Părinți și copiiIluzii optice bazate pe mărimi și dimensiuni, ce e mic și ce...

Iluzii optice bazate pe mărimi și dimensiuni, ce e mic și ce e mare?

Dimensiunile sunt înșelătoare, așa cum veți putea vedea în următoarele iluzii optice. Mulți au căzut în capcana de a spune că un anumit obiect este mai mare sau mai mic decât alt obiect, dar odată ce luați rigla vă veți convinge de adevăr.

Dimensiunea liniilor

Imaginea de mai jos conține și ea o iluzie optică. Linia dintre A și B respectiv A și C sunt egale. Veți spune că nu e adevărat, dar dacă nu mă credeți pe cuvânt puteți lua o riglă și începeți să măsurați distanțele.

dimensiune

Camera iluziilor

Această imagine ne poate arăta că oricare dintre noi poate să fie atât pitic cât și uriaș, doar că asta se întâmplă numai dacă faceți poze în camera iluziilor optice dintr-un centru științific din St. Louis.

camera camera1

David și Goliat

În imaginea de mai jos aveți desenate două personaje : David și Goliath. Priviți imaginea atent și sigur veți observa că David pare mai slab, dar totul este o iluzie optică. Dacă nu mă credeți puteți scoate la imprimantă imaginea, apoi să decupați personajele și veți vedea că au aceeași dimensiune.

david

Fetele înalte

Încă o dată vă prezint o iluzie Ponzo. Încercați să ghiciți sau să nimeriți cea mai înaltă fată din imagine. Cu siguranță nu veți da răspunsul corect pentru că toate cele trei fete au aceeași înălțime. Mintea umană judecă mărimea unui obiect în funcție de fundalul pe care se află.

fete

Liniile din metrou

Vă atașăm încă o Iluzie Ponzo. În această imagine dintr-un metrou puteți observa cu ușurință două linii roșii, una mai mică în față și alta mai mare în depărtare. Ei bine, ele au însă aceeași dimensiune iar dacă nu mă credeți, încercați să măsurați cu o riglă ambele linii. Așadar mintea umană percepe dimensiunile unui obiect în funcție de fundalul pe care se află.

metrou

Luna mai mare

Vă întreb doar care lună vă pare mai mare? Probabil o veți alege pe cea din departare dar ambele luni au aceleași dimensiuni pentru că imaginea este o iluzie optică foarte reușită, în care mintea umană percepe dimensiunile obiectelor în funcție de fundalul lor.

luna

Mărimea sportivilor

Mereu imaginea campionului sau a celui care triumfă a fost mereu corelată cu extremul. Spre exemplu, campionul pare mai înalt decât cel aflat la pământ, dar să vă spun sincer, aceasta este o iluzie optică pentru că dacă luați o riglă și măsurați înălțimile celor doi, veți vedea că sunt egale.sportivi

Individul imens

Un alt individ reușește să creeze impresia de gigantism utilizând două machete ale unor mașini și o cameră foto. Iluzia optică este destul de reușită și ne confirmă faptul că dacă aveți puțină inventivitate și talent puteți fi și dumneavoastră un artist iluzionist.

masini

Mâna gigant

Încă un exemplu de iluzie optică ce poate fi realizată oricând și de oricine. Această fată reușește să își fotografieze mâna în timp ce încearcă să ridice o stâncă de pe o machetă de carton. Așadar creează impresia că e o ființă gigant ce parcă a pășit pentru prima dată pe Pământ.mana

Cravata

Dacă începeți să vă jucați cu aparatul foto pentru a crea iluzii măcar nu o faceți la muncă. Acești doi tipi din imagine cu siguranță nu fac tracțiuni sprijinindu-se de cravata colegului lor ci mai degrabă se joacă în timpul serviciului. Oricum, acești 3 indivizi reușesc să creeze o iluzie optică destul de reușită.

cravata

Piticul din cutie

Mai țineți minte exemplele de fotografii în care vă spuneam că puteți fi și voi creatori de asemenea iluzii? Aveți un alt exemplu, de această dată a unor tineri care reușesc să își micșoreze un prieten și să îl poarte mereu într-un fel de cutie din paie.

pitic

Liniile de cale ferată

Aveți prezentată mai jos imaginea unei șine de cale ferată. Credeți că această imagine ascunde ceva? Vă spun iarăși că această imagine este o iluzie optică și că liniile ce par a fi din ce în ce mai mici dacă privim în departare, au de fapt aceeași dimensiune. Doar simpla lor poziționare ne face să credem asta. Dacă nu sunteți convinși, luați o riglă și măsurați-le.

