Casă și grădinăCum îngrijim corespunzător Palmierul pitic

Cum îngrijim corespunzător Palmierul pitic

Planta de apartament – Chamaedorea elegans (palmierul pitic) este un palmier care isi are originea in padurea tropicala din Guatemala si Mexic si poate ajunge la 1.8 metri inaltime, fiind alegerea perfecta ca planta de apartament. Frunzele sale sunt de culoarea verde inchis si sunt in numar de 11-20 pe fiecare tija. Aceasta planta trebuie crescuta in locuri putin luminoase din interiorul casei tale, iar pamantul din ghiveci trebuie sa fie doar umezit.

Din punctul de vedere al solului pentru plantare este indicat sa folosesti un sol nisipos, amestecat cu unul usor cleios, avand grija sa nu ranesti radacinile in momentul introducerii in pamant. Planta de apartament – Chamaedorea elegans (palmierul pitic) este una care face parte dintr-o specie extrem de rezistenta la seceta, motiv pentru care este indicat sa uzi planta la fiecare 2-3 zile, in timpul verii, si chiar si la o saptamana, in timpul iernii, asigurandu-te ca pamantul este doar umezit.

Cel mai indicat este sa torni o cantitate de apa in farfuria ghiveciului, pentru ca planta sa poata absorbi doar atat cat are nevoie. In privinta ingrijirii, tot ce trebuie sa faci este sa indepartezi frunzele uscate, imbolnavite sau palite, cu ajutorul unei forfecute, taind foarte aproape de trunchi si sa indepartezi eventualele plante care pot creste in acelasi pamant cu palmierul pitic.

Anumite tipuri de palmieri si cicade pot produce mici plantute la baza lor, care pot fi taiate si replantate, iar altele pot fi inmultite si prin seminte plantate intr-un sol umed, asa ca poti sta linistit, acest tip de planta de apartament – Chamaedorea elegans (palmierul pitic) este una dintre cele mai usor de inmultit plante din toate cate exista. Pentru o crestere uniforma si sanatoasa este indicat sa folosesti si un fertilizator pentru palmierul tau pitic.

Cel mai usor si indicat este sa adaugi in apa pentru udat cateva picaturi de fertilizator pe care, apoi, il poti aplica uniform pe toata suprafata pamantului din jurul plantei. Poti face acest lucru de maximum doua ori pe saptamana, pentru a preveni supra-fertilizarea care, in general, atrage foarte multi paraziti.

Chiar daca este o planta rezistenta la seceta, este foarte important sa mentii radacinile umede pana in momentul plantarii in vas. In pamantul din vas sapa o mica adancitura in care vor intra radacinile pe care ai grija sa le distribui cat de cat uniform. Dupa ce ai acoperit radacinile, uda planta uniform, cat apa sa ajunga in farfurie.

Planta de apartament – Chamaedorea elegans (palmierul pitic) poate fi plantata si in ghivece atarnatoare, procedeul este foarte asemanator cu cel descris mai sus, cu specificatia ca, in acest caz, se pot folosi cristale in pamantul de plantat, cristale speciale care retin umezeala din sol pentru o mai lunga perioada, motiv pentru care poti lasa planta neudata pentru o mai lunga perioada de timp.

Daca doresti sa plantezi palmierul pitic in gradina, pe durata verii, poti face acest lucru. Totul incepe prin stabilirea locului de plantare, indepartarea vechiului ghiveci (indepartarea ghiveciului se va face prin apucarea plantei fie de pamant, fie de frunze), replantarea in mica groapa sapata in pamantul din gradina sau din sera, daca detineti asa ceva, si udarea plantei. Este de preferat ca apa sa fie turnata foarte incet, pentru a putea ajunge in profunzime, proces care trebuie repetat la cateva zile.

De obicei, majoritatea plantelor trebuie transplantate din cand in cand, planta de apartament – Chamaedorea elegans (palmierul pitic) nefacand exceptie. Transplantarea este necesara atunci cand radacinile devin mult prea mari pentru ghiveci, cand planta este foarte mare si trebuie divizata sau, pur si simplu, cand planta este mult prea grea pentru vechiul ghiveci. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa indepartezi frunzele uscate sau ingalbenite, sa indepartezi cu grija palmierul pitic din vechiul sau recipient si sa il replantezi dupa indicatiile de mai sus in noul vas ceva mai mare. Poti adauga pentru stimularea cresterii si putin fertilizator, imediat dupa replantare.

Daca planta de apartament – Chamaedorea elegans (palmierul pitic) creste indeajuns de mult incat sa ajunga sa produca seminte, poti opta pentru colectarea lor, in vederea inmultirii. Poti planta semintele in pamant umezit, la o adancime aproximativ egala cu de trei ori diametrul semintelor, daca sunt de dimensiuni mari, iar daca sunt de dimensiuni mici, tot ceea ce trebuie sa faci este sa le asezi pe suprafata pamantului si sa le apesi usor cu degetul pentru a fi in contact cu solul.

Este foarte important sa uzi aceste seminte cate putin de foarte multe ori, in principiu, pana cand rasar. In momentul in care tanara plantuta a rasarit, este indicat sa reduci gradual cantitatea de apa, pentru a stimula formarea de radacini in adancime si este foarte important ca, intre doua udari, pamantul sa devina uscat.

Planta de apartament – Chamaedorea elegans (palmierul pitic) este alegerea perfecta pentru cei care nu au timp foarte mult la dispozitie pentru ingrijirea constanta a plantelor, dar si pentru crescatorii incepatori, pentru ca se va dezvolta foarte frumos in aproape orice conditii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.