Sarcină & BebeTestul pentru hepatita B în timpul sarcinii, unul dintre testele medicale de...

Testul pentru hepatita B în timpul sarcinii, unul dintre testele medicale de rutină

Testul pentru hepatita B in timpul sarcinii este unul dintre testele medicale de rutina considerate necesare pentru orice femeie insarcinata. Acest test medical este efectuat in timpul primului trimestru, alaturi de alte cateva teste de rutina obligatorii: testul pentru depistarea anemiei, testul pentru factorul Rh, teste de urina, teste de depistare a bolilor cu transmitere sexuala sau testul pentru imunitatea la rubeola.

Testul pentru hepatita B in timpul sarcinii se efectueaza des chiar la primul control medical de rutina al femeii insarcinate. Consta intr-o analiza de sange – asadar, in afara de disconfortul resimtit cand se ia sange, femeia insarcinata nu simte nici durere si nu este in nici un fel de risc. Acest test medical depisteaza virusul hepatitei B in organismul femeii insarcinate. Este un test de rutina obligatoriu, deoarece prezenta virusului hepatitei B la viitoarea mama ar implica riscuri pentru bebelus: transmiterea virusului la nastere de la mama la fat.

Testul pentru hepatita B in timpul sarcinii trebuie efectuat si pentru ca multe persoane sunt infectate de acest virus, insa nu stiu aceasta, deoarece nu au absolut nici un fel de simptome. Astfel, o viitoare mamica poate avea virusul in organism si il poate transmite bebelusului la nastere.

Riscul de a avea hepatita B

Nu puteti sti cu siguranta daca sunteti infectata sau nu cu virusul hepatitei B deoarece, asa cum s-a mentionat, se intampla sa nu existe nici un simptom. Exista totusi uneori unele simptome ale prezentei virusului hepatitei B precum: oboseala accentuata, o stare de greata persistenta, dureri de cap, abdominale si ale articulatiilor, pierderea poftei de mancare, uneori febra si icter; insa acestea pot ramane ignorate sau confundate cu o gripa, nefiind severe (iar in sarcina sunt simptome normale). Veti afla cu siguranta daca sunteti o purtatoare doar si doar dupa efectuarea testului pentru hepatita B in sarcina, probabil inca de la primul control medical prenatal. Factorii de risc – cum se transmite virusul hepatitei B:

Contactul sexual neprotejat (daca ati avut mai multi parteneri sexuali, cresc sansele ca unul dintre acestia sa fi fost purtator al virusului si sa va fi infectat);

Prin sange – daca va intepati din greseala cu un ac infectat, in timpul transfuziilor de sange, daca va faceti tatuaj sau piercing, daca va radeti cu o lama folosita de altcineva sau daca folositi o periuta de dinti utilizata de un purtator (saliva purtatorului in contact cu sangele dumneavoastra va infecteaza); si daca v-ati administrat droguri intravenos.

A fi purtator nu este identic cu a avea infectia cronica hepatita B – persoana infectata poate dezvolta o forma acuta a bolii, cu prezenta simptomelor, care insa se va vindeca, facand apoi persoana imuna la virus; sau poate dezvolta forma cronica a bolii, care nu va putea fi vindecata si care mult timp poate ramane asimptomatica. Ca purtator, puteti dezvolta infectia cronica cu hepatita B sau nu; aceasta infectie cronica poate rezulta in boli grave de ficat (intr-o ultima instanta, cancer de ficat) si deces. In sarcina este esential sa se afle prin analiza de sange daca mama este purtatoare pentru a lua masurile adecvate pentru sanatatea bebelusului.

Cand rezultatul testului pentru hepatita B in timpul sarcinii este pozitiv

Daca testul de sange indica prezenta virusului hepatitei B in organismul viitoarei mame, medicul va efectua foarte probabil o analiza de sange si alte analize ulterioare mai detaliate, pentru a verifica starea de sanatate a femeii, evolutia bolii – printre altele, pentru a verifica starea ficatului sau. Se prescriu si injectii cu imunoglobina pentru virusul hepatitei B, care ajuta la evitarea aparitiei formei cronice si a simptomelor grave.

Femeia insarcinata cu virusul hepatitei B va trebui sa beneficieze de o atenta supervizare in timpul sarcinii – va fi consultata de catre un specialist si va urma periodic controale de rutina, care ii evalueaza starea. Controale regulate ale ficatului femeii sunt impuse. Viitoarea mamica se va ingriji cu mai mare atentie pe perioada sarcinii, respectand regulile de alimentatie, odihna, igiena. In general, nu se vor lua nici un tip de medicamente decat la sfatul medicului – nici cele fara prescriptie medicala (pot afecta ficatul).

Membrii familiei sau partenerii sexuali vor fi testati si vaccinati daca inca nu sunt purtatori ai virusului.

Nasterea naturala este evitata pentru a impiedica infectarea bebelusului  – se va apela la interventia cezariana.

Pentru a evita boli ale bebelusului, dupa nastere, micutul va fi tratat imediat; i se va face un vaccin cu anticorpi, care il va proteja de infectie. Vor urma alte trei vaccinuri impotriva hepatitei B, dintre care primul in maxim 12 ore de la nastere (vaccinul nu prezinta nici un risc pentru bebelus). Aceste masuri sunt considerate eficiente si suficiente pentru protejarea bebelusului – daca sunt respectate, bebelusul nu mai poate fi infectat, iar mama va putea uneori chiar sa alapteze.

Fara aceste masuri, exista risc crescut ca bebelusul sa fie infectat si sa devina purtator cronic; desi uneori nu exista simptome ce arata infectia chiar pana la varsta adulta, infectarea poate duce la boli de ficat severe si chiar deces – nu exista tratament care sa vindece hepatita B, doar medicatii ce incetinesc evolutia si amelioreaza simptomele.

Dupa nastere, mama va fi supravegheata si va efectua controale de rutina pentru a se evalua starea ficatului.

Cand testul pentru hepatita B in timpul sarcinii are un rezultat negativ – mama nu este purtatoare – medicul poate totusi recomanda un vaccin fara vreun risc asupra sarcinii, care sa o imunizeze si sa o protejeze de virus pe perioada sarcinii si dupa aceasta.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.