Aceasta reteta, datorita sosului, este cremoasa, condimentele si frunzele proaspete dau un gust nemaipomenit.
Cel mai ideal este sa o servim cu cartofi, natur sau piure, dar accepta si alte garnituri ca pastele sau orezul, se poate alege dupa gust.
Ingrediente chiftelute suedeze cu sos alb de smantana si marar
Pentru chiftele
- 500gr carne tocata
- 1 felie de paine
- 3 linguri lapte
- 1 ceapa
- 2 oua
- cateva linguri de pesmet (daca este necesar)
- sare, piper, nucsoara, ienibahar
Pentru sos
- 1 lingura faina
- 1 lingura smantana
- 200ml apa + un cub de legume
- frunze de patrunjel si marar
Mod de preparare
Rupem sau taiem coaja de pe felia de paine si inmuiem miezul in lapte. Curatam si tocam ceapa, incingem ulei intr-o tigaie si calim ceapa tocata.
Intr-un bol asezam carnea tocata, adaugam miezul de paine inmuiat, ouale batute spuma, adaugam si condimentele: sare, piper, nucsoara si ienibahar. Intre timp si ceapa este calita, adaugam si aceasta fara ulei, framantam bine pana cand toate ingredientele sunt omogenizata bine.
Din aluat formam bilute mici, incingem ulei in tigaie si prajim chiftelutele pana sunt frumos rumenite pe ambele parti, dupa care le scoatem pe un servetel ca sa se absoarba excesul de ulei.
Pentru sos, punem pe foc mic 3 linguri de ulei la incins, intre timp, in apa fierbinte, dizolvam cubuletul de legume, adaugam faina in ulei incins, amestecam cu telul pana ce se formeaza o pasta, turnam treptat apa cu cubulet, amestecam pana obtinem un sos fin, adaugam smantana, lasam sa fiarba cateva minute amestecand continuu.
Gustam si condimentam dupa gust cu sare si piper, tocam marunt frunza de patrunjel si mararul, jumatate adaugam in sos.
Adaugam chiftelute in sos, amestecam bine si lasam pe foc cateva minute sa se incalzeasca impreuna, presaram cu frunzele ramase si servim alaturi de garnitura din cartofi.