Timp liberActivități recreaționale după orele lungi de muncă

Activități recreaționale după orele lungi de muncă

Dupa orele lungi de munca sau saptamanile care parca nu se mai sfarsesc, pentru a scapa de intreaga tensiune adunata, fiecare dintre noi are nevoie de o oaza de relaxare si cum ne putem relaxa altfel daca nu facand lucrurile care ne plac cel mai mult?! Activitatile recreationale, spre deosebire de cele pe care le realizam pentru ca suntem obligati, au scopul de ne relaxa si de a ne face sa ne simtim bine.

Pentru ca suntem diferiti, activitatile recreationale difera si ele de la o persoana la alta, insa un lucru este sigur: indiferent care sunt pasiunile sau activitatile dumneavoastra preferate, rolul acestora este acelasi: de a va ajuta sa va mentineti in forma atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere psihic.

Care sunt beneficiile activitatilor recreationale?

Dupa cum am spus si anterior, scopul acestor activitati pe care le desfasurati cu foarte multa placere si devotament este acela de a va relaxa si de a va scoate din starea de tensiune acumulata dupa o perioada agitata si stresanta. Mai mult decat atat, pe langa faptul ca aceste activitati recreationale sunt, dupa cum spune si numele, relaxante, acestea pot fi si foarte amuzante. Nevoia de a realiza o activitate relaxanta este un element esential al organismului uman, iar beneficiile practicarii acestor activitati sunt numeroase.

Insusi numele “recreatie”, provenit din limba latina unde “re” insemna “din nou” si “creare” inseamna “a crea” sugereaza faptul ca rolul principal este acela de a schimba starea unei persoane in bine.

Dupa cum am spus si anterior, oamenii isi petrec majoritatea timpului realizand diverse activitati pe care sunt obligati sa le indeplineasca si simplul fapt ca aceste activitati au un caracter obligatoriu intervine stresul care este factorul principal care duce la aparitia celor mai multe probleme de sanatate care ne afecteaza pe cei mai multi dintre noi. Mai mult decat atat, cele mai multe persoane traiesc intr-o adevarata rutina pentru ca au locuri de munca solicitante care nu le permit sa realizeze si alte activitati.

Simtim ca timpul se comprima, ne luptam zilnic pentru a supravietui bombardamentelor economice devenind adevarati roboti care incearca sa rezolve mai multe sarcini in acelasi timp si suntem din ce in ce mai stresati. Aceasta rutina instalata treptat in viata celor mai multi dintre noi nu poate avea decat efecte negative atat asupra sanatatii, cat si asupra vietii sociale.

Insa, fiecare persoana, indiferent de varsta sau ocupatie, trebuie sa acorde putina atentie si activitatilor recreationale pe care le pot realiza in timpul liber. Fiecare persoana trebuie sa isi acorde putin timp liber pe care sa il petreaca in asa fel incat sa simta ca bateriile s-au incarcat si ca poate relua cu forte noi activitatile obisnuite.

yoga dupa munca

Activitatile recreationale pot fi vazute ca o adevarata terapie pentru suflet si trup, acesta fiind unul dintre beneficiile principale. Fiecare persoana este libera sa isi aleaga modul in care sa isi petreaca timpul liber deoarece, dupa cum am spus si anterior, suntem diferiti iar activitatile care ne fac placere sunt si ele diferite de la o persoana la alta. Un alt beneficiu al activitatilor recreationale este acela ca in momentul in care ne petrecm chiar si o perioada de timp scurta facand ceea ce ne face placere suntem mult mai fericiti.

Chiar daca exista si activitati recreationale pe care le putem realiza individual, cele mai multe presupun socializarea. Daca in timpul saptamanii nu avem timp sa socializam deoarece suntem preocupati doar de problemele care ne apasa, practicand o astfel de activitate va puteti face noi prieteni care impartasesc aceleasi pasiuni.

Foarte multe activitati recreationale pot fi realizate alaturi de familie sau de prietenii dragi, ceea ce este un lucru minunat. Probabil foarte multi dintre dumneavoastra s-au confruntat cu reprosuri din partea familiei si prietenilor din cauza faptului ca nu le mai acordati atentie si nu va mai petreceti timpul impreuna si va simtiti foarte rau deoarece nu puteti ameliora situatia. Ei bine, alegeti o activitate pe care o puteti desfasura alaturi de persoanele dragi, o activitate care sa va relaxeze si care sa va binedispuna, iar reprosurile vor fi cu siguranta date uitarii.

Dupa cum am spus si anterior, activitatile recreationale sunt diferite de la o varsta la alta. De foarte multe ori, unele activitati sunt folosite in scop terapeutic in cazul persoanelor cu diverse dizabilitati, iar in unele cazuri activitatile recreationale au un puternic caracter educativ, invatand persoanele de orice varsta sa faca fata diverselor situatii, sa fie organizate, sa aiba incredere in sine, sa nu faca diferente sociale sau culturale, sa aprecieze mediul inconjurator si nu numai. Pe langa faptul ca activitatile recreationale sunt foarte relaxante, foarte multe dintre acestea va ajuta sa va mentineti in forma.

Ce activitati recreationale sa alegem?

Fiecare persoana are, sau cel putin ar trebui sa aiba, o modalitate prin care sa se elibereze de stresul acumulat dupa o saptamana stresanta de munca. Si chiar daca aceasta activitate exista, va puteti orienta si catre alte activitati interesante in functie de preferinte. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa va organziati foarte bine timpul. Putem spune ca o buna organizare a timpului este in adevaratul sens al cuvantului cheia succesului avand in vedere faptul ca simtitm in fiecare zi ca timpul se comprima si nu este suficient pentru a ne duce toate planurile la bun sfarsit.

Daca doriti sa va petreceti timpul liber in casa, fie pentru ca nu doriti sa iesiti afara sau vremea nu va permite, activitatile recreationale care pot fi realizate in intimitatea caminului dumneavoastra sunt numeroase. Puteti alege sa cititi, sau sa vizionati un film, insa, mai puteti alege si pictura, sculptura, gradinaritul sau ikebana ca activitati care sa va relaxeze.

Activitatile in aer liber sunt mult mai interesante si pot avea mai multe beneficii. Puteti alege sa practicati un sport, sa participati la cursuri de dans, sa alergati in aer liber, sa organizati drumetii montane sau puteti organiza activitati caritabile in scop ecologic.

Alaturi de prieteni sau de persoanele dragi puteti practica diferite sporturi, puteti organiza excursii, puteti merge la film, la teatru, la spectacole sau in parcuri de distractii.
Indiferent de tipul de activitate recreationala pe care il alegeti, nu uitati ca aceasta activitate va ofera oportunitatea de va petrece timpul intr-un mod cat se poate de placut, de a va face prieteni noi, de a socializa si de a va dezvolta anumite abilitati.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.