Sarcină & BebePrimele semne ca sunteți însărcinată: unele dintre ele sunt aproape insesizabile

Primele semne ca sunteți însărcinată: unele dintre ele sunt aproape insesizabile

Vreti sa stiti care sunt primele semne ca sunteti insarcinata, fie pentru ca incercati de mult timp sa aveti un bebelus, fie pentru ca va temeti ca metoda contraceptiva a dat gres? Se tot vorbeste despre instinct, intuitie, un simt special care le-ar permite femeilor sa stie fara teste sau semne exterioare: acesta este mai mult un mit, caci fara sa iti urmaresti schimbarile trupului si sa le gasesti explicatia, de obicei, nu ai cum sa stii pur si simplu! Mamicile care spun „stiam pur si simplu”, de fapt sperau si visau sa fie asa sau se temeau foarte mult ca asa va fi. Dar nu stiau in sensul strict al cuvantului!

Asa ca, primele semne ca sunteti insarcinata ar fi:

Lipsa menstruatiei – daca intr-o luna va intarzie si nu apare menstruatia, acesta este un semn de obicei clar, in special daca mai obsevati si alte schimbari. Insa nu este o certitudine: in primul rand, menstruatia poate lipsi o luna din alte motive (legate de sanatate, medicatie) si in al doilea rand, puteti avea menstruatie intr-o luna si totusi sa fiti insarcinata (in special daca folositi contraceptie pe baza de hormoni)!

Ati inceput sa urinati mult mai des decat in mod normal si fara a va fi marit aportul de lichide consumat. In prima perioada a sarcinii, toate femeile simt aceasta nevoie foarte frecvent, de multe ori trezindu-se noaptea pentru a folosi toaleta.

Aveti in ultima perioada stari de greata si chiar varsaturi fara sa fi facut nimic deosebit (fara sa fi mancat alimente grase sau picante, fara sa fi baut alcool cu o seara inainte)? Aceste stari apar de obicei cand va treziti de dimineata? Acesta este un simptom al sarcinii, care se manifesta de multe ori in a doua saptamana de sarcina, cauzat de diferite modificari hormonale. Ar fi timpul sa va puneti intrebari si sa urmariti alte posibile prime semne ca sunteti insarcinata!

Un alt semn care indica o sarcina este o stare continua de foame, desi ati mancat ca de obicei. Daca aveti astfel de stari sau pofte ciudate, pe care nu prea le-ati mai experimentat, este bine sa va ganditi la un test de sarcina. Nu neaparat foamea (care poate sa apara ca un imbold irational si in alte situatii, de exemplu, la stres sau depresie), ci mai ales schimbarea preferintelor (incep sa va placa unele alimente care inainte nu va atrageau si invers) este un indiciu.

Primele semne ca sunteti insarcinata? Observati-va sanii: au aparut schimbari in aspectul lor? Chiar din primele saptamani ale sarcinii, sanii sunt mai mari, mai fermi si dor, au un aspect chiar foarte atractiv. Mameloanele sunt mai sensibile decat in mod normal si pielea din jur (areolele) este mai inchisa la culoare. Aceste schimbari pot fi confundate cu senzatia din timpul menstruatiei, insa daca sanii sunt mari, mai tari si simtiti dureri, este posibil ca trupul sa se pregateasca de alaptat, odata ce ovulul s-a implantat in mucoasa uterina si a inceput sa se dezvolte.

De cateva zile, va temeti ca ati pus cateva kilograme in plus si ca ati consumat ceva care v-a balonat? Aveti abdomenul mai rotund si simptomele unei balonari? Poate fi unul dintre primele semne ca sunteti insarcinata! In plus, in prima luna de sarcina, se castiga in mod normal cam un kilogram.

Daca experimentati o stare permanenta de epuizare, de oboseala care nu este provocata de nici o schimbare a programului sau de lipsa somnului, si acesta poate fi un indiciu. Nivelul crescut de progesteron poate cauza o stare de oboseala, similara cu oboseala resimtita atunci cand sunteti anemica. Aceasta oboseala poate fi combinata cu stari de ameteala si vertij, cauzate de lipsa zaharinei in sange (fatul consuma zaharina) si presiunea sangelui.

Ati inceput sa distingeti mai clar diverse arome din jur si mirosuri? Simtul olfactiv devine din primele saptamani ale sarcinii extrem de sensibil si puteti experimenta stari de greata cand va intalniti cu anumite mirosuri care inainte nu erau o problema: fum de tigara, prajeala, solutii de curatat, parfumuri. Invers, s-ar putea sa va placa deodata mirosuri care inainte vi se pareau respingatoare: benzina, gaz.

Modificarile hormonale prin care trece corpul odata cu formarea embrionului cauzeaza si iritabilitate si stari emotionale contradictorii, trecerea fara motiv de la o stare la alta: sunteti o clipa nervoasa si stresata, dupa care va relaxati si incepeti sa zambiti fara motive?

Dureri nejustificate de spate si dureri de cap pot fi alte prime semne ca sunteti insarcinata. O alta neplacere fizica in prima perioada a sarcinii este reprezentata de tulburari digestive, in special constipatie si arsuri stomacale.

Temperatura ridicata poate fi inca un indiciu: daca acest nivel ridicat nu este cauzat de o raceala si se mentine timp de mai mule zile, poate fi determinat de hormonul hCG, eliberat odata ce ati ramas insarcinata.

Este bine sa urmariti cu atentie toate aceste prime semne ca sunteti insarcinata daca doriti un copil sau, din contra, daca nu aveti incredere in metodele contraceptive; insa odata ce observati unele din aceste semne detaliate anterior, cel mai precaut si logic ar fi sa faceti un test de sarcina (este simplu, eficient, accesibil si va poate oferi un raspuns). In caz ca rezultatul acestui test va fi pozitiv, programati-va un consult medical, in cadrul caruia veti afla un raspuns cert 100% si alte detalii despre evolutia sarcinii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.