Animale de companieIată de ce câinele din rasa Briard va avea grijă de tine...

Iată de ce câinele din rasa Briard va avea grijă de tine și familia ta

Creat initial pentru a pazi oamenii de lupi, Briard-ul, care este original din regiunea Brie, Franta, este acum un foarte bun caine de companie, dar in acelasi timp si un foarte bun caine ciobanesc, avand grija de cirezile de vite. In trecut, personalitati cunoscute, cum ar fi Charlemagne, Napoleon, Thomas Jefferson si Lafayette au fost detinatorii unui astfel de exemplar, un caine din rasa Briard.

Acest caine are un istoric foarte bogat, fiind unul dintre cei mai vechi caini utilitari si mai este cunoscut si sub numele de Ciobanesc de Brie. Prima data s-a mentionat aceasta rasa in secolul XIV, printr-un document care atesta ca in secolul VII acest caine exista. Chiar daca provincia Brie din Franta este cunoscuta ca si locul de origine al acestei rase nu exista insa nimic concret pana in acest moment.

Cunoscatorii spun ca Briard-ul este un caine rezultat din urma incrucisarii Beauceron-ului (cainele de cireada francez) si Barbet-ului (cainele de apa francez). Dupa cum am spus, acesta  a fost creat initial cu scopul de a salva oamenii de atacurile lupilor, insa mai tarziu armata franceza l-a folosit in razboi pe post de mesager, si de asemenea, el cauta ranitii pe front.

Dupa Revolutia Franceza acestia au inceput sa aiba activitati mai pasnice si au fost introdusi ca si caini de cireada pentru a avea grija de cirezile din Franta. Dupa anul 1900 popularitatea acestei rase a inceput sa creasca, rasa devinind una foarte cunoscuta, iar in anul 1922 aceasta rasa a fost recunoscuta si de American Kennel Club.

Aspectul unui Briard este aparte, si il face remarcat printre rasele de caini, fiind foarte usor de recunoscut. Are o blana dubla cu o lungime de 5-6 cm, o coada stufoasa si urechile acoperite de blana care este insa scurtata pentru a-i da un aspect rotund al fetei. Corpul unui Briard este puternic si musculos iar botul patratos, oferindu-i astfel un aspect impunator. Un Briard adult poate avea o inaltime de 62-68 de cm la masculi si 56-64 de cm la femele, iar greutatea variaza intre 33 si 35 de kg.

Briard
Briard

Fiind o rasa inteligenta, acestia sunt supusi si loiali stapanilor sai iar educatia si antrenamentul nu este o problema la aceasta rasa. Fiind un caine de cireada acesta are tendinta uneori sa „pastoreasca” copiii si animalele mai mici. Tocmai din aceasta cauza un Briard trebuie invatat de mic cu copiii, pentru a nu avea probleme atunci cand ii scapam din ochi si ii lasam singuri. Atunci cand vine vorba de alti caini, Briard-ul poate deveni agresiv si posesiv cu teritoriul sau si de multe ori acestia se incaiera.

Alaturi de un stapan bun si iubitor Briard-ul poate deveni un caine foarte bun de companie si faptul ca nu suporta strainii il face un foarte bun caine de paza si protectie. Este un caine care adora sa alerge si sa faca plimbari zilnice, asa ca in familiile cu adolescenti activi acesta este foarte bun, dar daca nu este lasat sa-si consume energia atunci risca sa aiba probleme de comportament si sa devina agresiv. Cel mai bine este ca acesta sa traiasca intr-o curte mare unde are loc suficient pentru a alerga si a face miscare, insa si intr-un apartament se poate adapta asta insa numai daca este scos zilnic la plimbari lungi sau jogging.

Briard-ul este un caine care pricepe repede asa ca dresajul acestuia nu constituie o problema. Cel mai bine ar fi ca acesta sa fie dresat de la o varsta cat mai frageda, dar aplicarea pedepselor pentru nerespectarea comenzilor nu este o solutie buna in cazul acestei rase deoarece riscati sa numai aveti comunicare cu acesta si sa devina indispus, cu riscul sa nu mai respecte chiar deloc comenzile pe care i le dati.

In cazul in care nu este dresat, acesta poate deveni agresiv si o sa aveti probleme cu el asa ca cel mai bine ar fi sa va consultati cu un dresor profesionist inainte de a incepe dresajul acestuia.

In general aceasta rasa de caini, Briard-ul, este un caine puternic si sanatos iar bolile nu prea trag la el, insa uneori pot aparea unele boli ca atrofia retiniana progresiva, cataracta, torsiunea gastrica, displazia de sold sau  boala von Willebrand. Media de viata a unui Briard este cuprinsa intre 10 si 13 ani.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.