Timp liberRegulile de bază pe care trebuie să le respectați la vânătoarea fazanilor

Regulile de bază pe care trebuie să le respectați la vânătoarea fazanilor

In tara noastra, sezonul pentru vanatul fazanilor se incadreaza intre 15 octombrie si 28 februarie, iar principalele subspecii din aceste pasari care se regasesc si in Romania sunt fazanul comun, fazanul gulerat si fazanul mongolic.

Poate cea mai utilizata metoda de vanatoare a fazanilor este goana in padure. Pentru a avea succes atunci cand va hotarati sa o incercati, trebuie totusi sa respectati cateva reguli de baza. In primul rand, goanele nu trebuie sa fie foarte lungi, de regula fiind necesar sa se incadreze intre 200 si 400 de metri.

Apoi, atunci cand se efectueaza goanele, trebuie sa se stabileasca foarte clar directia in care pasarile vor zbura atunci cand vor fi starnite, pentru ca vanatorii sa fie pregatiti.

De obicei, in momentul in care se stabileste care va fi planul vanatorii, trebuie sa se aleaga doar acele zone cu suficient de multi fazani. De asemenea, este indicat sa se aseze multa hrana pe terenul de vanatoare, inca de dinainte cu doua-trei zile de la inceperea acesteia, pentru ca altfel pasarile vor fi retinute in acele locuri si nu vor dori sa le paraseasca atata vreme cat au de unde sa se infrupte.

Numarul gonacilor trebuie sa fie mare, cu precadere daca vanatoarea are loc in primele saptamani de la deschiderea sezonului. In plus, gonacii trebuie sa fie asezati foarte aproape unul fata de celalalt, de preferat la maximum 10 metri.

vanatoarea de fazani

De indata ce fazanii ajung intre linia gonacilor si cea a vanatorilor (la o distanta de maxim 150 intre acestea), gonacii trebuie sa faca un zgomot usor, pentru ca pasarile sa se ridice pe rand in zbor, astfel incat vanatorii sa aiba timp sa tinteasca si sa traga. Nu trebuie uitat faptul ca fazanii pot fi impuscati doar in zbor, aceasta fiind o regula a vanatorii de fazani.

In locurile unde exista o concentratie mare de fazani este bine sa se construiasca adaposturi de retragere, inalte de un metru si jumatate, la o distanta de maxim 40 de metri intre ele. In cazul unor linii de vanatoare prea largi, este bine ca vanatorii sa fie pozitionati la mijloc, intrucat in acest fel se pot concentra sa tinteasca atat fazanii din spatele lor, cat si pe cei din fata.

Mai exista o metoda de vanatoare a fazanilor care este folosita deseori la noi in tara, dar si in alte parti. Este vorba despre vanatoarea fazanilor cu vanatorii in linie. Aceasta presupune crearea unui lant de vanatori si gonaci intercalati. Ea se aplica cel mai bine atunci cand avem doar un grup restrans de vanatori.

In aceasta situatie, distanta dintre vanatori nu trebuie sa fie mai mare de 40 de metri. De asemenea, este nevoie si plasarea unui gonaci intre doi vanatori. Dupa aceea, aveti nevoie sa va asigurati ca linia de vanatori va fi dreapta, intrucat, in sens contrar, pot avea loc multe accidente.

Alte regula care se aplica acestei metode este ca nu trebuie sa se alerge si, mai mult decat atat, nu trebuie sa se strige pe durata vanatorii. De indata ce un vanator a impuscat un fazan, ceilalti vor inceta orice alta activitate ar fi facut pana cand pasarea este recuperata.

In fine, trebuie sa stiti ca cea mai buna alice care poate fi folosita pentru armele recomandate la vanatoarea de fazani este cea de trei milimetri.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.