Animale de companieCe faci dacă pisica ta lasă prea mult păr? Află principalele cauze...

Ce faci dacă pisica ta lasă prea mult păr? Află principalele cauze care determină căderea părului!

Ce faci daca pisica ta lasa prea mult par? Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie mai intai sa stim care este cauza ce determina caderea parului la pisica.

Medicii specialisti veterinari spun despre caderea parului la pisici ca este un proces natural sau uneori poate fi o consecinta a unor boli. In concluzie motivele pentru care o pisica lasa prea mult par pot fi destul de multe. Unele motive pot fi mai des intalnite, altele pot fi mai speciale si apar mai rar. In orice caz pentru a ajuta pisica sa fie sanatoasa si sa nu lase par trebuie sa tinem cont de sfatul unui medic veterinar si sa ii administram un tratament adecvat recomandat de acesta in cazul in care animalul sufera de anumite boli.

Una din cauzele mai rare care determina caderea parului la pisici este boala glandelor sebacee ce duce la aparitia adenoamelor la glandele sebacee. Pe pielea pisicii apar solzi si cruste, mai ales in zona gatului, a capului si urechilor. Prin biopsie boala poate fi depistata iar tratamentul consta in folosirea unor sampoane antiseboreice si administrarea de suplimente de acizi grasi. Cand boala este mai grava se administreaza retinoizi si steroizi.

Infectia cu mai multe tipuri de ciuperci sau pecinginea este o alta cauza ce duce la caderea parului la pisici. Aceste infectii duc la descuamarea pielii insotita de mancarimi. Medicul va determina agentul care a cauzat infectia si va administra pisicii un tratament cu miconazol pe cale orala.

Foliculita este o boala la pisici care se caracterizeaza prin infectia foliculilor de par ce apar mai ales in zona capului, fetei si gatului. Pe piele apar pustule si cruste, parul cade local si pisica va incearca sa-si calmeze mancarimile cu labuta. Medicul va analiza pielea si eventual va face o biopsie. Tratamentul consta in antibiotice care se administreaza mai mult timp, cam 3 saptamani.

Chimioterapia determina caderea parului la pisici. Firele de par devin moi, inelastice si cad. Cu ajutorul tratamentului parul pisicii creste treptat la loc, chiar mai frumos ca inainte.

Rabia este provocata de infectia cu acarianul Heylitella si duce la uscarea, descuamarea pielii, la senzatie de mancarime severa si pierderea parului in anumite zone de pe corp. Medicul va analiza cateva mostre de piele la microscop si va determina tipul de acarian, apoi va prescrie un medicament pesticid de combatere a acestuia.

Dermatita alergica cauzata de anumite antibiotice, materiale, substante chimice, ingerarea unor plante, poate da roseata, vezicule si umflaturi pe piele, mancarimi si caderea parului in mod exagerat. Tratamentul consta in steroizi si medicamente antihistaminice. Dintre produsele care pot da dermatita alergica la pisica fac parte vopselele, deodorantele pentru covoare, iedera, lana, cauciucul, anumite materiale plastice. Cand acestea exista in zona unde sta animalul trebuie sa fie indepartate sau pisica trebuie restrictionata in locul respectiv pentru a nu intra in contact cu ele.

prea mult păr

Un alt motiv ce determina caderea parului la pisici este alopecia creata de injectii. Parul poate sa cada datorita unui medicament sau vaccin, imediat sau la cateva luni dupa injectie. De asemenea pisica poate suferi de alopecia fetei care se manifesta prin caderea parului in zona din jurul ochilor si de pe urechi. Afectiunea apare mai mult la pisicile cu blana de culoare inchisa, sau la cele care au varsta de 3-5 luni. Nu se aplica tratament deoarece alopecia nu este o boala.

Alergia la alimente poate da reactii de mancarime si inflamatia pielii in zona urechilor pisicii si caderea parului. Uneori pisica face si febra. In acest caz trebuie doar schimbata dieta animalului.

Caderea parului poate fi cauzata si de infectii bacteriene, la fel ca in cazul foliculitei.

Alergia si dermatita provocata de infectia cu purici poate da mancarimi severe, inrosirea pielii si caderea parului in anumite zone. Pot apare inflamatii ale pielii si stari febrile insa in cazuri mai rare. Medicul va administra pisicii steroizi medicamente antihistaminice pentru combaterea infectiei si calmarea mancarimilor.

Infectia cu paduchi da mancarime si determina caderea parului la pisica.

Pisica, daca are pui, sau care alapteaza, poate suferi de caderea parului datorita unor afectiuni care trebuie tratate.

Hipertiroidismul este o alta cauza care determina caderea parului si seboree. Tratamentul consta in medicamente de tipul metimazolului.

Boala Cushing sau sindromul Cushing poate duce la subtierea pielii si caderea parului, la hiperpigmentare, acnee, seboree, sete excesiva, letargie, umflarea abdomenului. Medicul va face teste de sange, teste de urina si ale glandelor suprarenale si va prescrie un tratament adecvat acestei boli.

Acneea este o infectie ce apare in anumite zone pe piele sau pe toata suprafata ei si apare in general la pisicile care au sistemul imunitar foarte scazut. Aceasta afectiune determina inrosirea pielii, uscarea ei, caderea parului si mancarime. Medicul va studia mostre de piele la microscop si va recomanda un tratament adecvat vindecarii acneei.

Seboreea este o alta cauza ce duce la caderea parului, ea se trateaza cu ajutorul sampoanelor antiseboreice si suplimente pe baza de acizi grasi.

Dermatita solara este o reactie a pielii la lumina soarelui si apare mai ales la pisicile cu blana alba. Pielea se inroseste, mai ales in zona nasului si a urechilor, unde apar si ulceratii, cruste iar parul cade local. Medicul recomanda protectie solara, administrarea de steroizi si evitarea expunerii la radiatiile solare.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.