Animale de companieCâinele Cane Corso - un Mastiff care nu prezinta pilurile atât de...

Câinele Cane Corso – un Mastiff care nu prezinta pilurile atât de caracteristice familiei din care provine

Cane Corso este un caine de talie mare apartinand familiei Mastiff-ilor. Sper deosebire de ceilalti Mastiffi, Cane Corso nu prezinta pliurile atat de caracteristice familiei din care provine. Originea sa se presupune a fi aceiasi cu a Mastiff-ului Neapolitan si anume Molossus-ul din Roma Antica. Stramosul comun al acestor doi Mastiffi era antrenat pentru luptele din arena ce faceau deliciul acelei perioade, fiind un caine extrem de agresiv si puternic. Alexandru cel Mare obisnuia sa isi ia in lupta cainele sau Molossus care il ajuta prin puterea si dimensiunile sale.

Mastiff-ul Napolitan prezinta nenumarate pliuri la nivelul fetei, insa nu acelasi lucru putem spune si despre Corso. Comparandu-i pe cei doi putem observa cu usurinta ca Mastiff-ul Neapolitan este mult mai putin agil decat Cane Corso, insa il depaseste pe acesta la capitolul forta.

Cane Corso este un caine de talie mare ajungand la inaltimea de 64-68 cm in cazul exemplarelor masculine si 60-64 cm in cazul exemplarelor feminine. Greutatea lor poate ajunge pana la 50 kg in cazul masculilor si 45 kg in cazul femelelor. Blana lor este scurta, lipita de piele si nu necesita ingrijire atenta, fiind suficient un periaj ocazional mai ales in timpul perioadelor de naparlire cu ajutorul unei perii de sarma.

Culorile pe care le intalnim cel mai frecvent la Cane Corso sunt: negru, negru – rosu, albastru, cafeniu, castaniu si dungat cu pete albe dispuse cel mai adesea la nivelul varfurilor labelor, la nivelul pieptului , gatului si obrajilor. Capul are dimensiuni mari, cu un bot lat si ochi migdalati a caror culoare difera in functie de blana mergand de la negri pana la caprui. Urechile pot fi cupate, iar daca nu sunt vor atarna sub forma de triunghiuri minuscule acoperind pavilionul urechii. Gatul este in concordanta cu intregul corp si este extrem de puternic si gros.

Corpul este masiv si puternic continuandu-se cu o coada care adesea este scurtata pana la o treime din lungimea ei normala. Picioarele sunt la fel de puternice, forta de propulsie fiind generata de picioarele din spate care il lanseaza ca o racheta atunci cand observa cea mai mica amenintare pentru stapanii sai.

Temperamentul sau poate fi educat si este bine ca acest lucru sa inceapa la o varsta cat mai frageda pentru a da cele mai bune rezultate. Avand in vedere ca rasa Cane Corso a fost folosita atat pentru luptele de caini, cat si la vanatoarea animalelor de talie mare, dar si la pastoritul vitelor, tendinta de a deveni agresivi exista in sange si va iesi la iveala daca nu sunt bine struniti.

Câinele Cane Corso
Câinele Cane Corso

Proprietarii de Cane Corso trebuie sa fie oameni care au mai avut caini de talie mare cu potential agresiv si care stiu cum sa se impuna. Un stapan care nu se impune de ajuns va fi dominat de Corso care va deveni chiar agresiv pentru a-si dovedi puterea. In ceea ce priveste relatia cu alte animale, ea trebuie invatata cu mult inainte ca aceasta rasa sa ajunga la maturitate, pentru ca din nou vor deveni agresivi.

Cane Corso nu este un caine deosebit de greu de dresat, el raspunde foarte bine la rasplata pe care o primeste de la dresorul sau, dar mai ales la laudele stapanului. Puii de Cane Corso ar face orice sa intre in gratiile stapanului, ei nu sunt incapatanati si sunt foarte usor de dresat tocmai din aceasta cauza. Dresajul este fundamental daca vreti sa aveti un caine de familie si chiar daca vreti sa aveti un caine de paza.

Cane Corso trebuie sa invete cine este stapanul de mic si sa ii respecte fermitatea acestuia. Tot in aceasta perioada se incepe si socializarea cu alte animale, pentru ca alta perioada mai buna nu este in dezvoltarea acestor caini. Daca omiteti sa o faceti veti avea probleme de fiecare data cand scoateti cainele la plimbare si mai mult daca acesta nu va asculta, pentru ca nu va recunoaste ca un stapan ferm, atunci plimbarile vor deveni un cosmar.

Totusi chiar daca socializarea incepe de mic, Cane Corso a fost un caine conceput pentru lupta cu alti caini, asa ca el nu va face decat sa isi reprime sentimentul de furie la vederea altor exemplare din aceiasi specie. Va recomandam sa nu lasati un astfel de caine sa hoinareasca liber pentru ca se poate ca la un moment dat sa se considere indreptatit sa atace alt patruped si sa inceteze sa isi mai reprime furia. Rezultatele vor fi dezastroase avand in vedere ca este un caine de talie mare, care castiga lupta atat prin agilitate, cat mai ales prin greutate si forta.

Daca sunteti un stapan ferm, care are experienta si reusiti sa va impuneti, veti avea cel mai bun caine de familie si un protector al caminului de neinlocuit. Aceasta rasa iubeste atentia copiilor, insa va recomandam sa nu lasati copiii foarte mici sa se joace cu ei, pentru ca datorita greutatii cainele ii poate rani. Copiii de scoala sunt cele mai potrivite companii pentru aceasta rasa.

Caine din rasa Cane Corso la primbare, video: 

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.