Casă și grădinăPlante de apartament decorative din specia palmier - Beaucarnea recurvata (Palmierul Coada...

Plante de apartament decorative din specia palmier – Beaucarnea recurvata (Palmierul Coada de cal)

Planta de apartament – Beaucarnea recurvata (Palmierul Coada de cal) este foarte cunoscuta datorita formei sale iesite din comun – o ceapa gigantica (baza acestei plante seamana  cu un bulb). Face parte din familia Arecaceae si mai este cunoscuta si sub denumirile de “Coada de cal”, “Planta picior de elefant”, “Monja” si “Palma culona”, fiind un palmier cu un ritm lent de crestere.

Frunzele sale lunguiete (putand ajunge pana la aproximativ doi metri lungime), in cascada, fac ca planta sa aiba aspectul tipic al unei cozi de cal, crescand sub forma unor panglici inguste, in clustere (ciochine), din varfurile ramurilor destul de reduse ca numar ale palmierului.

Planta de apartament – Beaucarnea recurvata (Palmierul Coada de cal) juvenila nu are trunchi, dar, pe masura ce palmierul se dezvolta, se va forma unul, acoperit cu o scoarta de culoare maronie, care poate atinge in inaltime si 4 metri. Planta nu va produce ramuri decat daca este foarte in varsta sau daca trunchiul principal este ranit sau taiat.

Cultivare si conditii de crestere

Palmierul Coada de cal este o planta potrivita pentru a fi crescuta in interior, atat timp cat incaperea ofera conditii de luminozitate crescuta. Din punctul de vedere al tolerantei la frig, planta de apartament – Beaucarnea recurvata (Palmierul Coada de cal) poate rezista pana la -9 (-10) grade Celsius, dar se dezvolta foarte bine intre 12 si 22 de grade.

Beaucarnea recurvata are nevoie de un sol de tip mixt, foarte bogat in nutrienti si care sa asigure un drenaj bun (in general, se foloseste un amestec alcatuit din doua parti turba si doua parti nisip, la care poti adauga si putin pietris). In privinta nivelului de umiditate, planta de apartament – Beaucarnea recurvata (Palmierul Coada de cal) nu are niste cerinte speciale, fiind rezistenta la seceta. Este important de stiut ca acest palmier nu se uda in exces. Pamantul intre doua udari trebuie sa fie uscat.

Planta Beaucarnea recurvata necesita conditii de crestere similare celor pentru Yucca (o planta din aceeasi familie si asemanatoare ca aspect). In lunile calduroase, acest palmier are nevoie de un fertilizator bogat in azot, sub forma lichida, diluat in apa de udare, de doua ori pe saptamana. In perioada de iarna, poti renunta la fertilizator, pentru ca si planta isi va incetini ritmul de crestere, in comparatie cu restul anului.

Beaucarnea recurvata

Inflorire

Odata ajunsa la maturitate, planta de apartament – Beaucarnea recurvata (Palmierul Coada de cal) va inflori in perioada de vara si primavara, pentru cateva saptamani la rand (de maximum trei ori pe an), florile sale fiind de culoare crem-galbuie. Cresc in buchete, sub forma unor inflorescente mai lungi decat frunzele, dar e putin probabil ca veti avea ocazia sa le vedeti, pentru ca palmierul nu prea infloreste ca planta de interior.

I-ar prinde insa foarte bine ca, pe durata verii, sa fie tinut pe terasa sau in gradina. Florile de sex femeiesc si cele de sex barbatesc nu apar pe aceeasi planta. Florile sunt urmate de aparitia unor fructe de culoare rosiatica, avand o lungime de aproximativ  un centimetru si jumatate, necomestibile.

Inmultire

Cea mai usoara modalitate de inmultire a plantei de apartament – Beaucarnea recurvata (Palmierul Coada de cal) este cea prin diviziune, separandu-se, din planta – mama, lastari, care sunt replantati in alte ghivece (nu mai inalte de 8-10 centimetri, pentru a stimula dezvoltarea rapida a radacinilor).

Daunatori si greseli de cultivare

Planta Beaucarnea recurvata este susceptibila, ca majoritatea plantelor, de altfel, la infestarea cu paduchi de plante si fainare, mai ales daca este crescuta in zone prea uscate si foarte calduroase. Pentru a indeparta acesti daunatori, spalati initial planta sub dus, dupa care aplicati un insecticid. Dupa stropire, mutati planta intr-o zona mai rece si mult mai bine ventilata.

O alta problema pe care o puteti intampina este cea legata de putrezirea radacinilor, motiv pentru care trebuie sa monitorizati cu atentie cantitatea de apa pe care i-o administrati si frecventa de udare.

Planta de apartament – Beaucarnea recurvata (Palmierul Coada de cal) se potriveste principiului “planteaza-o si las-o sa creasca”, fiind foarte rezistenta si nepretentioasa. Provenind din zona arida a Mexicului, poate indura perioade lungi de seceta. Nu trebuie niciodata tunsa. Ce poate fi mai usor de atat?

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.