Dragoste și relațiiIubești prea mult? Când iubirea devine totul și nu poți controla ce...

Iubești prea mult? Când iubirea devine totul și nu poți controla ce simți și cu ce intensitate simți

Iubesti prea mult? Poti simti prea multa iubire pentru partenerul de cuplu? Sau, poate, doar iubesti mai mult decat esti iubit? „Too much love will kill you”, dupa cum canta Queen – insa ce inseamna totusi prea multa iubire? Cand iubesti, iubesti – nu poti controla ce simti si cu ce intensitate simti. Nu te poti opri de la a iubi pe cineva…

Si totusi, poti sa controlezi felul in care iubirea iti influenteaza intreaga viata. Poti simti ca iubesti prea mult daca iubirea nu iti este pretuita sau impartasita cu aceeasi intensitate. Dar nu poti iubi prea mult sau prea putin: iubesti si atat! Ceea ce este important: ce inseamna pentru tine faptul ca iubesti? Cat din viata ta se centreaza pe iubire? Cat de mult lasi iubirea ta sa iti domine viata si fiinta?

Pentru unele persoane, iubirea este (sau devine) totul: tot ceea ce conteaza si are valoare in viata lor. Singurul lucru care merita efort, care merita compromisuri, care merita sacrificii. Si a iubi devine a darui tot; persoana iubita devine centrul lumii si toate resursele celui ce iubeste sunt dedicate acesteia.

Intreaga fiinta, identitate, se defineste in si prin iubirea pentru celalalt si prin relatia cu acesta. Satisfactia si fericirea in viata depind in totalitate de partener si de relatie. Iata ce inseamna sa iubesti prea mult: sa lasi iubirea pe care o simti sa te acapareze complet, pana in punctul in care uiti de cine esti, in care te identifici cu iubirea, cu relatia si cu persoana iubita, nimic altceva neavand importanta.

Ce se intampla insa daca iubirea iti va fi intr-o buna zi refuzata, daca relatia se va sfarsi?…Vei ramane o fiinta pierduta, o umbra a persoanei care ai fost: deoarece te-ai daruit cu totul persoanei iubite, ai facut tot ce ai facut pentru aceasta si pentru relatie – si nu pentru tine; iar acum ramai fara scop, fara dorinte, fara sperante, fara sens. Te simti golit de substanta cand pierzi o iubire din care tu ai facut totul, uitand de orice altceva din viata ta.

Poti sa iubesti prea mult? Cand iubirea iti domina intreaga viata (si nu intr-un mod fericit)? Cand faci prea multe in numele iubirii?

Accepti orice de la persoana iubita. Da, a iubi inseamna sa ierti; a iubi inseamna sa nu ii ceri persoanei iubite sa se schimbe pentru tine si sa o accepti cum este ea. Insa nu inseamna a accepta orice din partea acesteia! Nu inseamna in special a accepta lucruri calcand pe principiile si convingerile tale. A uita de limite si a permite partenerului orice. Cand simti ca nu esti tratat bine sau cand partenerul intrece o limita, a accepta tacut, sperand ca lucrurile vor fi in regula, inseamna ca pui partenerul si iubirea ta pentru acesta deasupra ta; mai mult, ca nu ai respect pentru tine insati! Nu-ti uita niciodata principiile, nici chiar in numele iubirii!

Iubești prea mult

Vrei sa petreci fiecare clipa cu persoana iubita. Daca nu este langa tine, vrei ca ea sa se gandeasca la tine si simti nevoia sa ii vorbesti, asa ca o suni de n ori, ii trimiti n mesaje etc.. Aceasta nevoie acuta de a petrece fiecare moment impreuna si de a sti constant ce face celalalt nu este una sanatoasa (in afara de inceputurile relatiei) – ea arata lipsa ta de incredere si frica de a fi parasit.

Il sufoca pe celalalt – oricat iubim, fiecare are nevoie de putin timp si spatiu personal… Inca ceva despre nevoia de a petrece timpul impreuna cu persoana iubita: nu lasa iubirea romantica, iubirea pasionala sa te faca sa uiti de celalalte tipuri de iubire pretioase – cea pentru rude, cea pentru prieteni; caci familia si prietenii iti vor fi alaturi intotdeauna, indiferent de circumstante, in timp ce o relatie se poate sfarsi. Iubesti prea mult daca aceasta iubire nu mai lasa loc celorlalte…

Crezi ca persoana iubita merita toata pretuirea, caci iti este superioara – in timp ce tu esti fericit sa fii cel/cea care ii ofera aceasta pretuire si ii ofera ceea ce are nevoie. Este normal si sanatos sa iti admiri, apreciezi, respecti partenerul – fara, insa, a il pune pe un piedestal si fara a il/o considera mai bun ca tine!

De ce ar fi ea/el superior tie, de ce ar merita mai multe decat meriti tu? Nu uita sa te apreciezi si respecti pe tine insati, ceea ce implica sa nu lasi iubirea sa te orbeasca pana acolo incat sa nu te mai pretuiesti pe tine insati, sa daruiesti umil totul partenerului fara a cere nimic in schimb… Cand tu nu te pretuiesti pe tine insati, nici cei din jur nu te vor pretui foarte mult (inclusiv partenerul)…

Asadar, intrebarea nu este „Iubesti prea mult?”, ci „Faci din iubire tot ceea ce exista in viata ta? Lasi sentimentele sa iti domine intreaga fiinta si viata? Uiti de orice altceva si de tine? Te dedici in intregime relatiei tale? Te definesti prin relatia ta? Gasesti satisfactie si fericire doar prin persoana iubita? Simti ca fara aceasta nu esti nimic?”…

Atunci cand iubirea ta devine tot ceea ce conteaza pentru tine, atunci cand pui valoare doar pe persoana iubita si uiti de tine insati, problema reala nu este ca iubesti prea mult. Ci ca nu te iubesti destul pe tine insati – faci din partener tot ceea ce conteaza, insa tu ramai in umbra. Da, iubirea – adevarata iubire – merita multe: merita, insa, sa te pierzi pe tine insati? In plus, iubirea merita atunci cand ea este impartasita de persoana iubita; iar o persoana ce te iubeste nu iti va cere niciodata sa te sacrifici, uitand de cine esti si de viata ta…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.