Pescuitul la pastrav este unul foarte interesant si palpitant, intrucat acest peste nu se lasa foarte usor prins si, pe deasupra, poate atinge dimensiuni foarte mari, fiind dificil de capturat. Daca au unde sa se hraneasca in mod corespunzator, pastravii pot depasi 10 kilograme in greutate, insa, in mod obisnuit, ei nu ajung decat pana la unu-doua kilograme.
In ceea ce priveste echipamentul de pescuit cu naluci al pastravului, cel mai potrivit este cel din categoria light sau, ca si o alternativa, cel medium-light, intrucat acestea permit o putere de aruncare mai redusa, ceea ce va si trebuie. In legatura cu lansetele, cele mai utilizate sunt cele de maxim 2,4 metri si cu o putere de aruncare de maxim 20 de grame. Ele trebuie sa fie foarte flexibile si realizate din materiale foarte usoare. Cu toate acestea, daca folositi voblere ori rotative, lansetele cu actiune moderata sunt mult mai indicate.
Mulinetele recomandate pentru pastravi sunt cele mai sensibile, care permit lansari la mare distanta. De asemenea, sistemul de franare trebuie sa functioneze excelent. Nalucile indicate pentru acest peste sunt cele metalice, adica rotativele si oscilantele. Ele sunt mult mai ieftine decat celelalte tipuri, permit o lansare foarte usoara si pot ajunge pana la adancimi superioare. Cu toate acestea, acestea au si un dezavantaj, in sensul in care pot da mai multe rateuri in comparatie cu celelalte naluci.
In ceea ce priveste rotativele, sunt indicate cele nr. 2-3, cu o lungime de maxim sapte centimetri si o greutate de maxim 10 grame. Lingurile oscilante recomandate sunt cele inguste si curbate.
Odata cu venirea primaverii, din cauza apei reci, pastravul se hraneste mai putin si de aceea aceasta nu este cea mai buna perioada in care se poate pescui. Totusi, daca vreti sa incercati sa prindesti acesti pesti, cea mai buna solutie este reprezentata de niste oscilante care sa aiba grosimi de maxim un milimetru darcare sa fie adaptate la grosimea firului. Acesta din urma are un rol important asupra capacitatii de plutire a oscilantei si asupra traseului pe care aceasta il imprima.
In locurile in care apa nu este atat de adanca, sau in locurile une pastravii inoata mai aproape de suprafata, pescarii pot utiliza voblere suspending, care au avantajul de a stimula atacul pestilor cu ajutorul accelerarilor dese si fulgeratoare. De obicei, pastravii ataca la intervale de 20-30 de secunde de la prima tentativa de a musca. Folosind accelerarile imprimate de catre voblere, aveti mari sanse sa prindeti pestii cu mai multa usurinta.
Vara si in prima luna de toamna, pastravii se hranesc mult mai mult si devin mai agresivi. In aceste conditii, durata de oprire a linguritelor oscilante si a voblerelor de suprafata trebuie scurtata semnificativ. Cu ajutorul lansarilor la maxim 10 metri fata de mal, pestii la care facem referire se apropie foarte mult de mal, uneori chiar si la cinci metri. De asemenea, ei ies foarte aproape de suprafata, pana la o adancime de 30-40 de centimetri pentru a ataca voblerele. Ce-i drept, pentru ca acest lucru sa se intample, trebuie sa aveti o viteza mare de recuperare.
Pastravii se pot pescui si folosind musca artificiala. Aceasta poate fi lansata peste tot si este cea mai eficienta dupa ploi sau in conditii de vant (in cazul mustei umede) sau pe vreme mai calda (la musca plutitoare). Tehnica de pescuit flyfishing folosind o musca umeda este ideala pentru zilele mai reci, cu vant puternic sau imediat dupa ploi. Pe struna principala se va lega o musca, iar pe cele secundare alte doua.
Cu ajutorul miscarii usoare a mustelor se vor imita insectele care au cazut in apa, iar pastravii vor fi atrasi de catre acestea. In acest caz, nu trebuie ca momeala sa fie miscata mai rapid decat viteza de curgere a raului.
In ceea ce priveste pescuitul la musca plutitoare, este indicat sa se incerce dimineata, la primele ore, in apa limpede si transparenta. Aruncarile mustelor trebuie facute in susul apei, iar aceasta trebuie lasata sa pluteasca o vreme la suprafata apei, tocmai pentru a da impresia pestilor ca este o insecta vie, determinandu-i pe acestia sa atace. Cu toate ca aceasta metoda este una foarte eficienta, cel putin la pastravi, ea necesita o experienta foarte mare din partea pescarilor, dar si o tehnica ireprosabila.