Sarcină & BebeCursurile prenatale pentru viitoarele mămici, de ce sunt utile și când să...

Cursurile prenatale pentru viitoarele mămici, de ce sunt utile și când să vă înscrieți?

Daca urmeaza curand sa fiti mamica, cursurile prenatale oferite in maternitati, dar si de catre organizatii non-profit sau clinici private sunt un ajutor pretios. Nu numai ca invatati lucruri practice si utile legate de sarcina, travaliu, nastere si alaptare, insa in cadrul anumitor cursuri se abordeaza si aspectul emotional al schimbarilor prin care treceti – care nu trebuie niciodata sa fie trecut cu vederea. A deveni mamica nu inseamna doar sa stiti ce presupune sarcina si nasterea, ci sa traiti echilibrat aceasta perioada, sa intelegeti schimbarile emotionale prin care treceti si sa va simtiti pregatita.

Cursurile prenatale sunt oferite in forma de diferite pachete – veti alege in functie de ce va atrage si de posibilitatile financiare, caci cursurile extinse care integreaza mai multe module sunt in general cu plata. Insa scopul tuturor acestor cursuri este de a va face pregatita si a va oferi informatii pretioase.

Cand sa va inscrieti la cursuri prenatale:

Cu cat mai repede, cu atat mai bine! Este recomandat sa va interesati de ce cursuri prenatale sunt oferite de catre maternitate sau alte organizatii gratuit si ce tipuri de cursuri sunt oferite de catre clinicile private cu plata. Alegeti nu numai in functie de costul financiar, ci si de ce simtiti ca v-ar ajuta mai mult. Ca o idee, cursurile din maternitati ofera in general cateva sedinte in care invatati mai mult aspecte practice.

Unele cursuri extinse vorbesc si despre tehnicile de calmare a durerii in timpul travaliului, despre alaptare si primele zile cu bebelusul, despre aspectele emotionale – asemenea cursuri prenatale se extind pe o perioada mai lunga, cateva saptamani. Oricare ar fi alegerea, este bine sa va inscrieti cat mai rapid, pentru ca locurile se pot ocupa – insa cursurile vor incepe cand va veti afla in ultimul trimestru al sarcinii.

Informatiile practice

Dupa cum s-a spus, aceste informatii sunt accesibile din multiple surse. Insa este diferit atunci cand acestea sunt oferite prin discutii personale si suporturi video, discutii intre specialisti si mai multe viitoare mamici. Ca o idee,  veti invata despre:

  • semnele si procesul travaliului;
  • pregatirea pentru travaliu si pentru plecarea la maternitate;
  • tehnici de relaxare si calmare a durerii – respiratie, masaj;
  • nasterea si posibilele interventii – tipuri de nastere (naturala, in apa, cu epidurala, cezariana), tipuri de anestezie, alte interventii si rolul lor in nastere;
  • cum va veti simti dupa nastere;
  • alaptare;

Este grozav ca veti avea sansa sa cunoasteti si sa discutati cu alte viitoare mamici despre alegerile lor, veti putea face o decizie asupra modului in care doriti sa nasteti mult mai usor, veti putea discuta despre avantajele si dezavantajele fiecarui tip de nastere. Unele module pot incepe timpuriu in sarcina si va sfatuiesc cum sa va ingrijiti si cum sa intelegeti schimbarile prin care treceti. Se abordeaza si alte informatii diferite, precum drepturile unei mamici: concediu maternal si paternal, indemnizatie etc. – cursurile nu vor fi prezentate doar de catre medici si moase, ci si de catre alti specialisti – consilieri juridici, psihologi, consilieri educationali).

Tehnici practice de relaxare

Veti practica, pentru a le invata mai bine, tehnici de relaxare precum masaj, respiratie, vizualizare si chiar pozitii pentru nasterea naturala. Nu intelegeti gresit: nimeni de la aceste cursuri prenatale nu va incerca sa va convinga sa va schimbati deciziile, scopul este doar sa va informati si sa discutati. O temere a viitoarelor mamici ce aleg nasterea prin cezariana este ca vor fi convinse sa renunte, deoarece la aceste cursuri prenatale se insista pe o nastere naturala – este adevarat ca in general aceste cursuri prezinta beneficiile trairii nasterii naturale, dar nimeni nu va va „converti”!

Dupa nastere

Nu toate, insa majoritatea cursurilor prenatale abordeaza subiectul: cum va veti simti, pozitii adecvate pentru alaptare, dar mai ales la ce sa va asteptati in primele zile cu bebe. O mamica aflata la prima sarcina si la primul bebelus se poate simti deseori pierduta si tematoare. Aceste cursuri va fac sa va simtiti mai pregatita – atat de pregatita cum se poate simti o mamica proaspata (nu cereti miracole!). Veti invata despre:

  • detalii despre alaptare si hranirea cu biberonul
  • sfaturi pentru adormirea si somnul bebelusului
  • schimbarea scutecelor
  • primele baite ale micutului
  • primul ajutor pentru nou-nascut.

O experienta in doi

Majoritatea cursurilor prenatale insista ca este bine sa le frecventati impreuna cu viitorul tatic. Ele va pot arata tehnici de asistare in timpul nasterii – taticii se simt des atat de inutili in timpul nasterii, pentru ca nu pot ajuta! Insa ei pot cu adevarat sa va ajute, daca doriti aceasta! In plus, chiar daca nu doriti ca taticul sa va asiste la nasterea bebelusului, aceste cursuri il pregatesc si pe el si il fac sa se simta cu adevarat un partener, un sot si un viitor tata implicat. Exista, totusi si cursuri doar pentru femei – fie ca nu aveti partener, fie ca din diferite motive nu il doriti acolo.

Alaturi de alte viitoare mamici

Discutiile vor fi incurajate si veti putea pune orice intrebari doriti. Veti avea sansa sa cunoasteti si sa discutati cu alte femei insarcinate, care trec prin aceleasi lucruri! Este de mare ajutor sa vedeti ca alte femei au aceleasi probleme, temeri si intrebari si sa puteti discuta deschis cu ele.

Pachetele extinse de cursuri

Daca alegeti unul din pachetele extinse (care sunt cu plata, insa pretul, daca va permiteti, este proportional cu avantajele), foarte probabil veti mai beneficia de cateva oferte in cadrul pachetului, precum:

  • sfaturi nutritionale in timpul sarcinii, dupa nastere, dieta si programe de miscare fizica;
  • sedinte de gimnastica pentru gravide (yoga, gimnastica acvatica);
  • sedinte de relaxare si chiar de hipnoza ce ajuta la pregatirea pentru marele eveniment; consiliere pentru diminuarea anxietatii sau a altor dificultati.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.