Sarcină & BebeCe se întâmplă în primele zile acasă cu bebelușul: aspectele cele mai...

Ce se întâmplă în primele zile acasă cu bebelușul: aspectele cele mai importante

Primele zile acasa cu bebe sunt frumoase, pline de emotii si entuziasm, insa si cele mai dificile. Este perioada in care constientizati cu adevarat amploarea schimbarii, a completarii familiei cu micutul copilas.

Poate iti imaginai ca inca din primele zile acasa cu bebe, totul va veni natural, vei sti ce sa faci si cum sa faci, doar nu degeaba exista instinctul matern! Insa nu trebuie sa te ingrijorezi daca aveti dificultati in ingrijirea bebelusului si in reluarea vietii voastre de zi cu zi. Dati-va amandoi timp sa va adaptati, sa il cunoasteti pe bebe si sa il integrati in vietile voastre.

Ce se intampla in primele zile acasa cu bebe

Programul de somn

Va fi foarte obositor, in special pentru tine ca mama, caci nou-nascutii au un program de somn foarte diferit, la care va trebui sa te adaptezi si tu, pentru a prinde un pic de odihna. Bebe va dormi cate doua-trei ore, dupa care se va trezi cerand papa. Asadar, poti sa iti iei adio de la mai mult de cateva ore de somn constant!

De aceea, pentru a nu fi total epuizata, va trebui in timpul zilei sa incerci sa tragi cate un pui de somn odata cu micutul – caci vei fi trezita macar de trei ori si in timpul noptii pentru a alapta. Te vei obisnui cu acest program si dupa doua-trei saptamani, daca esti prea obosita, poti pompa lapte, il poti pastra si sotul se poate ocupa de unele din trezirile bebelusului pentru a te lasa sa dormi.

Alaptatul

Da, este cea mai sanatoasa si naturala cale de a-ti hrani puiul! Insa aceasta nu inseamna ca nu vei avea disconfort, chiar dureri si ca totul se va desfasura fara dificultati. In primul rand, va trebui sa inveti cea mai eficienta pozitie si sa ai grija ca micutul sa nu inghita mult aer odata cu lapticul. Asistentele te pot ajuta sa inveti o pozitie buna. In plus, va trebui sa ai grija de sanii tai (sa nu ii lasi mult timp umezi, sa stergi picaturile de lapte, sa folosesti unguente) pentru a preveni crapaturile sau uscarea lor. In primele zile acasa cu bebe, sanii tai vor fi foarte solicitati, insa te vei obisnui cu timpul.

Relatia cu propriul trup

Imediat dupa nastere, trupul tau nu este intr-o forma chiar de invidiat! Burtica arata inca rotunda si umflata, de parca inca ai fi insarcinata si poti avea contractii si crampe dureroase. In plus, esti epuizata si arati de parca ai urcat un munte si te-ai luptat cu un urs! Insa nu trebuie sa te lasi deprimata de starea ta fizica – cu rabdare, trupul tau isi va reveni si trebuie sa ai incredere; in primele zile acasa cu bebe, trebuie sa te concentrezi pe micut si pe nevoile sale.

Relatia ta cu bebe

Odata ajunsa acasa cu bebe, trebuie sa realizezi schimbarea aparuta in viata ta, sa te obisnuiesti sa te privesti ca o mama, sa accepti noile responsabilitati ce vin odata cu rolul. Nu totul dintr-odata, ci treptat. Cel mai important este sa iti privesti bebelusul, sa ii vorbesti, sa il cunosti. Nu te limita la a-i indeplini mecanic nevoile de hranit, somn, schimbat, ci priveste-l ca pe o persoana, o persoana draga aparuta in viata ta si care depinde in totalitate de tine si de dragostea ta.

Relatia cu sotul

bebelus acasa

In primele zile acasa cu bebe, esti entuziasmata de micut, tot ce gandesti este ce poti sa mai faci pentru a-i imbunatati viata si a-i indeplini nevoile. Esti si total epuizata fizic si psihic, in special datorita noului program de somn si a responsabilitatilor. Insa nici macar in aceste prime zile, nu uita ca ai un sot, un partener care te-a sustinut, dar care are la randul sau nevoie de sustinere.

Proaspetii tati se pot simti oarecum in afara, lasati in exterior, atunci cand mama isi petrece timp doar cu bebe, are ochi doar pentru el si nici nu ii vede prin preajma pe ei. Unii tati pot chiar dezvolta usoare sentimente de gelozie pentru bebe – ceea ce e normal – datorita atentiei primite de micut de la cea care inainte era doar a lor! Asadar, nu uita ca ai un partener, implica-l in viata ta si in viata bebelusului, cere-i ajutorul – chiar daca nu se descurca, nu il face sa se simta util doar cand aduce bani in casa! Cand ai o clipa libera, chiar si doar acea clipa este bine sa ti-o petreci cu el, vorbind cu el, aratandu-i cat ai nevoie de el si cat il iubesti.

Relatia tata-bebe

Bineinteles, proaspatul tata este entuziasmat, emotionat, il iubeste pe micut, insa poate fi si putin infricosat de noul membru al familiei! Incurajeaza-l pe tata sa stea cu bebe, sa il priveasca si sa ii vorbeasca ca unei persoane care intelege. Tatal trebuie sa se simta ca participa activ la ingrijirea bebelusului si ca acesta are nevoie de el.

Daca se arata reticent la a il ingriji pe micut, incurajeaza-l macar sa il tina in brate, sa ii vorbeasca; vorbeste si tu cu el despre micut, arata-i ca este al lui, scoate in evidenta asemanarile fizice si chiar temperamentale: “uite, vezi, nu sta deloc linstit, parca esti tu”! Chiar daca tatal stie prea bine ca este copilul sau, trebuie sa ajunga si sa simta acest lucru!

Bunicii

Este bine sa integrati bunicii in viata bebelusului inca de la inceput, pentru ca acesta sa se obisnuiasca cu ei. In plus, tu esti atat de obosita in primele zile acasa cu bebe, incat chiar ai nevoie de putin ajutor. Macar pentru o saptamana, ar fi o idee buna ca mama ta sau mama lui sa vina des in vizita si sa iti ofere putin timp pentru tine.

Frica

Prima zi acasa cu bebe esti cu sotul, simti ca formati o familie. Insa ce te faci a doua sau a treia zi, cand el pleaca la serviciu? Te poate apuca frica de a fi singura acasa, doar tu si bebelusul. Frica de a nu nu te putea descurca, frica de responsabilitatile enorme, frica sa nu adormi si sa se intample ceva cu micutul. Incearca sa te relaxezi, sa stai cu bebe, insa sa faci in acelasi timp activitati placute.

Nimic nu te opreste, in timp ce il legeni sau il alaptezi, sa te uiti la un film, sa asculti muzica, sa asculti un DVD  cu o carte preferata, sa te uiti la emisiuni interesante. Iar cand bebe doarme, iar tu nu poti adormi, o baie relaxanta te calmeaza mereu si te bine-dispune. Lasa deoparte in primele zile acasa cu bebe sarcinile domestice (ignora-le, paseaza-le sotului, mamei, soacrei) si tu fa tot posibilul sa te odihnesti si sa te relaxezi. Chiar daca iti e putin frica, in  timp, aceste emotii vor fi o amintire si ti se va parea ca bebe a fost dintotdeauna cu tine!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.