Sarcină & BebeVezi cât de dezvoltat este bebelușul în săptămâna a 10-a de sarcină

Vezi cât de dezvoltat este bebelușul în săptămâna a 10-a de sarcină

Despre bebe…

In saptamana 10 de sarcina, bebe are deja 4 centimetri si dezvoltarea sa este extrem de rapida. Creierul uimeste prin ritmul dezvoltarii: conform unor observatii medicale, produce aproximativ 250. 000 neuroni in fiecare minut! Incepe sa se formeze si dantura micutului.

Degetele de la maini si picioare sunt formate pe deplin si separate unul de altul. Insa cel mai interesant si emotionant: micutul fat deja si-a format gesturi de copilas: cam de pe acum incepe el sa isi bage degetelul in gura! Aceasta saptamana si viitoarea sunt ultimele ce prezinta un risc crescut pentru buna dezvoltare a fatului: odata ce formarea organelor s-a completat, cresterea sa continua fara riscuri mari.

…si viitoarea mamica:

In saptamana 10 de sarcina, problemele de somn continua (sau daca pana acum nu le-ai avut, apar), fiind cauzate atat de hormoni, cat si de ingreunarea respiratiei si problemele digestive normale la femei insarcinate, precum balonarea si indigestia. Sanii sunt nu numai foarte mari, dar pot deveni si durerosi la orice atingere.

Hormonii (estrogenul si progesteronul) te pot supara si mai tare: poti sa te trezesti ca plangi fara motiv, dupa care incepi sa razi cu pofta, dupa care…vrei sa tipi de nervi la oricine a avut ghinionul sa fie langa tine… Schimbarile starii de dispozitie sunt extrem de comune, lor adaugandu-li-se posibile stari de ameteala si chiar lesin (de aceea este important sa incerci sa te odihnesti si sa eviti aglomeratiile – daca e posibil, roaga-ti sotul sa te conduca in fiecare zi inspre si de la serviciu cu masina).

Ce sa faci in saptamana 10 de sarcina:

Sanatate si igiena

Incearca sa acorzi o mai mare importanta igienei de zi cu zi – spala-te cat mai des pe maini, fereste-te de toalete publice unde poti lua vreo infectie, evita aglomeratiile si persoanele care par racite sau bolnave, ai grija si de igiena dentara (extrem de importanta acum, cand dintii si gingiile sunt sensibile). Incearca sa acorzi atentie sanatatii tale si prin consumul crescut de vitamine si minerale din fructe, legume proaspete si suplimente alimentare.

Vaccin?

De obicei (in afara prezentei unor alergii), vaccinurile antigripale sunt chiar necesare, in sezonul gripelor: septembrie-martie. Discuta cu medicul si asculta-i sfatul, caci un vaccin te poate feri de probleme serioase in evolutia sarcinii.

Serviciul

Deja, foarte probabil, chiar din saptamana 10 de sarcina iti este mai greu sa iti indeplinesti sarcinile zilnice si responsabilitatile la locul de munca. Vorbeste cu partenerul si gasiti solutii atat pentru momentul de fata, cat si pentru viitor (daca poti lipsi temporar de la serviciu, cine isi va lua concediul de maternitate).

Ai dreptul sa ceri ameliorarea conditiilor de munca (daca lucrezi intr-un mediu cu risc: poluare, efort fizic, sedentarism) si sa ceri scurtarea cu macar o ora a programului de munca (fie la pranz, fie inainte de sfarsitul programului). Daca angajatorul refuza asemenea cereri, intereseaza-te in mod obligatoriu si consulta-te cu un specialist in resurse umane.

Depresie?

Este cat se poate de normal, chiar daca iti doreai sa ramai insarcinata de mult timp si este un vis implinit, sa te simti trista, stresata, frustrata si sa nu stii de ce ai aceste emotii. Starile de tristete, plans fara motiv, irascibilitate sunt normale. Totusi, daca ele sunt foarte frecvente si nu trece jumatate de zi fara sa te simti trista, anxioasa, daca ai frecvent insomnii sau cosmaruri, daca nimic nu te poate inviora si inveseli, ar trebui sa dai mai multa atentie reactiilor tale emotionale.

Daca nu mai esti aproape deloc bucuroasa, activitati inainte placute ti se par inutile, daca incepi sa ai anumite ganduri morbide si totul ti se pare lipsit de sens, daca simti constant o foame intensa sau, din contra, lipsa totala de pofta de mancare, s-ar putea sa vorbim despre depresie! Din pacate, in ultimii ani, creste in ritm fulgerator numarul de femei insarcinate ce sufera de depresie in timpul sarcinii sau dupa nastere.

Vorbeste cu partenerul de viata, cu cei apropiati si sfatuieste-te si cu medicul – este bine sa depistezi din timp o posibila depresie si sa iei masuri: de la impartasirea sentimentelor, la tehnici de relaxare, la consiliere (nu e semn ca esti in neregula, ci ca faci primul pas de a ameliora situatia). Chiar daca nu ai semne ale unei depresii, tot te poti simti trista si chiar singura: lucreaza pentru mentinerea unei atitudini optimiste si a gandurilor bune!

Analize suplimentare?

Cel mai probabil, ai fost deja la primul consult medical complet – daca nu, ce mai astepti? Ai stabilit si o data regulata la care mergi la viitoarele controale. Insa, in unele cazuri, poate sa fie necesar sa efectuezi analize suplimentare. Ele iti sunt recomandate de catre medic daca: ai varsta trecuta de 35 de ani, ai avut pierderi de sarcini (voluntare sau nu) in trecut, ai avut probleme de fertilitate, o alta sarcina cu probleme, sau in special daca exista in istoricul familiilor voastre cazuri de anomalii cromozomiale sau genetice.

In aceste cazuri, incepand cu saptamana 10 de sarcina si urmatoarele (saptamanile 10-15), ti se poate sugera sa efectuezi analize in plus care cauta existenta acestor anomalii in dezvoltarea fatului: screening (test de sange + ecografie) si in cazul depistarii unor posibile anomalii, Chorionic villus sampling (prelevare de tesut din placenta) sau amniocenteza (prevelare de lichid amniotic din uter). Riscul, insa este crescut pentru asemenea analize, deci e bine sa le faci doar daca exista dubii serioase in privinta dezvoltarii fatului.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.