Dragoste și relațiiCăsătoria - cum îți poți da seama dacă ești pregătit pentru acest...

Căsătoria – cum îți poți da seama dacă ești pregătit pentru acest pas important?

Casatoria este o schimbare mare in viata de cuplu si in viata personala, o schimbare pentru care trebuie sa fim pregatiti (o schimbare mai putin drastica pentru partenerii ce deja locuiau impreuna dar, totusi, o schimbare)… Iar una din cele mai mari greseli a viitorilor soti este cea de a nu vedea padurea din cauza copacilor: mai exact, a se concentra pe casatorie, pe nunta propriu-zisa si a nu se gandi cu adevarat la ceea ce este esential: la casnicie, la ceea ce urmeaza!

A se grabi este o greseala pe care o fac uneori tinerii entuziasti, indragostiti si care traiesc acum si aici – ignorand ceea ce va urma. Casatoria este un angajament si o schimbare a vietii personale si a vietii de cuplu care trebuie inteleasa si asumata – doar atunci cand partenerii se gandesc si la casnicia ce urmeaza sunt cu adevarat pregatiti. Doar cand deja ati discutat despre traiul vostru impreuna casatoria nu mai este o schimbare dramatica la care ti-e greu sa te adaptezi – ci este doar un pas inainte pe care il doriti.

Cand esti pregatit pentru casatorie

Cand ti-e frica…doar putin! Orice persoana traieste cu o teama de schimbare – chiar cand acea schimbare este vazuta ca fiind pozitiva si dorita, exista o anumita reticenta. Caci la urma urmei, viata ta o ia pe un drum nou. Este normal sa ai emotii si sa iti fie putin teama…insa doar atat timp cat stii ca asta este ceea ce iti doresti cu adevarat si cat simti ca totul va fi bine…

Cand te entuziasmeaza nu inelul, nu nunta, nu ziua aceasta speciala…ci ceea ce urmeaza: traiul vostru in calitate de cuplu casatorit, viitorul vostru impreuna. A te concentra doar pe ziua casatoriei si a uita de ceea ce urmeaza este un pas gresit.

Cand v-ati creat planuri impreuna. A te casatori poate fi extrem de romantic – insa pentru a face o casnicie sa functioneze este nevoie de mai mult. Si desi nu suna deloc romantic, esti pregatit pentru acest pas daca ai facut impreuna cu partenerul planuri concrete: stiti cum se va desfasura viata voastra macar in viitorul apropiat; stiti ca va doriti lucruri similare de la viata voastra; aveti aceleasi dorinte si asteptari.

Cand simti ca aceasta este persoana potrivita pentru tine. Simti ca ai experimentat destul, nu ai regrete ca nu ai avut o tinerete mai aventuroasa si stii ca vrei sa ramai cu partenerul tau. Stii ca il/o iubesti cum nu ai iubit pe altcineva si doar uitandu-te in ochii sai stii ca faci ceea ce vrei.

Cand poti spune ca iti cunosti partenerul. A grabi lucrurile nu este niciodata bine pentru cuplu – de aceea, inaintea acestui pas important, este bine sa lasi timp sa va cunoasteti, sa va adaptati unul la celalalt si la viata de cuplu. Sa stii cine este persoana alaturi de care iti vei construi viata e important – sa stii ca sunteti compatibili si sa ai incredere.

Cand casatoria este un pas inainte si nu unul inapoi. Mai exact, cand aceasta schimbare nu este un obstacol in calea a ceea ce vrei de la viata; cand nu te opreste sa iti indeplinesti visurile, ci te incurajeaza. Cand in cuplu esti mai puternic si mai increzator in viitor si nu limitat.

Căsătoria

Cand nu esti inca pregatit pentru casatorie

Cand faci acest pas din cauza presiunilor. Exista atatea feluri de presiuni: in primul rand, familia, rudele ce te intreaba cand ai de gand sa te asezi la casa ta, sa iti faci „un rost” in viata, „sa cresti mare”… Si prietenii care aproape toti la aceasta varsta sunt logoditi sau casatoriti, incat ajungi sa te intrebi de ce tu nu „tii pasul”… Ajungi sa te gandesti ca asta e ceea ce trebuie facut la varsta ta, desi nu te simti chiar atat de sigur ca ti-o doresti. Si partenerul – care isi doreste cu atata inflacarare nunta, incat vrei sa il/o faci fericit(a), desi tu nu stii daca asta te face si pe tine fericit!

Cand ai dubii si te intrebi „oare este pasul bun?”. Cand intri intr-o adevarata panica si iti pui continuu intrebari, cand ti-ai dori sa se amane macar putin ziua cea mare pentru ca ai nevoie de timp sa te mai gandesti…ei bine, poate ca chiar vrei sa te casatoresti, insa clar nu esti complet pregatit. Cand simti ca totul merge prea repede si te-ai pierdut, te-ai lasat dus cu valul si nu te-ai gandit bine la ceea ce faci, ai nevoie sa te opresti si sa realizezi daca faci ceea ce vrei sa faci.

Cand te inspaimanta ideea ca nu vei mai fi cu altcineva. Ca nu vei mai saruta pentru prima oara pe altcineva, ca nu vei mai trai emotiile primei intalniri, ca nu te vei mai culca cu altcineva… Cand simti ca nu te-ai bucurat indeajuns de libertatea de a fi singur. Cand incepi sa te uiti in jur si sa gandesti „ce bine arata, pacat ca eu nu mai am voie sa fac nimic”… Cand ideea ca iti vei trai viata alaturi de partener este procesata in temeni de „am voie/nu am voie” si nu de „vreau”.

Cand nu te bucuri. Cand nu simti bucurie la gandul ca te vei casatori cu persoana iubita, cand nu zambesti doar gandindu-te la aceasta persoana, cand nu te simti fericit, ci mai degraba stresat si panicat.

Cand este necesara si nu dorita. Cand o faceti doar pentru ca a aparut o sarcina…sau doar pentru a avea statut legal pentru a parasi tara ca familie… In aceste situatii, desi casatoria ti se pare singura optiune, gandeste-te bine la ceea ce faci. Pentru ca oricat ti se pare ca este varianta cea mai buna, poate ca nu este. Ca un exemplu: este mai bine sa te casatoresti pentru ca veti avea un copil, insa in cativa ani sa treceti prin divort pentru ca v-ati grabit, pentru ca era prea curand, pentru ca nu erati potriviti?…

Cand nu esti sigur ce simte celalalt. Tu stii ca o vrei, stii ca esti pregatit – insa simti, din pacate, o reticenta din partea partenerului. De fapt, chiar te intrebi daca te iubeste si daca vrea si el cu adevarat sa va casatoriti. Este timpul sa porti o discutie, deoarece casatoria inseamna ca ambii  parteneri sa fie pregatiti si ca relatia sa fie in stadiul in care acest pas sa nu fie o schimbare greu de acceptat.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.