale. Are posibilitatea de a-si impinge sub corp foarte mult membrele posterioare astfel incat in acelasi timp isi arcuieste foarte mult spinarea. Aceasta particularitate nu mai apare la alte specii de ogari.

Coada este subtire si inserata destul de jos. Este acoperita cu par, prima parte este purtata vertical iar a doua usor arcuita. Intregul corp este acoperit cu piele subtire si par scurt, des si fin. Coloritul variaza foarte mult, poate fi negru, gri, in mai multe nuante sau o singura culoare.

Cainele de vanatoare italian pitic este un animal delicat, vesel, plin de viata, dar in acelasi timp rezistent, un model de distinctie si un exemplu de inteligenta. Cu multi ani in urma a fost pictat de mari virtuosi ai penelului cum este marele Veronese. Este cunoscuta si o legenda potrivit careia multe exemplare de Piccolo Levriero Italiano au fost daruite de regina Cleopatra a Egiptului conducatorilor ostilor lui Iulius Caesar.

Video – Piccolo Levriero Italiano:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.