Poate ca v-ati saturat de diferite sfaturi pentru parinti – oricine are un copil (si uneori chiar fara a avea copil) isi ofera cu prea multa buna-vointa si insistenta propria opinie despre cum ar trebui sa procedati ca parinte! Dar poate, ca proaspeti parinti, va ajuta totusi unele sfaturi practice, generale – idei despre ce inseamna cu adevarat a fi parinte…
In viata noastra, a deveni si a fi un parinte bun este sarcina cea mai dificila – cu atat mai mult cu cat toata lumea judeca, cu cat exista astazi aceasta presiune de a te descurca perfect! Insa un parinte mai greseste uneori – normal, alteori nu stie cum sa procedeze si isi urmeaza intuitia… Urmatoarele sfaturi pentru parinti nu va dicteaza, nu va spun cum sa va cresteti copilul, ci sunt mai degraba idei care va pot ajuta in a fi parinte…
Sfaturi pentru parinti
Oricat de ocupati sunteti, acordati timp, atentie si afectiune copilului. Este dificil astazi sa fii un parinte cu adevarat prezent in viata copilului tau (asta probabil se potriveste inca mai mult taticilor). Insa un copil are nevoie sa se simta important, protejat, iubit. Niciodata sa nu presupuneti ca cel mic stie ca este iubit – aratati-i asta! Chiar cand copilul creste si nu mai are nevoie de atentie constanta si protectie, dedicati zilnic timp pentru a-l petrece in compania copilului, a vorbi si a-l asculta cu adevarat, a-i arata ca va pasa!
Savurati momentele impreuna! Copiii pot fi extrem de amuzanti! Parintii uita uneori acest fapt – pentru ca se gandesc doar la responsabilitate si la ce nazbatii ar mai putea face copilasul. Permiteti-va sa uitati uneori de maturitate, de responsabilitatile de adult si distrati-va cu copiii! Nu uitati – ei cresc foarte repede si trebuie sa apucati sa va bucurati de fiecare etapa de varsta a copilului – curand, va fi un adolescent morocanos… Un sfat care poate parea ciudat: „nu luati viata si pe voi insiva prea in serios” – mai exact, permiteti-va sa va amuzati impreuna cu micutii.
Pastrati-va asteptarile realiste! Copiii raman copii, iar copilul vostru este special pentru ca este al vostru, puiul vostru iubit – dar tot un copil ca altii este! Asadar, va face nazbatii, va incalca reguli, se va comporta negativ… Dar aceasta este viata de parinte. Inca ceva: niciodata nu va faceti asteptari prea inalte de la copil – ce va face in viitor, ce va ajunge! Nu transferati dorintele si visele voastre asupra copilului – caci el va avea propriile lui vise. Daca veti avea asteptari prea inalte, veti ramane dezamagiti – si asta doar din vina voastra, nu a copilului.
Sunteti sefii – incredeti-va in instinctele parentale! Da, este bine sa cititi diferite informatii despre educatia parentala, sa aflati sfaturi pentru parinti de la specialisti si de la alti parinti cu experienta, dar nu uitati vreodata ca in ceea ce priveste educatia copilului vostru, voi sunteti sefii, voi decideti si de multe ori, voi stiti ce este mai bine pentru copil decat un strain! Niciodata nu va ignorati instinctul, intuitia – daca simtiti ca ceva nu este in regula in viata copilului, incercati sa aflati despre ce este vorba. Intuitia este des mult mai valoroasa decat unele cunostinte de specialitate.
Cititi – a fi parinti buni se invata. Da, a fi parinti este natural si e bine sa va urmati intuitia, insa nu neglijati si partea cu invatatul – pentru ca prin experienta, dar nu numai, inveti sa fii cu adevarat un parinte bun! Iar informatii despre educatie si despre aspectele practice ale ingrijirii unui copil nu au cum sa strice!
Nu puteti fi perfecti! Unul dintre cele mai importante sfaturi pentru parinti – nu fiti perfectionisti, nu incercati mereu sa luati cea mai buna decizie, sa nu dati gres, sa fiti parintii ideali. Pentru ca nu exista asa ceva! Daca gresiti, acceptati-va greseala si incercati sa nu o repetati – insa nu are rost sa va simtiti vinovati sau sa credeti ca nu sunteti parinti buni doar pentru ca gresiti! Veti gresi – si inca mult! A fi un parinte bun inseamna a vrea binele copilului si a fi in stare sa recunosti si sa eviti in viitor greselile, nu a nu gresi.
Nu fiti slabi! A fi parinte inseamna a oferi atentie, protectie, afectiune. Dar inseamna si a feri copilul de lucruri rele si deci a impune o disciplina, a stabili reguli clare si simple pe care copilul sa le stie si eventual sa le inteleaga. Niciodata nu calcati o promisiune si fiti consecventi, in special daca este vorba de disciplina. Daca ii refiuzati copilului ceva anume, nu va razganditi deodata doar pentru ca el plange – il puteti alina, dar nu cedati! Daca il pedepsiti, mentineti pedeapsa, caci daca cedati, veti parea slabi si usor de manipulat.
Incurajati independenta. Inca unul din sfaturile pentru parinti utile – nu il legati pe copil prea mult de voi, nu il sufocati cu atentie, nu il invatati sa fie dependent de ajutorul vostru si de parerea voastra! Incurajati-l de mic sa se descurce singur in activitati simple, apoi la scoala, apoi in viata. Laudati-l cand ia initiativa si cand rezolva o problema de unul singur. Insa nu confundati independenta cu a-l lasa sa faca ce vrea, dupa capul sau, fara implicarea voastra! Exista un echilibru fragil intre un copil si un adolescent independent, care insa respecta regulile si stie ce limite are si un copil sau un adolescent care face de capul sau ceea ce vrea, pentru ca parintii sunt prea ocupati sau indiferenti pentru a-l educa…
Nu uitati de voi insiva! A fi parinte este un rol acaparator, dificil, care te implica si te tine mereu ocupat. Insa nu uitati de voi – de viata voastra de cuplu si de vietile voastre personale! Din cand in cand, permiteti-va sa va bucurati de timp singuri si de timp in doi, trimitand copiii la bunici. A fi parinte nu inseamna a uita ca esti sotie/sot – o familie cu adevarat fericita inseamna ca toate relatiile sunt armonioase.