Sarcină & BebeAflă ce schimbări se produc în săptămâna a 14-a de sarcină

Află ce schimbări se produc în săptămâna a 14-a de sarcină

Despre bebe…

In saptamana 14 de sarcina, micul bebe are intre 7 si chiar 10 centimetri si 40-70 de grame. A inceput oficial al doilea trimestru al sarcinii, ceea ce presupune absenta riscurilor de aparitie a anomaliilor de dezvoltare. El este deja dezvoltat, iar de acum incolo va creste doar in marime. Organele sexuale sunt acum vizibile, ficatul produce bila, dar cel mai interesant: apar anumite cute ce devin amprenta sa personala, data genetic. Deja bebe are si expresii faciale:  poate zambi, poate simula un tipat suparat…

…si viitoarea mamica:

In saptamana 14 de sarcina, uterul isi continua cresterea si deplasarea, ceea ce cauzeaza intinderea ligamentelor si deci poti avea (inca sau de abia acum) acele dureri ascutite, dar scurte in abdomen. Despre greata, deja nu ar trebui sa mai vorbim (poti sa ai inca senzatii de greata doar la mirosul anumitor substante puternice sau mancaruri: fum de tigara, benzina, parfumuri tari, prajeli, alcool). Te poti confrunta cu mici probleme de vedere.

Sanii s-au marit foarte mult, chiar s-au dublat si poti experimenta prima data o secretie galbuie denumita colostru (este normal, dar ai grija sa iti tii sanii uscati). Oboseala s-a dus, insa, din pacate, inca te confrunti cateodata cu stari de stres, schimbari de dispozitie si anxietate. Mare grija la starile prea frecvente de tristete: nu ai scapat nici pe departe de riscul unei depresii – ce trebuie depistata si tratata la timp.

Ce sa faci in saptamana 14 de sarcina:

Ochii

Este normal sa ai ochii uscati si ca acestia sa te doara daca lumina este puternica, din cauza estrogenului; poti chiar sa ai probleme de vedere: poti vedea in ceata si daca porti ochelari, acestia s-ar putea sa nu mai fie atat de eficienti. Mergi la oftalmolog care iti va modifica dioptriile in caz ca este necesar. In rest, ai grija sa porti ochelari de soare cand afara este soare puternic si daca ai ochii foarte uscati, achizitioneaza picaturi (nu inainte de a te consulta cu un medic sau farmacist).

Schimbari

Desi multi din jur inca nu pot vedea mari schimbari la tine, in special daca nu stiu ca esti insarcinata, tu poti sa le observi si poti petrece ore in oglinda contemplandu-te. Partile bune: parul este bogat si stralucitor – in timpul sarcinii, parul isi stopeaza caderea sa normala si cateodata chiar poti face carlionti daca ai par drept sau invers (din cauza sebumului); unghii puternice care nu se rup; piele stralucitoare (datorita circulatiei sangvine si a sebumului); totusi, unele femei insarcinate mai putin norocoase pot avea pielea uscata sau acnee (ingrijesteste-ti tenul cu atentie).

Dar, din pacate, sunt viitoare mamici care se sperie de acumularea de kilograme, care este deja evidenta in jurul taliei, dar si la nivelul umerilor si gatului. Important: este normal si este o implinire, nu un lucru urat!!

Kilograme si dieta

Nu te speria daca fata iti este putin umflata, daca observi niste schimbari care nu te entuziasmeaza si la umeri si gat: asa este normal. In loc sa te bucuri de viitoarele tale forme rotunde si de minunea maternitatii, poti uneori sta sa iti plangi silueta pierduta. In nici un caz nu te gandi la nici un fel de dieta! Nici macar una care ti se pare sanatoasa sau care este recomandata de cine-stie-ce star american! Nu urma exemplul anemicelor de la Hollywood, care prefera sa riste sanatatea copilasului pentru a diminua acumularea de kilograme!

A fi o viitoare mamica implica responsabilitate si logica: vei avea timp sa slabesti, daca kilogramele in plus te deranjeaza atat de mult, dupa ce te vei bucura de un copil sanatos. Oricum, daca iti controlezi diversele pofte si adopti un regim alimentar rational, sanatos si bazat mai mult pe legume si fructe proaspete si carne fripta, in loc de prajituri, prajeli, rontaieli, nu vei acumula mai nimic in afara de strictul necesar.

Excursii

Avand in vedere ca in ultimul trimestru de sarcina nu va fi recomandat sa faci drumuri lungi, dar nici scurte, daca sunt obositoare, poti sa profiti de saptamana 14 de sarcina si de urmatoarele pentru a planifica o mica excursie relaxanta. Daca trebuia sa iti vizitezi de mult niste rude sau ati planuit impreuna o excursie amanata atunci cand ai aflat ca esti insarcinata – acum este momentul perfect!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.