Casă și grădinăCe rămâne de făcut în grădină în luna iunie și cum îngrijim...

Ce rămâne de făcut în grădină în luna iunie și cum îngrijim plantele

Iata ca vara nu s-a lasat asteptata iar prima luna din anotimpul cald si-a facut aparitia si ii indeamna pe gradinari sa inceapa primele lucrari de vara in frumoasele lor gradini. Insa, inainte de a incepe sa faceti ceva in gradina, cititi in randurile care urmeaza ce facem in gradina in luna iunie.

Ce faceti in luna iunie in gradina cu flori

Luna mai este, fara doar si poate, luna florilor, insa aceasta reprezinta doar inceputul a ceea ce urmeaza sa devina un adevarat paradis al culorilor. In luna iunie, in gradina de flori, va puteti ocupa de plantarea florilor de vara tarzie, dar si de plantarea frumoaselor flori de toamna care vor inveseli prin culorile lor bogate zilele mohorate ale acestui anotimp.

Tot in aceasta luna puteti planta trandafirii. De asemenea, trandafirii deja plantati in gradina vor incepe sa prinda contur, invaluind intr-un aer boem intreaga gradina de flori.

Tufele de floarea-soarelui de gradina, crizanteme si tufanelele vor fi taiate in aceasta luna pentru a se indesi.

Mare atentie la buruieni. Acestea nu doar ca vor oferi gradinii de flori un aspect cu totul si totul neingrijit, insa acestea se vor hrani cu substantele nutritive din sol, substante care, in mod normal, ar trebui sa fie absorbite de catre frumoasele flori. Dupa indepartarea buruienilor nedorite puteti adauga un strat de mulci care va unformiza solul si va mentine umiditatea acestuia si in acelasi timp va impiedica aparitia buruienilor.

Luna iunie in gradina de legume

In aceasta luna gradinarii vor avea mult de munca in gradina de legume.

Este timpul pentru recolatarea salatei de vara, a ridichiilor, a dovleceilor si a castravetilor, precum si a fructelor de padure, a cireselor, caiselor si piersicilor.

Dupa recoltarea acestor legume si fructe este timpul sa incepeti sa realizati culturile de toamna, nu inainte de a pregati solul prin indepartarea tuturor resturilor vegetale, a frunzelor uscate si a buruienilor si prin imbogatirea cu substante nutrivite (este de preferat sa se foloseasca gunoiul de grajd).

Iata cateva legume pe care le puteti planta in luna iunie si de a caror prospetime va veti putea bucura la sfarsitul verii – inceptutul toamnei:
– Varza
– Salata
– Sfecla rosie
– Ridichiile

Nu doar pentru gradina de flori buruienile reprezinta o adevarata bataie de cap ci si pentru gradina de legume. In acest fel, straturile vor fi plivite cat mai des cu putinta pentru a oferi plantelor din gradina dumneavoastra toate conditiile optime dezvoltarii.

gradina in iunie

Fasolea plantata in luna mai va fi ajutata sa se dezvolte in aceasta luna, prin fixarea unor araci de sustinere sau a unor scarite. De asemenea, trebuie sa tineti cont de faptul ca fasolea este o planta sensibila iar buruienile dezvoltate in jurul sau ii pot inhiba cresterea. Asa ca pliviti cat mai des cu putinta fasolea pentru a va bucura de roade sanatoase.

Luna iunie este luna in care rosiile trebuie sa fie copilite pentru ca dezvoltarea lor sa fie cat mai rapida si cat mai sanatoasa. Ce presupune copilirea? Acest proces presupune ruperea partiala a frunzelor fara rod pentru ca acestea sa se poata dezvolta. De asemenea, in luna iunie, daca apare pericolul manei, este indicat ca fructele afectate deja de aceasta problema sa fie indepartate, la fel si frunzele.

Si vita-de-vie trebuie ingrijita in aceasta luna. Aceasta trebuie copilia iar lastarii vor fi legati in asa fel incat planta sa fie cat mai aerisita si sa se bucure de cat mai multa lumina cu putinta.

Luna iunie poate fi secetoasa asa ca asigurati-va ca sistemele de irigare functioneaza perfect. Va trebui sa udati cu simt de raspundere gradina, insa intotdeauna dimineata sau seara, niciodata la amiaza deoarece doar atunci temperaturile sunt foarte ridicate iar plantele pot fi arse.

In aceasta perioada analizati atent aspectul plantelor pentru ca exista posibilitatea ca bolile sa dea primele semne de existenta. Luati masurile potrivite pentru combaterea timpurie a acestora pentru ca recolta dumneavoastra sa nu aiba de suferit.

Si pentru ca vara a venit, este momentul sa faceti mici modificari in spatiul de relaxare din gradina. Daca in luna mai v-ati ocupat de mobilierul de gradina si de unele aranjamente, la inceputul lunii iunie puteti crea un mic iaz.

Urmarind acest articol veti invata cum sa construiti chiar dumneavoastra un mic iaz in propria gradina in asa fel incat sa va bucurati de linistea apei si de cantecul vesel al pasarelelor in diminetile de vara.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.