Nimic nu poate fi mai placut pentru fericitele persoane care locuiesc la casa decat amenajarea unei bucatarii pentru vara in gradina in care sunt cultivate legumele, fructele si ierburile aromatice preferate, dar si florile pline de viata si culoare. Bucataria de vara in gradina este o adevarata binecuvantare pentru cei care locuiesc la casa, atat din punctul de vedere al utilitatii si confortului, cat si din punct de vedere estetic.
Pe timp de vara, cand temperaturile foarte mari ne dau adevarate batai de cap, a gati intr-o bucatarie inchisa devine un adevarat chin. Nu si in cazul in care detineti o bucatarie in aer liber. In acest fel, va puteti impresiona familia si prietenii cu cele mai gustoase mancaruri de vara preparate si servite unde altundeva decat in aer liber.
Cum ar trebui sa fie amenajata o bucatarie in aer liber?
In functie de preferinte, dar si de posibilitati, va puteti amenaja bucataria de vara in totalitate in gradina, sau in interiorul locuintei cu deschidere catre gradina. Amenajarea bucatariei in gradina este influentata inainte de toate de propriile gusturi si dorinte.
Pentru a amenaja o bucatarie complexa in aer liber puteti construi un mic foisor. Acesta va va permite sa gatiti si sa va petrecti timpul liber chiar si in zilele nu tocmai insorite de vara. Si, chiar daca nu alegeti un foisor acoperit, obiectele de mobilier pe care le alegeti pentru mica bucatarie de vara din gradina (masa si scaunele) vor fi alese in functie de rezistenta la conditiile meteo. Este important ca acestea sa nu se degradeze rapid din cauza intemperiilor sau a soarelui si necesita o ingrijire aparte.
Alaturi de masa si scaune puteti opta pentru o banca, pentru mici “tabureti” confectionati din butuci in cazul in care apelati la un design rustic, sau pentru o canapea daca doriti sa va relaxati alaturi de cei dragi savurand o ceasca de ceai sau cafea.
In ceea ce priveste spatiul de gatit, puteti alege fie o plita, fie un cuptor, insa cu siguranta gratarul nu trebuie sa lipseasca. Este bine sa amenajati un mic blat de bucatarie care sa cuprinda si o chiuveta pentru a simplifica lucrurile.
In jurul spatiului de gatit pot fi plantate in gradina legumele preferate si ierburile aromatice de a caror prospetime sa va bucurati de fiecare data cand gatiti.
Nu uitati ca, pentru a crea un spatiu deosebit, originalitatea si inventivitatea sunt factori foarte importanti pe care, bineinteles, ii veti adapta propriilor nevoi.
In acest fel, in timpul sezonului cald, puteti imbina utilul cu placutul, iar gatitul nu va mai deveni o corvoada datorita temperaturilor foarte ridicate, ci va deveni o adevarata placere.