Casă și grădinăUn decor de poveste pentru locuința dumneavoastră - designul marocan

Un decor de poveste pentru locuința dumneavoastră – designul marocan

Persoanele care isi doresc o locuinta cu totul si cu totul deosebita din punct de vedere estetic, care sa atraga prin caldura, rafinament, culoare electrica si eleganta pura, pot imbratisa cu incredere decorul marocan, un decor care, datorita pozitionarii geografice a locului de origine, imbina intr-un mod creativ elemente ale mai multor culturi.

Decorul marocan este unul dintre cele mai interesante tipuri de amenajari interioare, fiind un stil exotic care, dupa cum afirma si titlul articolului, va va introduce in minunata lume a povestilor orientale, povesti pline de culoare, de simboluri, de exotism si mister. Mai mult decat atat, un aspect care caracterizeaza acest tip de design interior este interesanta combinatie intre elementele rustice si elementele urbane, oferind un aspect incantator atat din punctul de vedere al cromaticii, cat si din punctul de vedere al obiectelor de mobilier si al decoratiunilor.

Culori vibrante

Paleta cromatica reprezinta un aspect deosebit de important pentru orice tip de design interior, insa pentru decorul marocan, culorile reprezint un element vital. Daca doriti sa imbratisati acest stil trebuie sa fiti o persoana deschisa in privinta combinatiilor cromatice si trebuie sa fiti o persoana energica deoarece culorile folosite pentru acest tip de decor sunt puternice si cu adevarat vibrante. Asadar, inainte de toate, atunci cand alegeti acest decor, trebuie sa va hotarati cu foarte mare atentie asupra culorilor.

Dupa cum am mentionat si anterior, culorile vibrante, de efect, sunt cele mai potrivite; in aceasta categorie intra culorile calde, aprinse, de la nuante de galben pana la rosu aprins, culori care vor crea o atmosfera cu adevarat tropicala. Daca doriti sa simtiti briza oceanului nu ezitati sa folositi culori marine, tot in nuante vibrante, de la albastru marin pana la turcoaz, iar daca doriti sa aduceti un strop din vastul desert puteti completa paleta cromatica cu nuante aurii. Insa, este bine de stiut ca este important ca toate aceste culori sa fie imbinate armonios si mai ales sa fie cat mai naturale cu putinta.

Daca paleta cromatica este atat de incarcata si vibranta, nimic nu ar completa mai bine intreaga atmosfera decat un mobilier simplu. Obiectele de mobilier aferente decorului marocan surprind prin simplitate si rafinament atat din punctul de vedere al liniilor si formelor, cat si din punctul de vedere al ornamentelor. Mobilierul este foarte jos, de cele mai multe ori din lemn natural, insa se poate opta si pentru mobilier din fier forjat, daca doriti sa imprimati un plus de modernitate intregului decor.

Texturi bogate

In privinta texturilor, ca si in cazul culorilor, decorul marocan se caracterizeaza printr-un interesant amalgam. Pornind de jos in sus, daca doriti sa abordati acest tip de decor pentru locuinta dumneavoastra, este bine de stiut ca un covor gros, oriental, cu impremeurile aferente, nu trebuie sa lipseasca niciodata de pe podeaua din lemn natural. Iar un alt element forte care caracterizeaza acest tip de decor este interesanta combinatie intre materialele luxoase si linia traditionala care caracterizeaza imprimeurile.

Aceste materiale sunt folosite pentru canapele, fotolii, scaune si pernutele decorative. Ferestrele largi, specifice decorului marocan, vor fi frumos incadrate de perdele din materiale fine, in combinatie cu draperii groase si foarte lungi. Acestea vor fi stranse partial pentru a permite luminii sa patrunda intr-o foarte mica masura intr-o incapere, creandu-se o atmosfera exotica si plina de mister. Pentru dormitor, puteti opta pentru patul cu baldachin cu draperii bogate.

decor marocan

Lumina difuza

Si pentru ca anterior am mentionat faptul ca lumina naturala va patrunde partial in incapere datorita draperiilor, creandu-se un adevarat mister, este important de stiut faptul ca lumina trebuie sa fie folosita creativ pentru a scoate in evidenta elementele acestui stil si mai ales culorile si texturile caracteristice. In privinta luminii artificiale, se pune accentul pe lampi suspendate, veioze si lampadare cu lumina rosie sau galbena care vor crea o atmosfera calda si cu adevarat primitoare.

In privinta obiectelor decorative, ar fi multe de spus deoarece stilul marocan este cu adevarat special atunci cand vine vorba despre decoratiuni. Dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, veiozele cu lumina colorata, lampadarele si lampile nu trebuie sa lipseasca si pentru a completa acest aspect, din cadrul decorului marocan nu pot lipsi nici lumanarile decorative al caror rol este de a completa misticismul acestui stil decorativ. De asemenea, obiectele decorative din sticla, de preferat cat mai colorata, metal sau lemn sculptat sunt si ele caracteristice stilului marocan.

Obiectele ceramice fac parte cu precadere din traditia marocana, iar servitul ceaiului va deveni un adevarat ritual. Un lucru este sigur, decorul marocan nu va fi complet fara prezenta pernutelor decorative. Acestea nu doar ca trebuie sa se gaseasca pe pat, fotolii, canapea sau scaune, insa pot fi asezate si pe jos. Sunt foarte practice si puteti jongla cu ele intr-un mod ingenios in momentul in care le veti aranja. Si pentru a scoate in evidenta frumusetea acestui decor, oglinzile nu trebuie sa lipseasca, acestea fiind, bineinteles, incadrate de rame foarte interesante.

Plantele reprezinta, de asemenea, un element decorativ obligatoriu al acestui deosebit decor care presupune o oarecare apropiere fata de natura.

Stilul decorativ marocan este unul cat se poate de complex care trebuie sa incante nu doar simtul vizual, ci si pe cel olfactiv. Aromele orientale vor invalui intreaga atmosfera daca veti folosi lumanari parfumate, uleiuri esentiale sau clasicele betisoare parfumate.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.