Copii & adolescențiCopilașii care mușcă, ce înseamnă defapt și cum se poate corecta acest...

Copilașii care mușcă, ce înseamnă defapt și cum se poate corecta acest comportament

Cand vorbim despre copilasi care musca, trebuie sa stii ca este absolut normal ca ei sa manifeste aceasta tendinta la varste mici – intre 1 si 4 ani. Nu are rost sa te sperii sau sa te infurii – aproape fiecare copil mic va trece printr-o faza in care va musca (pe tine, pe alti copii). Insa ar fi normal ca aceasta faza sa fie una trecatoare – daca la 4 ani, inca musca, vorbim probabil de o problema (cel mai probabil, emotionala).

Desi copilasii care musca se poarta normal pentru varsta lor, aceasta nu inseamna, in nici un caz, ca tu trebuie sa le accepti comportamentul. El are multiple motive pentru care poate musca – cele mai frecvente fiind curiozitatea, supararea si durerea cauzata de eruptiile dentare – insa tu trebuie sa il inveti alternative mai acceptabile de a se manifesta si exprima.

Nu se pot exprima

Intre varsta de 1 an si 3-4 ani, copilului ii este extrem de greu sa se exprime si sa isi exprime emotiile si nevoile. De aceea, aceasta perioada este una agresiva – copilul poate arunca cu obiecte, lovi si…musca! Cand musca, el nu stie sa isi foloseasca cuvintele pentru a cere ceea ce vrea – poate isi vrea o jucarie, poate ca vrea afara…

Durere de gingii

Copilasii musca de foarte multe ori din cauza durerii persistente cauzate de eruptiile dentare. Inainte de a le iesi dintii, pe copilasi ii dor extrem de tare gingiile. Prin muscat, isi alina putin durerea si isi exprima supararea.

Explorare si descoperire

Copilasii mici exploreaza obiectele din jur, doresc sa descopere cat mai mult, iar pentru aceasta isi folosesc mainile si gura! De aceea, copilul mic isi introduce atat de multe obiecte in gura – le testeaza si gusta… Iar daca obiectul ii pare atractiv, tocmai pentru ca nu stie ce inseamna acest comportament, copilasul il musca. La fel, copiii mici sunt extrem de curiosi ce rezultat vor avea diferite actiuni – din curiozitate, ei pot arunca cu obiecte pentru a le vedea traseul si a auzi sunetul prabusirii, pot lovi alti copii pentru a vedea cum reactioneaza si pot musca in acelasi scop. Ei nu intentioneaza sa faca rau si habar nu au ce durere provoaca astfel – sunt doar curiosi sa vada ce se intampla

Sfidare

Daca ti-ai invatat deja copilul ca a musca nu este acceptabil si el stie ca nu are voie sa faca asta, insa continua, poate fi modul sau de a te sfida si de a cere mai multa atentie – cand se simte putin ignorat. El stie ca daca face ceva ce nu are voie, iti atrage foarte repede atentia asupra sa.

Inel gingival

Pentru ca deseori motivul muscaturilor este durerea, cand ii dau dintisorii, ofera-i un inel gingival. Poti cumpara si cateva jucarii speciale pe care sa le muste si sa il inveti ca are voie sa le muste doar pe acestea cand simte nevoia.

Nu il invata cu acest obicei

In nici un caz, atunci cand te joci cu el, nu te preface ca il „papi”, nu face pe monstrul si nu il musca nici macar in aparenta! Iar, oricat de scump ti se pare cand vrea sa te prinda, daca incearca sa te muste sau sa te apuce si iti ia un deget sau mana in gura (chiar inainte sa ii dea dintii si este inofensiv), opreste-l si dezaproba-l.

musca degetul

Nevoi

Deoarece incapacitatea de a-si exprima nevoile este un al doilea motiv pentru copilasii care musca, ai grija sa te asiguri ca nevoile esentiale ii sunt indeplinite: somn, mancare, apa, joc, atentie. Tine-i mereu jucaria preferata aproape si nu il expune situatiilor frustrante – de exemplu, sa il scoti in oras cand este ora de somn. Respectarea programului de zi cu zi, a rutinei este importanta pentru copilas, care altfel se va simti confuz si iritat si se prea poate sa…muste!

Dezaprobare

Cand te musca pe tine sau il prinzi incercand sa muste alt copil, opreste-l imediat din activitate. Dezaproba-l cu o grimasa clara si cu degetul si spune-i ceva de genul „Nu. Nu facem asa, nu muscam pe altii”, pe un ton calm si sever. Daca il vezi ca a incercat o data si l-ai oprit, urmareste-l cu mare atentie o perioada, pentru a il prinde in „actiune” si a il putea opri mereu si dezaproba. Dezaprobi cand musca o persoana si ii oferi un inel gingival sau o jucarie, zicand „Asta da”; in caz ca il dor gingiile, va invata treptat ca are voie sa muste jucaria, dar pe oameni nu.

Vorbe

Daca are peste 2 ani, el poate intelege mai bine daca ii explici ca atunci cand musca, provoaca durere; spune-i ca ce face el raneste pe ceilalti si ca nu este bine sa provoci suferinta. Spune-i ca daca musca pe cineva, il va face sa planga – si el stie cat de urat e sa plangi! Invata-l sa se exprime prin alte activitati sau chiar cuvinte simple cand are nevoie de ceva sau este suparat. Obisnuieste-l sa te anunte de ceea ce vrea prin cuvinte simple: „doare”, „papa”, „suparat” si cand se enerveaza, arata-i o alta actiune pe care o poate face pentru a se exprima: sa sara in sus, sa arunce cu o minge de plus etc.

NU  ii raspunde la fel

Un sfat foarte prost cand vorbim despre copilasi care musca: sa il musti si tu! Ai putea crede ca astfel ii arati ca doare si ca nu va mai face. Insa nu este asa: daca musti si tu, ii arati ca si tu faci asta, deci ca e un comportament normal! In plus, il superi, il provoci sa se poarte astfel, oricat incerci apoi sa ii spui ca nu este voie.

Nici o pedeapsa severa nu este utila atunci cand copilul musca – pentru ca de cele mai multe ori, el nu musca pentru a face rau, deci nu intelege de ce il pedepsesti – el intelege doar ca esti rea cu el si se supara… Daca nimic nu merge si nu il poti convinge sa inceteze, poti apela la anumite pedepse simbolice – imediat ce il prinzi muscand pe cineva, il dezaprobi si il trimiti in camera lui dupa aceea. Si daca tot nu merge, ii iei o perioada o jucarie zicand „daca musti oameni, X nu vrea sa stea cu tine”!

Nu il ignora

Nu il face sa se simta ignorat – stii ca la varste mici, copiii au nevoie de apropierea ta, altfel vor gasi prin ce comportamente sa iti atraga atentia eficient. Stai langa el, fa impreuna cu el diferite activitati si fa-l sa se simta iubit.

A trecut de 4 anisori si inca musca?

Daca cel mic inca musca alti copii dupa varsta de 4 ani – nu doar ca un eveniment izolat, ci destul de frecvent – acest comportament nu mai poate fi considerat chiar normal. Poate arata o frustrare crescuta a copilului, un dezechilibru emotional – asadar, este bine sa discuti cu medicul.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.