Sarcină & BebeVacanța cu bebe la mare, ce trebuie neapărat să țină minte o...

Vacanța cu bebe la mare, ce trebuie neapărat să țină minte o mămică

Ce ar fi sa te bucuri de o bine-meritata vacanta cu bebe la mare?! Caldura sufocanta a orasului, mirosul de asfalt incins si aerul irespirabil te fac sa visezi la apa rece si sarata a marii, la briza placuta, la nisipul fin, la frumoasele rasarituri si apusuri de soare…

Insa iti poate fi frica sa mergi cu bebe la mare – se stie cat de nociva poate fi chiar o scurta expunere la soarele puternic a pielii sensibile a unui bebelus. Medicii recomanda, in general, sa astepti ca bebe sa implineasca 6 luni de zile inainte de a il duce in asemenea vacante. Pentru ca el sa aiba activitati distractive, e bine sa astepti ca bebe sa stea bine in fundulet, chiar in picioare, sa fie interesat de joaca si mai putin dependent de tine. Asadar, dupa varsta de 8 luni, nimic nu te opreste sa te bucuri de o vacanta (si cu mai multa atentie pentru bebe, chiar inainte)!

Relaxare

Simplul fapt de a fi departe de casa, de rutina zilnica si de caldura orasului te relaxeaza si iti ofera o bine-meritata pauza. Cat despre bebe, este o adevarata aventura – cate lucruri noi nu vede el… Poate crezi ca nu isi va aminti – nu este intru totul adevarat, creierul lui va salva amintirea si in viitor, va revedea secvente ale vacantei (mirosul marii, sunetul valurilor, gustul sarat al apei)… Asadar, este o distractie si pentru micut!

Distractie

Bebe se poate juca amuzat in nisip, creand diferite forme cu lopatica si galetusa. Este o noua distractie care cel mai sigur il va fascina! In plus, o baita sub supravegherea ta atenta in piscina gonflabila sau chiar in apa marii poate fi foarte amuzanta pentru micut (sunt copii carora le e frica de apa, sunt copii care o iubesc). Totusi, nu se recomanda sa intri cu bebe in mare daca acesta are sub 1 an de viata (microbi).

Soarele

Da, soarele poate fi extrem de periculos pentru pielea unui bebelus! Insa daca il expui la orele sigure (dimineata pana la 11 si dupa-amiaza de la 17) si nu uiti nici o clipa de lotiunea protectoare, efectele soarelui sunt benefice si pentru bebe – se pare ca are efecte pozitive in asimilarea calciului in organism.

Aerosoli

Aerosolii sunt acele particule mici de apa sarata din aerul din preajma marii. Se pare ca aceste particule au efecte foarte benefice asupra respiratiei si pot chiar lupta impotriva alergiilor.

Expunerea la soare

Nu il expune pe bebe in nici un caz la soare intre orele 11 si 17, nici chiar daca sunt nori pe cer (radiatiile UV sunt active), nici chiar cu o umbrela de plaja (apa si nisipul reflecta razele soarelui). Formati-va un program de dimineata si dupa-amiaza tarziu pentru statul la plaja. Intre timp, poti cauta un loc special de joaca pentru bebe sau va puteti odihni – de cand nu ai avut suficient somn?

Unele hoteluri au servicii de baby-sitter, chiar pentru copilasii de sub 1 an, asa incat sa poti avea cate o scurta escapada cu partenerul tau… Nu uita de o lotiune de plaja cu un factor de protectie de SPF +50 – il dai pe bebe inainte cu jumatate de ora de mersul la plaja si apoi regulat, din ora in ora. Il dai cu aceasta lotiune chiar daca copilasul va sta cu hainute pe el. Chiar pentru bebelusi mici, sub 6 luni, care stau imbracati, trebuie sa folosesti aceasta lotiune protectoare, dupa ce ai testat-o in prealabil pe o portiune mica de piele.

La plaja, nu uita de o palariuta care sa ii protejeze fata si de niste ochelari speciali de soare. Cand bebe are sub 1 anisor si observi ca pielea s-a inrosit sau a format basici, pune-i comprese inmuiate si mergi la medic – arsurile pot avea efecte foarte nocive la bebelusi. Daca soarele e puternic, imbraca-l pe bebe cu un tricou alb.

Nisip

Probabil ca bebe se va juca fericit in nisip. Insa ai mare grija la microbii din nisip care i-ar putea cauza iritatii. Nu il lasa in nisip decat daca poarta slip, tricou si palariuta – nisipul reflecta si razele solare (exista, de altfel, costume speciale pentru soare si balacit create pentru bebelusi). Daca bebe este mic, sub 1 an, cel mai bine este sa stea intr-un scaunel special pentru el, pe care i-l aduci de acasa. Este recomandat ca bebe sa se joace aproape de mal, pentru ca la distanta, briza ii poate baga fire de nisip in ochi.

Marea

Ce este o vacanta la mare fara balaceala in mare? Totusi, pentru bebe sub 1 an, nu e recomandat sa il bagi in apa marii din cauza microbilor. Pentru copilasii mai marisori, ai grija: sa mergi mereu cu el, tinandu-l de mana – tu mergi inaintea lui pentru a pasi pe fundul marii si a vedea daca nu sunt pietre, scoici; sa nu fie valuri mari care l-ar dezechilibra sau i-ar veni in fata; sa il tii absolut mereu de mana sau macar sa fii foarte aproape de el; sa nu stai mult timp cu el in apa, mai mult de 10 minute – soarele este si mai agresiv in apa; sa nu il fortezi sa intre in mare, daca ii e frica.

Este bine sa il obisnuiesti cu apa si sa ii arati cat de distractiv este, deoarece inotul are mari beneficii – insa unii copilasi dezvolta frica de apa tocmai din cauza fortarii lor sa intre in mare, lacuri. Deci lasa-l sa se obisnuiasca cu ideea si sa intre doar daca vrea. O solutie poate fi sa achizitionezi o mica piscina gonflabila, in care cel mic se poate balaci in voie chiar langa tine, pe plaja (ai grija la nivelul apei si supravegheaza-l).

Hidratare

Daca mergi cu bebe la mare, asigura-te ca il hidratezi din plin. Lapte si apa, ceai si lapte…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.