Casă și grădinăMașinile de spălat vase, un echipament necesar ce nu trebuie să lipsească...

Mașinile de spălat vase, un echipament necesar ce nu trebuie să lipsească din bucătărie

Unii o recomanda pentru ca poate ajuta la economisirea apei si a detergentului, unii spun ca este si ecologica, altii ca te ajuta sa ai mai mult timp liber pentru tine, fiind vorba aici despre masina de spalat vase. Nu este o prezenta obisnuita in casele romanilor asa cum este in cele ale altor europeni. In tari precum Germania, Danemarca, Olanda, nu se pune problema ca vasele sa fie spalate manual. Bucatariile sunt prevazute cu astfel de echipamente si spre deosebire de noi, toata lumea stie sa le foloseasca.

Aceste echipamente vin in diverse marimi si modele, toate pentru a satisface cat mai bine nevoile consumatorilor. Discutiile de pe forumuri dezvaluie preocuparea si interesul din ce in ce mai mare al tipicelor gospodine din Romania, trasformate in ultimii ani in femei active, ce au grija de casa si cariera in acelasi timp, pentru masina de spalat vase.

Asadar se pot alege masini care sa fie incorporabile, asta insemnand ca sunt plasate sub blatul de la bucatarie, si perfect aliniate chiar si in fata cu tot mobilierul de bucatarie. Se poate opta insa si pentru una ca sa fie partial incorporabila, aceasta plasandu-se doar sub blat fara a se alinia perfect cu mobilierul. Este o varianta recomandata pentru cei ce nu vor sa schimbe tot mobilierul pentru a incadra o masina de spalat vase achizitionata mai tarziu. Ultima varianta disponibila este cea neincorporata.

Este o varianta preferata de cei ce nu au cum sa modifice mobilierul din bucatarie, si sunt nevoiti sa gaseasca un loc distinct pentru aceasta. Daca dimensiunile masinii nu sunt exagerate, mai exact daca este achizitionata una mica, cum este cea de 50 cm pe 50 cm. Cele mai mari sunt cele ce depasesc o lungime de 60 cm, o adancime tot de 60 cm si cu o inaltime de aproximativ un metru.

Decizia de cumparare trebuie sa fie facuta in functie de nevoi rational analizate. Dimensiunea si tipul (incorporabila, autonoma, etc.) de masina de spalat vase se alege in functei de caracteristicile bucatariei (cele discutate mai sus) si de caracteristicile familiei. Spre exemplu cele de dimensiuni mari, in care se pot spala pana la 14 seturi de vase sunt recomandate celor cu multi membri de familie sau care organizeaza des reuniuni cu prietenii. Masinile de dimensiuni mici pot curata maxim 6 seturi de farfurii.

Pentru cine nu reprezinta un avantaj achizitionarea unei astfel de masini? Nu este un avantaj pentru cei ce locuiesc singuri sau pentru cei ce nu obisnuiesc sa gateasca. Pentru ceilalti o masina de spalat vase reprezinta un mod de a face economie la apa, electricitate (toate cele comercializate pe piata romanesca au clasa energetica A), detergent de spalat vase si nu in ultimul rand la timp.

Mașinile de spălat vase
Mașinile de spălat vase

Una dintre temerile celor ce vor sa achizitioneze o masina este legata de detergentul ce trebuie folosit. Este o temere de altfel de inteles, mai ales ca acestea nu folosesc un detergent obisnuit, cel cu care se spala vasele intr-o gospodarie. Exista teama ca detergentul special este mai scump, astfel nu se vede eficienta schimbarii facute, dar si ca acesta nu va curata in deajuns. Cele doua temeri sunt nefondate. S-a dovedit ca detergentul folosit pentru masina de spalat vase, ce poate fi sub forma de tableta sau pudra, curata la fel de bine ca unul folosit pentru spalatul manual, si comparand durata folosirii, rezista la fel de mult, pentru la fel de multe vase.

In ceea ce priveste economia de apa, consumul este redus, mai ales ca durata unui program la masina poate fi reglata in functie de nevoi, de gradul in care sunt vasele murdare. Acestea se pot spala de altfel la sfarsitul zilei, fiind aici vorba si de timpul din ce in ce mai scurt petrecut in bucatarie. Singurele lucruri ce nu pot fi spalate la o astfel de masina sunt vasele de lemn. In rest totul poate fi incarcat in masina.

Chiar si vasele mari si grele, atat de incomod de spalat in chiuvetele de bucatarie, la fel ca si vasele de plastic. Trebuie doar sa se acorde mare atentie ca acestea sa fie pozitionate corect, fara a bloca acele locuri prin care jeturile de apa patrund in cuva de spalare. De asemenea este esential sa fie respectata o anumita distanta intre vase, pentru ca ele sa fie bine curatate.

Desi uneori este necesar sa fie utilizata si o sare speciala pentru a neutraliza apa dura, mai ales daca detergentul folosit nu include un astfel de praf, putem inca spune ca are mai multe avantaje decat dezavantaje. Praful special are rolul de a proteja componentele masinii. Un alt avantaj este si faptul ca prin simpla selectare a unei functii vasele vor fi scoase din masina gata uscate.

Acestea sunt de altfel si usor de instalat, este important sa existe in locul unde se doreste instalarea ei a unui surse de electricitate, a unei modalitati de a face scurgerea si alimentarea cu apa. Daca totusi nu pare asa de simplu orice instalator va sti sa faca treaba repede.

Asadar o masina de spalat vase reduce timpul petrecut in bucatarie, spala eficient fiind chiar o instalatie ecologica, extrem de potrivita pentru o familie moderna.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.