Animale de companieRase de câini pentru paza cirezilor de vite - Ciobănesc de Maremma...

Rase de câini pentru paza cirezilor de vite – Ciobănesc de Maremma originar din Italia

Dupa cum ii spune si numele, acest animal de companie Ciobanesc de Maremma sau Ciobanesc Meremmano-Abruzzese este originar din Italia. Ca rasa a fost dezvoltata la mijlocul secolului al XIX-lea, insa este cunoscuta de foarte mult timp si folosita ca animal de protectie a cirezilor de vite de pradatori, cei mai mari dusmani ai lor fiind lupii.

Unii crescatori considera ca rasa descinde din cainii adusi in Italia din Orientul Mijlociu si a fost apreciata dintotdeauna pentru calitatile deosebite ca animal de paza la cirezile de animale, mai ales la cele de vite, astfel fiind folosita si astazi atat in Italia, cat si in America de Sud si de Nord.

Acest caine este usor de dresat, este inteligent, curajos, extrem de protectiv cu stapanul, familia acestuia si fata de turma sa (de caprine, ovine). Are o capacitate extraordinara de a se atasa de stapan dar si de animalele pe care le pazeste, si nu manifesta niciodata un comportament agresiv fata de acesta sau animalele in apropierea carora traieste. Este afectuos cu cei mici, prietenos si jucaus fata de copii, insa mereu distant si retinut fata de straini, nu are incredere in animale si oameni pe care nu ii stie.

Ca animal de companie se adapteaza destul de bine, insa cel mai potrivit stapan pentru el este acela care il foloseste la paza cirezilor de vite, pentru care a fost crescut si format ca rasa. Cei care doresc un astfel de caine trebuie sa il tina la o casa ce are curtea ingradita si nu intr-un apartament la bloc.

Ciobănesc de Maremma
Ciobănesc de Maremma

Ciobanescul de Maremma este un caine mare, greu, puternic, cu aspect impresionant, maiestuos, agil si flexibil in miscari. Are corpul acoperit cu fire de par si subpar, care alcatuiesc o blana dubla, ce are stratul exterior mai lung si drept, iar cel interior mai fin si des. Coloritul blanii este alb, cu pete galben-lamai sau portocalii.

Inaltimea unui mascul variaza intre 65-73 cm, greutatea este de pana la 50 cm, iar inaltimea unei femele este de 60-68 cm si greutatea de 40 kg. Cei care doresc un caine mai mare si mai rezistent trebuie sa aleaga un mascul, deoarece femela este mai delicata, are miscarile mai elegante si mai lente.

Capul cainelui Ciobanesc de Maremma este mare, plat, de forma conica, urechile sunt late, in forma de V, mobile, tinute in jos, iar botul este mai scurt decat craniul. Fruntea este rotunjita, nasul negru, narile mari, buzele mici si bine pigmentate cu negru. Ochii sunt mari, au irisul de culoare inchisa. Membrele anterioare si posterioare sunt bine dezvoltate, au labe puternice, prevazute cu degete bine apropiate intre ele si gheare negre, iar coada este tinuta in jos cand este in repaus, sau spre spate cand este in miscare.

Acest caine poate suferi in cursul vietii de displazie de sold, volvulus gastric sau poate fi sensibil la anestezie. Durata sa medie de viata este de 12-15 ani.

Video – Ciobanesc de Maremma:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.