cale ferata

Elicele elicopterelor

Imaginea de mai jos surprinde două elicoptere de mărimi diferite. Asta veți spune la o primă vedere, dar nu este așa. Se creează impresia că elicea elicopterului verde este mai mare decât cea a elicopterului roz, dar cele două linii trasate pe raza elicelor dovedesc contrariul și se sugerează doar o iluzie optică bazată pe mărimi.

elicoptere

Încăperea ciudată

O simplă imagine dintr-o cameră, care la prima vedere nu ascunde mare lucru. Vă spun însă că autorul acestei fotografii a tăiat-o puțin ca să nu ocupe o dimensiune mare și fară să vrea a creat o iluzie optică: se pare că această cameră scapă de forma sa originală dreptunghiulară și pare să fie mai mare în partea din dreapta sus.incapere

Monștrii din tunel

Imaginea prezentată conține doi monștri alergând într-un tunel. Și această imagine ascunde o iluzie optică de luat în seamă. Dacă vă spun că cei doi au aceeași mărime veți tinde să spuneți că greșesc. Atunci luați o riglă și măsurați-i pe cei doi. Veți rămâne surprinși de această iluzie bazată pe mărimi.tunel

Dimensiunile liniilor

Imaginea de mai jos are un efect foarte interesant. Deși se poate vedea pe acea riglă faptul că ambele linii sunt de 4cm, dacă gradațiile nu ar exista, cu siguranță ni se va părea că ele sunt de mărimi diferite și anume cea din stânga mai lungă decât cea din dreapta. Acest lucru este datorat capetelor îndreptate în direcții diferite.linii

Dimensiunile meselor

La prima vedere, veți spune că cele două mese din imaginea de mai jos sunt diferite ca mărime, dar a doua imagine vă va lămuri complet, astfel că, dacă întoarcem cu 90 de grade una din cele două mese, ele vor deveni identice. Aceasta este o iluzie optică bazată pe mărimi.

masa masa1

Unde este mijlocul?

În imaginea următoare observați două mâini care indică două puncte – care, la rândul lor delimitează mijlocul a două lungimi. Intrebarea este: Care dintre aceste mâini indică corect care este mijlocul? Dacă veți măsura cele doua lungimi, veți vedea că ambele au aceași lungime (11,5 cm).

mijloc mijloc1Purcelușii

Fotografia de mai jos a fost modificată clar pe calculator, unde au fost introduși 4 purceluși, de dimensiuni diferite. Veți spune că purcelușul din spatele primilor 3 este mai mare decât cei doi purceluși mici din primul rând, dar veți greși, deoarece în realitate ei sunt exact de aceeași dimensiune, aceasta fiind o iluzie bazată pe mărimi. Doar purcelușul din față, stânga este mai mare decât ceilalți.

purcelus

Sticla imensă

Fotografia de mai jos surprinde o sticlă de Coca Cola imensă, iar pe dopul acesteia un bărbat încearcă să își țină echilibrul. În realitate însă, aceasta este doar o iluzie optică bazată pe mărimi. Sticla se află în prim planul camerei de fotografiat, iar barbatul undeva în planul îndepărtat, poziționat însă perfect pe dopul sticlei.

cola

Farfuriile cu mâncare

Verificați toate farfuriile de mai jos și alegeți una dintre ele, care considerați că are porția cea mai mare de mâncare. Sunteți siguri că ați ales farfuria corectă? Gândiți-vă înainte pentru că vă spunem sincer că în realitate fiecare farfurie conține exact aceeași cantitate de mâncare, dar în acest context (mărimea diferită a farfuriilor) va face să credeți contrariul, fiind doar o iluzie optică.

falfurii

Sferele de aceeași dimensiune

Imaginea de mai jos este una animată și ne prezintă 2 sfere înconjurate de 3 pereți de cărămidă. După cum puteți observa, se vede destul de clar că sfera din spate este mult mai mare decât cea din față. În realitate însă se pare că nu este tocmai așa, iar liniile roșii din animație ne arată contrariul, sferele fiind defapt de aceeași dimensiune.

sfere

Sunt aceste linii drepte?

Această iluzie optică vă provoacă să răspundeți la întrebarea ”Sunt liniile roșii drepte?”. La prima vedere, veți avea tendința să spuneți că nu sunt, asta datorită faptului că ele par curbate. Aici a intervenit iluzia optică creată cu ajutorul celorlalte linii negre, care fac ca cele două linii roșii să pară curbate, când de fapt, ele sunt drepte.

linii drepte

Iluzie optică cu o vacă

În prim-planul acestei imagini observați capul unei vaci, care a fost fotografiat de la o distanță mică. Datorită altei vaci care se află în spatele acesteia s-a creat această iluzie optică amuzantă care iți dă impresia că (virgulă) capul vacii din prim plan se continuă cu corpul celeilalte vaci, ca și cum ar fi una și aceași.

vaca

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.