Casă și grădinăCum se îngrijește corect planta de apartament Citrus limon (Lamai)

Cum se îngrijește corect planta de apartament Citrus limon (Lamai)

Ce poate fi mai incantator intr-un interior decat un Citrus limon (Lamai) incarcat de flori albe, parfumate, de-a lungul intregului an, sau de fructe proaspete, tocmai bune pentru consum. Pentru ca este un arbust mediteraneean,  trebuie cultivat ca planta de apartament, ferit de temperaturile scazute din timpul iernii. Este originar de la poalele Himalayei, unde creste in stare salbatica.

S-a raspandit in China, in urma cu trei mii de ani, apoi a fost aclimatizat in Persia si Mesopotamia, in Egipt. In Evul Mediu, a ajuns si in Europa si abia din secolul al XVIII-lea, fructele sale au inceput sa fie folosite in alimentatie. Planta de apartament – Citrus limon (Lamai) este un arbore cu frunze persistente (unele specii au si spini), care poate sa traiasca in jur de 80 de ani.

Cultivare si ingrijire

Planta de apartament – Citrus limon (Lamai), pentru a se dezvolta frumos, trebuie cultivata in ghivece (de preferinta din ceramica sau din lemn), in care inaltimea vasului sa fie aproximativ egala cu latimea, pentru a asigura o buna stabilitate a plantei, ale carei radacini nu cresc prea adanc. Are nevoie de un sol proaspat, bogat, bine drenat. Lamaiul trebuie sa aiba lumina suficienta, dar filtrata, de aceea amplasamentul nu trebuie sa fie in dreptul ferestrei, ci in interior, iar vara trebuie scos afara, abisnuit treptat cu lumina mai puternica, dar nu direct in bataia soarelui.

In privinta temperaturilor, planta de apartament – Citrus limon (Lamai) isi reia ciclul de crestere la peste 10-12 grade Celsius, optimele situandu-se in jurul valorilor de de 20-25 de grade. Trebuie evitata expunerea la mai putin de zero grade, pe o perioada indelungata, deoarece va dauna lamaiului, provocand ofilirea frunzelor si a florilor. Totusi, din cand in cand, iarna, pe o perioada limitata, un repaus vegetativ, la 2-3 grade sub zero, va stimula coloritul frumos al fructelor, in anotimpul cald, precum si o concentratie mai mare a sucului.

Lamaiul trebuie udat abundent, fara ca apa sa stagneze in vasul suport, si fertilizat cu un ingrasamant bogat in azot, potasiu si fosfor. Se va evita totusi administrarea de fertilizator cand este foarte cald sau cand planta este insetata. Toamna, un adaos de compost si de ingrasamant organic este bine-venit.

Pentru ca arbustul sa fie viguros si sa nu creasca prea mult in inaltime, din cand in cand se ciupesc varfurile, se taie lastarii prea aglomerati din mijlocul plantei, precum si o treime din cei care au avut deja fructe, pentru a stimula o noua inflorire. Pamantul si ghiveciul in care se afla lamaiul se vor schimba la 1-2 ani, primavara, fara a deranja prea mult radacinile, pentru ca acest fapt poate stopa, pentru o vreme, cresterea. In partea inferioara a ghiveciului se va pune un strat de nisip sau pietris fin, pentru a fi siguri de calitatea drenajului.

Flori si fructe

Citrus limon
Citrus limon

Florile plantei de apartament – Citrus limon (Lamai) sunt albe, cu 4-5 petale, reunite in mici buchete. Din ele se dezvolta fructele lunguiete, la inceput de culoare verde, devenind galbene la maturitate si fiind foarte rezistente, putand ramane multa vreme pe ramuri, fara sa se altereze. Si frunzele si fructele au aroma specifica, atat de cunoscuta. Majoritatea varietatilor de Citrus limon fac fructe tot timpul anului, motiv pentru care mai sunt numite “lamai pentru patru anotimpuri”.

Inmultire

Planta de apartament – Citrus limon (Lamai) se poate inmulti prin seminte, destul de usor, dar, in aceasta situatie, fructele vor aparea dupa 7-8 ani. Daca nu va procurati direct din florarie un lamai, cel mai bine este ca, atunci cand arbustul rasarit din seminte este destul de mare (creste repede), sa fie altoit, caz in care va face fructe dupa 3-4 ani. Este bine ca altoirea sa fie facuta de catre cineva care stie exact procedura sau puteti sa faceti singuri acest lucru, dupa o minima informare despre etapele care trebuie urmate. Inmultirea se poate realiza si prin butasire sau marcotaj.

Daunatori si erori de cultivare

In apartamentele incalzite, cu aerul uscat, este posibil ca planta de apartament – Citrus limon (Lamai) sa fie atacata de cosenile si paianjeni rosii, de aceea controlati, cu regularitate, frunzele. Acest fapt poate fi prevenit prin stropirea frunzelor cu apa la temperatura camerei. Daca frunzele se ingalbenesc, cauzele pot fi excesul sau lipsa apei ori carenta de fier (care trebuie rezolvata prin administrarea unui ingrasamant care are in compozitie acest mineral).

Dintre varietatile de lamai, cea mai cultivata este Citrus limon “Meyer”, o planta robusta, care face fructe putin mai mici decat cele obisnuite, cu coaja mai fina si sucul mai putin acid.

Daca va hotarati sa va procurati un Citrus limon (Lamai), veti fi rasplatiti pe masura. Fructele proaspete sunt remarcabile prin proprietatile anti-infectioase, anti-virale si tonice, sucul fiind bogat in vitamina C, in acizi organici, vitamina B, calciu, fier, magneziu, potasiu. Este diuretic, digestiv, cicatrizant, scade febra. Frunzele proaspete, infuzate, dau o lotiune foarte buna pentru revigorarea tenului.

Pentru a tine companie lamaiului, puteti sa cultivati, dupa aceleasi reguli, mandarini si clementine.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

2 COMENTARII

  1. Buna ziua
    Spuneti-mi si mi va rog de unde pot sa cumpar lamai si portocal in ghiveci dar saarate asa ca in pozele din galeria foto si cat costa
    astapt raspuns urgent si va multumesc

  2. Se gasesc Lamai altoiti la raioanele de flori din supermarket-uri sau va puteti comanda pe Internet. Sunt de dimensiuni mici, de aceea trebuie asteptat 2-3 ani pana incep sa rodeasca. Puteti sa puneti in pamant si seminte din lamaile pe care le consumati, vor rasari repede, dar acesti lamai trebuie altoiti cand ajung la aproape 50 de centimetri inaltime, dupa care mai trebuie asteptat 3-4 ani, pana infloresc si fac fructe. Asadar, rabdare. Daca aveti noroc, puteti gasi pe net si lamai mai mari, pe rod, dar mai scumpi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.