Animale de companieSpecii de păsări: Canarul izabel din Familia Frigillidae, peste 30 de tipuri...

Specii de păsări: Canarul izabel din Familia Frigillidae, peste 30 de tipuri de culori în care apare canarul izabel

Canarul izabel face parte din familia Frigillidae si este un canar de culoare, cu melanina redusa. Canarul izabel a rezultat in urma schimbarii culorii penajului maro si agate. La acest canar pigmentul negru s-a schimbat in pigment maro deschis. Eumelanina si feomelanina sunt forme de prezentare ale melaninei.

Eumelanina (care are o culoare neagra-maronie) a fost modificata din negru in maro, iar intre timp a fost diluat si pigmentul agata. Astfel canarul izabel are un desen eumelaninic maro-deschis conturat de feomelanina, precum canarul maro.

Eumelanina maro ramane culoarea de baza, de tonalitate buna, iar feomelanina de contur va fi la cele mai bune exemplare de o nuanta ,,cafea cu lapte”. Acestea doua impreuna creeaza efectul izabel. Melanina in combinatie cu agata confera acel desen cu liniute subtiri, intrerupte pe suprafata remigelor (penele cele mai mari si mai lungi ale aripilor).

Canarii izabel sunt selectati cu atentie, urmarindu-se acele exemplare care prezinta un penaj cat mai interesant, cu prezenta redusa a feomelaninei maro, prin care apare un desen foarte fin, format din dungi subtiri si scurte, identice cu cele ale canarilor agate, dar de culoare maro deschis sau bej.

Particularitatile specifice canarului izabel sunt: ciocul, picioarele, degetele si ghearele sunt de culoarea pielii; pe cap si spate prezinta un desen foarte fin, format din dungi maro-deschise foarte subtiri, mici, unele intrerupte; ochii au o nuanta rosiatica, care depinde de intensitatea luminii.

Sunt cunoscute peste 30 de tipuri de culori in care apare canarul izabel. Cele mai interesante exemplare sunt: canarul izabel rosu mozaic, canarul izabel rosu intens, canarul izabel galben intens, si altele.

Desenul izabel se poate trasmite astfel:

  • Din perechea mascul izabel si femela normala rezulta pui: masculi normali purtatori de izabel si femela izabel.
  • Din perechea mascul normal si femela izabel rezulta toti puii normali, sau masculi purtatori de izabel.
  • Din perechea mascul normal purtator de izabel si femela izabel rezulta masculi si femele normale (masculi purtatori de izabel), sau masculi si femele izabel.
  • Din perechea mascul normal purtator izabel si femela normala rezulta masculi si femele normale, sau femele izabel (50% din masculi poarta izabel).
  • Din perechea mascul izabel si femela izabel se obtin toti puii izabel homozigot.

Canarii izabel se reproduc relativ usor daca au conditiile necesare de hrana, lumina, temperatura si igiena. Acesti canari sunt pretuiti de crescatorii de pasari in special pentru aspectul penajului.

Video – Canarul izabel:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.