Animale de companieCum îngrijim un cățel în primele luni și care sunt etapele de...

Cum îngrijim un cățel în primele luni și care sunt etapele de creștere?

Cum ingrijim un catel in primele luni? – Inca din primele luni de viata un catel trebuie sa se bucure de grija si atentia stapanului, sa fie ocrotit si inconjurat de dragoste si afectiune. Daca o persoana isi doreste un catel si achizitioneaza unul foarte mic care are doar cateva luni de viata trebuie sa tina cont de faptul ca devine responsabil pentru viata si sanatatea acestuia.

A avea grija de un catelus nu este foarte dificil insa trebuie respectate niste reguli pentru ca acesta sa se dezvolte armonios. De exemplu este foarte important in aceasta perioada ca animalul sa nu stea singur, pentru ca lipsa de socializare il poate determina mai tarziu sa devina mai agresiv. De asemenea este bine ca patrupedul sa fie lasat sa umble prin casa pentru a se obisnui cu lucrurile din jur. Astfel el va invata sa ocoleasca obstacolele – picioarele de mese si scaune si alte obiecte din camera.

Daca in casa se mai afla un animal de companie – o pisica – va sta atent la aceasta si incet va prinde exeperienta in modul cum sa se comporte fata de ea. Este bine sa se cumpere o lesa speciala pentru catei tip ham in cazul in care este scos la plimbare, pentru a putea fi supravegheat mai usor. Nu este recomandata lesa in jurul gatului lui si nici sa fie tras prea tare catelul cu ea, deoarece gatului lui firav la aceasta varsta se poate deteriora usor.

Catelul trebuie tratat cu mare grija pentru ca in aceasta perioada se sperie foarte usor. El nu trebuie necajit sau speriat nici in gluma, deoarece cand e mic devine foarte sensibil. In aceasta perioada el trebuie sa manance, sa se joace si sa doarma foarte mult. Pentru dinti trebuie sa aiba anumite jucarii care sunt usor de ros si de mestecat, special facute pentru cateii care au doar cateva saptamani si le cresc dintii. Nu sunt deloc recomandate obiectele de uz casnic ca de exemplu manusile, pantofii, etc.

Atentie mare la lucrurile cu care se joaca catelul deoarece la aceasta varsta el are tendinta de a inghiti batiste, ciorapi etc. Acum, la varsta de 2-4 luni, el este curios fata de orice, incearca toate lucrurile cu dintii si ghearele. Din aceasta cauza poate dezvolta anumite afectiuni ale intestinului mai ales daca nu primeste hrana si ingrijire buna spre a fi evitate aceste probleme.

Inca de mic cainele trebuie sa fie obisnuit cu cele mai simple reguli de igiena. Blana sa trebuie sa fie periata si spalata, iar masajul pe piele ii va imbunatati circulatia sanguina si ii va ajuta metabolismul. Zilnic catelul trebuie observat cu atentie sa nu aiba pielea deteriorata mai ales ca la aceasta varsta el se poate rani cu usurinta din neatentie si joaca.

In primele luni catelul are o senzatie puternica de mancarime la gingii deoarece i se schimba dintii si astfel el are tendinta de a mesteca orice – covoare, haine, pantofi, mobila, etc. Aceste simptome completate uneori si de pierderea poftei de mancare le are timp de 4-6 saptamani si inceteaza abia dupa ce procesul de schimbare a dintilor se termina. In primele 3 saptamani catelul nu are dinti, in saptamana a 4-a ii apar caninii, la o luna are toti dintii din fata, iar pana la 2 luni are si molarii.

Foarte important este ca micutul catel sa aiba un culcus, o litiera si un loc al sau unde sa fie bolul cu apa si cel pentru mancare. De asemenea, trebuie tinut cont de programul de vaccinare, de cerut sfatul unui medic veterinar privind momentul cand trebuie sa se faca vaccinarea animalului. Dupa finalizarea acestora trebuie sa se ia masurile de precautie ca patrupedul sa fie ferit de a intra in contact cu alti caini de la care ar putea lua anumite boli infectioase.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.