Sarcină & BebeEmoțiile și sentimentele proaspetei mămici, descrieri ale trăirilor după naștere

Emoțiile și sentimentele proaspetei mămici, descrieri ale trăirilor după naștere

Ce emotii si sentimente traiesc proaspetele mamici? In mod sigur, putem spune ca aducerea pe lume a bebelusului si primul contact cu micuta fiinta este o experienta unica, fara egal, despre care numai o persoana care a trait-o poate vorbi. Nu are termen de comparatie, oricat am dori, nu poate fi imaginata, oricat efort am face,  putem doar sa le ascultam pe cele care au trecut prin aceasta experienta.

Intai de toate, trebuie sa stii ca toate sfaturile si toate descrierile despre nastere sunt utile, insa nu te pregatesc cu adevarat, in special nu te pregatesc pentru trairile, emotiile pe care le vei simti. Experienta o traiesti tu, si nu este niciodata identica cu ceea ce a trait altcineva. Ca este vorba de nastere naturala sau nu, modul in care vei reactiona, ce vei simti, cum te vei comporta, va fi numai al tau. Trebuie sa te cunosti bine si sa stii ce ajutoare sa ceri de la personalul medical si de la familie. Singura, iti va fi greu sa treci peste acest eveniment!

Despre emotiile si sentimentele proaspetei mamici:

Dupa nastere, prima senzatie este deseori aceea a unei enorme usurari. Ai trecut cu bine peste cele 9 luni si peste incercarea cea mare, a disparut burta aceea unde „locuia” cel mic, te poti din nou apleca, nu te mai invarti in jurul tau fara a-ti vedea picioarele, te poti imbraca cu haine normale si poti reveni la silueta de dinainte. Asta…. bineinteles, dupa ce te vei reface…. Perioada de refacere dureaza mai mult sau mai putin, in functie de felul cum a decurs nasterea.

Imediat dupa nastere, mamica doreste sa-si vada copilul. Nu este o curiozitate, ci este lucrul pe care corpul tau, sufletul tau, il cere imperios. Insa…uneori, parca nu esti pregatita, parca nu vrei sa il tii in brate imediat dupa nastere, parca tot ce vrei este sa fii lasata in pace si sa dormi.

Simti un tip de resentiment – nu pentru bebelus, ci pentru ca ai trecut prin atatea si inca treci… Si simti o stare de epuizare, parca nu vrei decat sa stai in pat si sa dormi, sa uiti… Nu trebuie vreodata sa te simti vinovata cand ai astfel de sentimente dupa nastere, caci emotiile si sentimentele proaspetei mamici oscileaza, iar aceasta este mult prea obosita si inca sub influenta hormonilor pentru a gasi un echilibru interior.

Uneori, sentimentul proaspetei mame este o senzatie de gol, parca de pierdere – se intampla cand nasterea a decurs prin cezariana sub anestezie, iar mamica isi revine dupa anestezie, cumva dezamagita ca nu a trait de fapt nasterea! Unde ii este bebelusul, ea sta singura intr-un pat de spital…

Insa alteori, acel sentiment de gol, de lipsa a unui sens persista, iar mamica se simte extrem de trista sau furioasa – o perioada imediat dupa nastere, aceste stari sunt cauzate de hormonii din organism, care inca nu s-au echilibrat; insa sunt si prime semne ale unei depresii postanatale, asa incat daca se prelungesc, trebuie sa ceri sfatul unui medic.

emotiile proaspetei mamici

Emotiile proaspetei mamici pot deseori oscila brusc, asemanator ca in timpul sarcinii – un moment esti fericita, fara probleme, in  momentul urmator izbucnesti fara motive evidente in plans! Este ceva normal o perioada dupa nastere, trebuie sa iti accepti emotiile si nu sa incerci sa ti le opresti. Experienta aceasta unica, schimbarile organismului, alaturate de schimbarile din viata ta, toate te fac vulnerabila, poate putin confuza si emotiva. Nu este nimic ciudat in aceste emotii – traieste-le deschis si totul va fi bine!

Des, sentimentele proaspetei mamici se centreaza in jurul fricii – da, ai trecut cu bine prin experienta nasterii, insa oare ceea ce urmeaza nu este mult mai greu? Te vei descurca, oare, cu noul tau rol, vei fi o mama buna, vei stii cum sa ii acorzi bebelusului ceea ce are nevoie?

Daca nu te descurci, daca vei fi o mama rea, daca partenerul nu te va ajuta si ramai singura? Diferite temeri ale unei proaspete mamici, temeri absolut normale. Si da, iti va fi o perioada destul de greu – insa vei vedea ca devii repede experta in ingrijirea bebelusului si ca vei fi intr-un mod subtil conectata la el, asa incat sa ai grija de el.

Oricat de confuze sunt uneori sentimentele proaspetei mamici, in momentul in care l-ai luat in brate, o alchimie secreta are loc intre tine si fiinta careia i-ai dat nastere si simti acea iubire de care vorbesc mamele. Nu e sablon, este adevarul simtit si confirmat de mai toate mamicile: tu si puiul de om deveniti o singura fiinta!  Atunci ia nastere o legatura ce va dura toata viata ta, indiferent ce se va intampla.

Sunt mamici care, din cauza problemelor medicale, nu pot sa-si ia copilul in brate imediat dupa nastere. Unora chiar li se pare ca nici macar nu simt aceasta dorinta. Nu are importanta: in momentul in care isi vor lua copilul in brate, oricand va fi acesta, mai devreme sau mai tarziu, alchimia secreta tot are loc!

Orice medic va da sfatul ca orice bebelus sa fie alaptat de mamica lui cat de curand dupa nastere. Si are drepate: nu numai pentru ca este sanatos, ci si pentru minunata senzatie pe care o are mama atunci cand simte copilasul la sanul ei. Este o emotie de nedescris, mai ales daca si gangureste!  Momentele acestea sunt unice si trebuie tezaurizate in amintirea mamelor pentru ca sunt clipe de nepretuit!

Perioadele de timp pe care tanara mama le petrece cu bebelusul ei se petrec de obicei in intimitatea lor. Dar, grija mare! Mai este o persoana care trebuie cooptata in cercul acesta: taticul copilasului! Acesta nu trebuie cu nici un chip sa se simta exclus, sau sa aiba chiar sentimentul ca este „in plus”.

Tanara mama, oricat de mare ar fi dragostea ei pentru copil, nu trebuie sa-si neglijeze partenerul! Momentele de ingrijire, alaptare si alint ale bebelusului trebuie petrecute impreuna cu partenerul! Numai asa cuplul vostru se va consolida si veti deveni cu adevarat o familie! Pentru ca este adevarat: aparitia unui copil in viata unui cuplu inseamna o schimbare de perspectiva, de atmosfera, ofera alte motivatii si idealuri.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.