Una dintre cele mai cunoscute si mai folosite nade pentru pescuitul este mamaliga. In acest articol va vom prezenta cateva dintre retetele de mamaliga ce se pot utiliza cu succes la pescuitul diferitelor specii de pesti.
Doua dintre cele mai importante caracterisici ale mamaligii ca nada pentru pescuit sunt reprezentate de catre gradul ei de atractivitate si de cat de tare este aceasta, astfel incat sa nu se desprinda din ac. Se stie faptul ca o mamaliga ce are o coaja prea dura nu este savurata de catre pesti, in vreme ce una care este prea moale poate cadea dupa lansare. Pentru a nu da gres, va vom expune cateva dintre cele mai bune retete de mamaliga.
Una dintre acestea si probabil printre cele mai reusite (care prezinta avantajul ca se poate utiliza la foarte multe specii de pesti) se realizeaza daca respectati cu strictete pasii urmatori. Pentru inceput, puneti apa la fiert. Este indicat sa aveti circa patru litri la fiecare kilogram de faina de malai. In timpul fierberii, amestecati faina de malai cu faina alba. Daca doriti sa obtineti o mamaliga ceva mai moale, atunci nu trebuie sa aveti o concentratie prea mare de faina alba.
De indata ce apa da in clocot, se va adauga faina pregatita. Se va amesteca pana cand vedeti ca aveti cocoloase suficient de groase. Mai departe, va trebui sa puneti aceste cocoloase in apa care sa dea in clocot. Ele se vor lasa sa fiarba intre o jumatate de ora si o ora, in functie de preferintele dumneavoastra. Este foarte important sa acoperiti vasul in care acestea vor fierbe, insa nu total, ci numai partial.
Imediat ce au fiert, este timpul sa strecurati cocoloasele. Nu aruncati inca apa in care a avut loc fierberea! Cocoloasele se vor sparge utilizandu-se o ustensila care se foloseste si pentru zdrobirea cartofilor atunci cand se face piureul si se adauga din nou in apa. Dupa un nou amestec, compozitia rezultata va trebuie sa fie putin moale, intrucat stim cu totii ca mamaliga se intareste atunci cand se raceaste. Nu exagerati cu amestecarea. In general, circa doua minute sunt suficiente.
La final, cand consistenta mamaligii este cea dorita, puneti-o intr-o punga de plastic si acoperiti-o cu o carpa. Framantati-o usor cu palma, rostogoliond-o pe masa, astfel incat sa se omogenizeze asa cum trebuie. Este foarte important sa o lasati in punga si sa nu puneti niciun fel de punga peste ea.
Astfel, dupa cateva minute de cand a fiert, mamaliga va fi perfecta. Ea are o consistenta pe masura dorintei noastre, lucru ce atesta controlul total asupra ei pe care-l putem avea. De asemenea, trebuie remarcata usurinta deosebita cu care aceasa reteta poate fi dusa la bun sfarsit. Atunci cand ajungem pe malul apei putem adauga arome si aditivi.
Pentru cei care pescuiesc cu predilectie la pluta este bine sa foloseasca mamaliga ceva mai moale. Indicat este sa nu se nadeasca deloc daca se pune mamaliga de marimea a catorva boabe de porumb, insa acum depinde si de preferintele fiecarui pescar in parte. Este recomandat ca la orice miscare a plutei sa se intepe, iar la fiecare aruncare sa se schimbe cocolosul de mamaliga.
Tineti minte faptul ca nu mereu mamaliga mai tare este cea mai buna, intrucat nu elimina arome ca cea mai moale. In plus, se pare ca nici nu poate atrage pestii la fel cum o face cea mai moale. Cu toate astea, ramane la latitudinea fiecaruia dintre dumneavoastra ce fel de mamaliga decide sa utilizeze. In esenta, exista diferite retete in functie de tipul de pesti pe care-i vizati si in functie de conditiile in care are locul pescuitul (dar si tipul de apa).
O a doua reteta pe care o sa v-o prezentam este cea pentru patratica. Pentru realizarea ei aveti nevoie de circa doi litri de apa, circa un kilogram de faina de porumb sau de malai, faina de grau, sofran si antractant lichid pentru pesti.
Poate cel mai important element din aceasta retete este reprezentat de malai, care trebuie sa fie de o calitate foarte buna pentru a putea faca patratelele dorite. Malaiul mare si gros nu este potrivit, intrucat patratelele de mamaliga se vor desface cu usurinta. De aceea, pentru a evita aceasta situatie, este indicat sa cerneti malaiul prin sita, intr-un mod cat mai fin cu putinta.
Dupa aceea, pasul urmator presupune fierberea apei si dizolvarea sofranului in ea, dar si a atractantului. Imediat ce observati ca apa clocoteste, adaugati malaiul, pe care-l lasati sa fiarba maxim o jumatate de ora. Cum vedeti ca mamaliga e fiarta, amestecati-o bine cu un facalet. Mai departe, este nevoie sa urmati cateva instructiuni care va vor ajuta sa obtineti cubulete de mamaliga foarte rezistente si elastice.
Pentru asta, luati mamaliga obtinuta si framantati-o cu faina de greu, exact pana cand va atinge o consistenta medie. Pasul urmator presupune realizarea unor mingiute din mamaliga nu mai mari de o minge de tenis. Dupa asta, le veti introduce in niste ciorapi de dama uzati, pentru a evita imprastierea mamaligii la urmatoarea fierbere. Pe un singur ciorap se pot aseza pana la sase sau sapte galusti.
In cele din urma, puneti iarasi apa sa fiarba, iar in momentul in care va da in clocot se vor pune galustile formate in aceasta. Cand ele se vor ridica la suprafata vor fi gata si se vor putea scoate pe un fund de lemn, dupa care se lasa sa se raceasca. Procesul fierberii nu ar trebui sa tina mai mult de 10-12 minute. Ideal ar fi sa le utilizati incepand cu a doua zi.
Alta reteta de mamaliga, de aceasta data ideala pentru pescuitul crapului, spune ca aveti nevoie de circa doua lingurite de seminte de mei, rapita sau susan la fiecare litru de apa. Aceasta se va lasa sa fiarba aproximativ 10-12 minute, pana cand apa capata o consistenta uleioasa. Ulterior se va adauga malai grisat, in jur de 500-600 de grame. In plus, se poate adauga si putin ulei de floarea-soarelui, scortisoara si betaina (insa nu in cantitati mari, de regula o lingurita fiind mai mult decat suficienta).
Mamaliga trebuie sa se tina la foc mic pana cand observati ca pe ceaun a aparut o crusta, asta insemnan ca a pierdut suficient de multa apa. Odata ajunsi pe malul apei veti taia mamaliga in patrate si le veti pudra cu betaina inca o data. In cazul in care vi se pare ca nada este cam moale, o puteti introduce din nou in malai pentru a se mai usca. Pe de cealalta parte, daca vi se pare ca este prea tare, o puteti pune in apa fierbinte pana cand se mai inmoaie.
Pentru pescuitul carasului, puteti incerca o reteta ceva mai extravaganta. Intr-o cutie de plastic de maxim 400-500 de mililitri veti pune o jumatate de ceasca de faina de greu si aceeasi cantitate de faina de porumb. Dupa omogenizare, adaugati aroma, apoi se asteapta o jumatate de ora si continuati sa amestecati. Pe mijlocul capacului se vor face cateva gauri, iar vasul cu capac se va pune intr-un cuptor cu microunde timp de circa 10 minute. Puterea ideala este de 450 W. La final, vasul se pune sa se raceasca, asezandu-se cu gura-n jos.