Timp liberFire textile pentru pescuit, mult mai rezistente la rupere

Fire textile pentru pescuit, mult mai rezistente la rupere

Firele textile pentru pescuit au un mare avantaj fata de cele obisnuite deoarece sunt mult mai rezistente la rupere. De asemenea, aparitia lor pe piata a reprezentat un mare pas inainte in ceea ce priveste pescuitul.

Firele textile sunt comercializate in diferite culori si se remarca prin faptul ca sunt mate si opace. Culoarea acestora nu are o mare importanta, atata vreme cat ele pot fi depistate cu usurinta, iar, de regula, vizibilitatea lor in apa este buna spre foarte buna. De altfel, cu cat nivelul de vizibilitate este mai ridicat, cu atat vom avea un control mai bun asupra nalucii, mai ales daca pescuim folosind tehnica jigging.

Daca dorim sa prindem pesti foarte precauti in ape foarte limpezi, firele textile nu sunt foarte recomandate, majoritatea pescarilor preferand monofilamentele sau firele din fluorcarbon. Nivelul de senzitivitate al firelor textile este unul extrem de mare, acest aspect avand o contributie importanta la notorietatea acestora.

Din punctul de vedere al tehnologiei de fabricatie, exista fire textile impletite sau fuzionate. Opinia generala este aceea ca firele fuzionate cedeaza mai repede, astfel incat cele impletite au un grad mai mare de rezistenta si de aceea sunt preferate, mai ales de cei care doresc sa prinda rapitori. De asemenea, firele textile impletite sunt mai stabile, iar actiunea apei sarate nu le deterioreaza, acest aspect facandu-le apte de folosit chiar si de-a lungul mai multor sezoane de pescuit.

Atunci cand ne referim la numarul de fire utilizate la procesul fabricatie, vorbim despre sectiuni cu forma plata sau cu forma rotunda. Cele din urma sunt cele mai durabile, iar pescarii le folosesc cu precadere. In legatura cu aspectul lor, firele textile se remarca prin faptul ca sunt ceva mai aspre decat firele monofilament. Daca doriti sa le folositi, este bine sa aveti la dispozitie inele rezistente, din cauza efectului abraziv pe care firele textile le au asupra acestora.

Datorita rezistentei lor foarte mari la rupere, multi pescari opteaza pentru fire textile subtiri. Ele sporesc capacitatea de inmagazinare pe tamburi si au un rol benefic asupra evolutiei nalucii. De asemenea, firele textile sunt avantajoase si pentru ca se stie ca pot crea o portanta mai redusa in apa ori pe vant puternic.

Fire textile pentru pescuit

Un dezavantaj al firelor despre care discutam se refera la faptul ca nu sunt foarte elastice. Din acest considerent, ele nu pot absorbi cum trebuie socurile drilului, iar acestea ajung la mulinetea sau lanseta. Pentru a atenua aceasta problema, este indicat sa umblati la reglajul franei. Mai mult decat atat, este bine sa folositi o lanseta cu actiune moderata. Pescarii mai neexperimentati care au incercat sa foloseasca firele textile pe lansete cu actiune rapida au avut parte de surpriza neplacuta ca diferite piese ale echipamentului sa le cedeze, mai ales din cauza ca au intepat in forta. In concluzie, optati pentru lansetele cu actiune moderata, intrucat acestea sunt cele mai sigure.

Firele textile nu sunt foarte rezistente la abraziune. Monofilamentele si cele din fluorcarbon sunt superioare din acest punct de vedere. Pentru a combate aceasta deficienta, firele textile sunt prevazute cu un strat de polimeri ce au rolul de a permite o curgere mai buna prin inele.

In ceea ce priveste rezistenta la nod a firelor textile, trebuie sa mentionam faptul ca aceasta depinde de tipul de nod care se foloseste. Pentru acele fire care au un diametru mai mic, nodul se va face cu firul pus in doua. Este important sa se evite forfecarea spirelor in timpul realizarii nodului.

Atunci cand se foloseste un fir textil, valoarea franei de la mulineta trebuie sa fie de circa o treime din valoarea de rezistenta a firului. De asemenea, este recomandat ca, la drill tamburul sa fie franat manual, insa fara sa se modifice reglajul franei de la mulineta. Acelasi lucru trebuie facut si atunci cand naluca se agata, nelasandu-ne altceva de facut decat sa rupem firul. O metoda eficienta sa facem asta este sa tragem direct de fir si nu sa ne atingem de mulineta.

Firele textile sunt ceva mai scumpe decat celelalte tipuri, insa ele prezinta cateva avantaje importante fata de acestea si sunt preferate atunci cand se pescuieste cu naluci. In plus, firele textile au un grad foarte mare de raspandire printre pescarii ce vor sa prinda pestii rapitori.

In prezent exista o mare varietate de fire textile, lucru ce face posibil sa alegeti cele mai bune modele pentru dumneavoastra, care sa se potriveasca cu celelalte ustensile pe care le aveti la dispozitie. Este important sa retinem ca firele se numara printre cele mai importante elemente de care un pescar trebuie sa tina cont. Astfel, gandi-va foarte bine si cantarati cu atentie optiunile inainte de a trece la cumpararea acestora.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.