Dragoste și relații5 clișee de evitat când te desparți de partenerul de cuplu, ce...

5 clișee de evitat când te desparți de partenerul de cuplu, ce cuvinte nu trebuie rostite?

Clisee de evitat cand te desparti de partenerul de cuplu: oricare ar fi motivul pentru care alegi sa inchei o relatie, partenerul tau merita mai mult decat ultra-uzatele clisee de despartire! Partenerul tau merita adevarul, chiar daca acesta este crud – a incerca sa scapi de o confruntare folosindu-te de replici uzate inseamna lasitate, dar si lipsa de respect…

De aceea, chiar daca nu este deloc usor, cand vrei sa inchei relatia, evita cliseele atunci cand te desparti de partenerul tau de cuplu, mai ales cand stii ca el/ea inca te iubeste, ca el/ea nu si-ar dori in veci o despartire, cand stii ca el/ea va suferi. Ce trebuie sa ii spui? Adevarul – motivul pentru care nu mai vrei sa continui: fie ca te-ai indragostit de altcineva, fie ca nu il/o (mai) iubesti, fie ca relatia nu te mai satisface si vrei altceva, fie ca ai realizat ca nu va potriviti sau ca nu mai suporti toate certurile dintre voi. Partenerul tau (viitor fost) merita macar o explicatie sincera.

5 clisee de evitat cand te desparti de partenerul tau de cuplu

Nu este vina ta, e vina mea” – cu alte cuvinte, clasicul „it’s not you, it’s me”. Nimic mai enervant decat aceasta replica. Nici macar nu are sens: poate ca nu e vina nimanui, poate ca relatia pur si simplu nu mai merge. Sau poate ca este vina cuiva: insa aceasta replica-cliseu nu explica nimic. Crezi, cumva, ca partenerul tau va rasufla usurat, auzind ca nu-i vina sa ca nu mai vrei sa fii cu el/ea?!

„Inca tin la tine ca prieten”si bineinteles, „sper ca vom ramane prieteni”. Chiar si in cazul rar cand chiar ai dori sa ramai prieten cu partenerul dupa ce va despartiti, este o replica mult prea uzata si nepotrivita pentru momentul in care inchei relatia. Partenerul este trist, socat, furios, confuz – oricum este, nu este in mod sigur in starea de spirit necesara pentru a spune „ce bine, vom fi cei mai buni prieteni de acum”!

Daca chiar intentionezi sa incerci sa fiti prieteni, trebuie sa ii dai timp dupa despartire sa treaca peste emotiile puternice. Iar tentativa de a iti alina si reconforta partenerul cand inchei relatia spunandu-i „tin la tine ca la un prieten” este mai bine de evitat. In starea sa, el/ea va traduce aceste cuvinte prin „esti un tip/o tipa de treaba, imi place cu adevarat de tine, dar nu esti destul de bun(a) sa imi fii si iubit(a)”…

Te inteleg, si mie imi este greu”. Printre cliseele de evitat cand te desparti de partenerul de cuplu, acesta este unul clar interzis! Nimeni nu neaga ca, probabil, mai ales daca ati avut o relatie lunga, iti este greu si tie sa o inchei. Insa a ii spune aceasta partenerului in clipa cand il/o parasesti este enervant si chiar crud. Daca iti este chiar atat de greu, daca suferi, atunci nu o face!

5 clișee de evitat când te desparți de partenerul de cuplu

Daca ai ales sa o faci, atunci crezi ca aceasta este o alegere buna, astfel ca accepta-ti parerea de rau, fara a incerca sa te faci simpatic! Cand parasesti o persoana, nu ai cum sa-i spui ca o intelegi: tu esti cel care a aruncat bomba, el/ea este cel care simte explozia! Desi stii ca sufera, ca traieste emotii intense, nu ai cum sa le traiesti si tu – astfel ca nu ai cum sa intelegi cu adevarat ceea ce simte partenerul tau…

Oricum, a zice „si mie imi este greu” este o replica ce ar vrea sa arate cat de sensibil esti; din pacate, cand te desparti din dorinta ta, trebuie sa accepti rolul celui „rau” – nu vei gasi simpatie la partener, mai ales exact in momentul cand ii spui… Te simti oribil pentru ca provoci durere, te simti trist pentru ca inchei o relatie, te simti temator de reactia celuilalt – insa nu iti compara emotiile cu cele simtite de cel pe care il parasesti si nu ii cere intelegere in aceasta clipa.

O sa iti fie mai bine fara mine” – alaturi de alte replici clisee precum „totul va fi bine”, „iti va trece si vei vedea ca asa e mai bine”… Chiar daca tu crezi ca cel mai bine pentru ambii este sa inchei relatia, deoarece aceasta nu va facea fericiti, paretnerul s-ar putea sa aiba o cu totul alta opinie.

Daca el/ea sufera si este socat de dorinta ta de a incheia relatia, mai bine inghiti in sec decat sa ii zici, in clipa in care te desparti, ca ii va fi mai bine asa. Poate ca, in viitor, intr-adevar, va fi intr-o alta relatie de cuplu care il/o va face mai implinit(a), mai fericit(a). Insa acum, in momentul cand relatia sa se duce pe apa sambetei, el/ea nu vrea sa auda si nici nu se poate gandi ca asa este cel mai bine. Deoarece nimic din ceea ce se intampla nu i se pare bine – i se pare socant si ingrozitor, i se pare dureros si aproape de neacceptat.

Nu te merit, vei gasi pe altcineva mai bun”. Si ultimul dintre cele mai mari clisee de evitat cand te desparti de partenerul de cuplu – o continuare a celui de mai sus. Tu vrei sa te desparti, insa explici alegerea ta prin faptul ca partenerul ar merita o persoana mai buna. Sincer, cum ti se pare tie, tu cum te-ai simti sa auzi aceasta replica din gura cuiva pe care il/o iubesti? Ti se pare sincera? Nu – deoarece, chiar cand este sincera, ea suna fals in contextul unei despartiri.

Cand partenerul tau va suferi din cauza despartirii, nu ii aduci nici pe departe vreo alinare spunand ca, de fapt, merita ceva mai bun. Poate ca este adevarat – poate ca tu nu ai fost un partener potrivit, un partener bun pentru el/ea. Insa, cu toata onestitatea, nu de aceea vrei sa inchei relatia – nu pentru ca ii doresti pe cineva mai bun si pentru ca nu il/o meriti, ci ai cu totul alte motive. Asa ca alege calea matura, respectuoasa si onesta (desi dificila), oferindu-i partenerului o explicatie, motivul real pentru care nu mai doresti sa fii cu el/ea…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.