Animale de companiePești de acvariu - Loricaria filamentosa sau somnul de apă dulce

Pești de acvariu – Loricaria filamentosa sau somnul de apă dulce

Loricaria filamentosa este un peste somn de apa dulce care face parte din familia Loricariidae si un peste de acvariu foarte mult apreciat de acvaristi.

Are corpul alungit care se ingusteaza treptat din zona capului pana la pedunculul codal. Coloritul corpului este galben-maroniu cu multe pete si linii intunecate mai ales pe aripioarele inotatoare transparente. Lungimea unui exemplar adult in mediul sau natural este de 25 cm, iar in acvariu de cel mult 14-15 cm. Femela are capul mai lung si mai ingust decat masculul si poate fi recunoscuta usor dupa urma galbena a icrelor.

Pestele Loricaria filamentosa este originar din Columbia de Vest (din Bazinul Fluviului Magdalena) si are un stil de viata crepuscular. Traieste intr-un climat tropical, ii place apa bogata in oxigen, curata, este foarte secretos, ii place sa stea ascuns.

In acvariu trebuie sa aiba foarte multe plante acvatice, roci, pesteri din plastic sau ceramica mari in care sa se adaposteasca iar pe fundul vasului sa fie un substrat din nisip destul de gros. Temperatura apei este bine sa varieze intre 23-26ºC, duritatea apei sa fie de 20º, iar pH-ul de 6,5-7,5. Intotdeauna apa trebuie sa fie bine aerata si filtrata, o data pe saptamana aproximativ 20-25% din ea inlocuita.

Somnul Loricaria filamentosa nu este pretentios la mancare, el consuma alimente vegetale, este amator de spanac si alge. Este bine sa fie hranit seara, deoarece este o specie nocturna, activa mai mult noaptea.

In perioada de reproducere masculul si femela ar trebui mutati intr-un acvariu separat unde temperatura apei sa fie putin mai mare de 24-29ºC, duritatea apei de 8º, iar pH-ul de 6,5-7. Acesti pesti ajung la maturitatea sexuala la varsta de 8-10 luni, iar reproducerea este ovipara.

Dupa imperechere femela depune timp de cateva ore un numar de aproximativ 250 de icre pe fundul acvariului, care sunt pazite mai ales de mascul. Dupa 8-10 zile ouale eclozeaza si apar pestisorii care trebuie separati de adulti, tinuti intr-un acvariu-pepiniera cu apa foarte bine aerata si filtrata, unde vor fi hraniti cu hrana speciala pentru pesti mici. Un lucru foarte important este ca 50% din apa din acvariul cu pestisori sa fie inlocuita in fiecare zi pentru a se putea pastra sanatatea acestora.

Video – Loricaria filamentosa, Rineloricaria:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

  1. Buna, am si eu o intrebare, am cumparat su eu un Somn Loricaria dar e foarte doarte mic are cam 3 cm. , si sunt curios cam in cat timp creste. Sper sa fiu lamurit 🙂 multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.