Animale de companiePisicile Manx - iată ce legende s-au creat în jurul acestei rase...

Pisicile Manx – iată ce legende s-au creat în jurul acestei rase de pisici

Rasa de pisici Manx a fost descoperita undeva la sfarsitul secolului al XIX-lea, de catre niste exploratori britanici. Aceasta felina se pare ca traia doar pe insula Man, aflata intre Tara Galilor si Irlanda. Una dintre particularitatile acestor pisici este lipsa cozii, cauzata de faptul ca ele au fost despartite de civilizatie pentru cateva secole.

La scurta vreme dupa ce a fost descoperit, un exemplar din aceasta rasa a fost expus in cadrul unei prezentari din Marea Britanie, in anul 1900. La scurta vreme dupa aceea, pisica a inceput sa fie din ce in ce mai apreciata nu doar de catre oamenii de rand, ci si de personalitatile importante ale vremii. La treizeci de ani dupa aparitia ei in Marea Britanie, manx-ul a ajuns si in America de Nord, unde a fost la fel de bine primit.

Exista si trei legende privitoare la originile acestei rase.

  • Potrivit primului mit, pisica s-ar fi aflat pe celebra Arca a lui Noe, iar acesta i-ar fi taiat coada din greseala, grabindu-se sa inchida poarta de la intrarea pe corabia sa.
  • Cea de-a doua legenda spune ca pisica si-ar fi pierdut coada din cauza armatei spaniole care invadase insula Man in trecut. Se pare ca spaniolii i-ar fi taiat-o.
  • Ultimul mit sugereaza ca animalele din aceasta rasa s-ar fi dezvoltat din pisicile care nu au murit in urma unui dezastru suferit de o ambarcatiune iberica, acestea salvandu-se pentru ca au reusit sa innoate pana pe insula de la care isi trag denumirea.

Totusi, cel mai probabil este ca pisicile Manx fara coada sa fie doar rezultatul imperecherii cu cele din rasa British Shorthair.

Ca si aspect fizic, pisica din rasa Manx este de lungime medie si are o constitutie robusta si puternica. Capul sau este rotund, la fel ca si ochii, iar gatul este mic si lat. Un aspect interesant este ca pernitele pisicii trebuie sa corespunda ca si culoare cu aspectul blanii acesteia. De asemenea, particular pentru aceasta rasa este sira spinarii, care este de cele mai multe ori deformata si care ii poate crea dificultati animalului, in timpul procesului sau de crestere. Pisicile Manx pot avea mai multe culori. Se cunosc exemplare cu blana gri, rosie, maronie sau chiar neagra.

In cadrul acestei rase exista mai multe subspecii:

  • Rumpy care se particularizeaza de celelalte prin faptul ca nu are nici macar un ciot al cozii
  • Rumpy-riser care se naste cu un ciot de coada
  • Stumpy care are o coada foarte mica
  • Longy cu o coada aproape de dimensiunile obisnuite.
pisica Manx
pisica Manx

Animalele din aceasta rasa sunt foarte vesele si jucause, desi nu provoaca daune majore daca sunt tinute in apartament. Totusi, este mai bine sa fie crescute la curte, deoarece prefera mediile vaste, unde se poate manifesta in voie. De asemenea, are obiceiul sa se ataseze mai mult de o singura persoana, cu care va dori sa stea in permanenta.

Ca si speranta de viata, pisicile Manx pot trai intre 10 si 15 ani, in functie de fiecare subspecie in parte. Se cunosc cazuri in care unele astfel de animale au trait chiar aproape 20 de ani.

Daca doriti sa stiti cum anume se ingrijeste o astfel de pisica, trebuie sa stiti ca nu este foarte dificil de intretinut. Totusi, ea trebuie sa fie periata daca nu zilnic, atunci cel putin o data la doua zile, intrucat blana sa, formata din doua straturi, se incalceste relativ repede.

Pentru cei care vor sa experimenteze modalitati de crestere si reproducere a pisicilor Manx, este bine de cunoscut faptul ca ele se pot multiplica fara riscuri majore cu pisicile Europene (maidaneze), dar si cu cele din rasele British. O pisica Manx poate da nastere la intre trei si cinci pui, la fel ca orice pisica obisnuita. In ceea ce priveste greutatea exemplarelor din aceasta specie, aceasta este la fel si pentru masculi, dar si pentru femele, ea variind intre cinci si opt kilograme, la varsta cand acestea sunt adulte.

Din punctul de vedere al alimentatiei, animalele din aceasta specie nu sunt deloc pretentioase, ele nerefuzand o mare parte din alimentele comerciale aflate pe piata. Cu toate acestea, este recomandabil sa i se dea mai multa mancare de origine animala, fie ea sub forma de hrana umeda, sau sub forma de hrana uscata, sub forma de bobite. De asemenea, pestele si legumele fara o cantitate prea ridicata de proteine sunt ideale pentru alimentatia unei astfel de pisici.

In legatura cu problemele de sanatate de care aceste pisici pot suferi, cele mai grave sunt cele de digestie, cele urinare si cele cu coloana. De altfel, aproximativ o cincime din exemplarele acestei rase au probleme la coloana vertebrala. Obezitatea este iarasi foarte comuna la animalele din rasa manx. Daca sunt hranite in exces, pot avea mari probleme de greutate si astfel devin predispuse chiar si la atacuri de cord.

Pisica Manx, video:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.