Herpesviroza canina este boala infectioasa care se caracterizeaza prin probleme oculare si respiratorii si de reproductie. Boala este de natura virala si a fost descoperita in SUA in anul 1984.
Herpesviroza canina este cauzata de un herpesvirus numit Canine herpesvirus-1. Acesta sta in vacuolele si nucleul celulelor infectate. Infectia poate sa apara la toate rasele de caini indiferent de varsta. Intotdeauna puii de caini sunt mai sensibili. Cainii adulti fac infectii ce dau simptome mai putin clare. Virusul este eliminat de la animalele bolnave prin stranut, secretii nazale, secretii genitale, lacrimi, saliva, fecale, urina si expectoratii.
Conform specialistilor, acest virus este slab imunogen, din pacate anticorpii nu persista decat 8 saptamani. De obicei cateii nou-nascuti pot fi afectati de acest virus chiar la nastere sau prin contactul dintre femela-mama si pui. La cateii care au 1-3 saptamani boala are o evolutie acuta si se ajunge rapid la septicemie.
Simptomele in cazul de herpesviroza canina:
- Cainele are o stare generala de rau, intra in depresie.
- Sufera de anorexie.
- Saliveaza, vomita si are stari de greata.
- Are dureri in zona abdominala.
- Prezinta edem cutanat.
- Are diaree cu fecale moi, galbui.
- In timp de 12-24 ore de la primele simptome ale bolii animalul moare.
- Cainii care rezista infectiei timp de 6 zile au sanse sa se vindece, insa raman purtatori ai acestui virus. Ei raman cu o stare nervoasa – sechele de pe urma bolii.
- In zona respiratorie infectia provoaca faringita, rinita, catar conjunctival, afecteaza caile respiratorii si apare tusea.
- In zona oculara apar simptome ca s-a instalat conjunctivita, in coltul intern al ochiului apar sectretii oculare,
- In zona genitala se inflameaza mucoasa organelor genitale, apar noduli, papule care in timp se resorb.
- La cateii nou-nascuti apar leziuni pe zone intinse, hemoragii in tesuturi, necroza. Pulmonii par marmorati, peretii alveolari prezinta si ei necroze si hemoragii. De asemenea sunt afectati si rinichii, in majoritatea cazurilor au fost semnalate hemoragii si la nivelul acestora.
Infectia cu herpesvirusul-1 duce la aparitia avorturilor, cresterea mortalitatii si micsorarea fertilitatii. Virusul se transmite si in momentul imperecherii. Indiferent de simptome, cainele trebuie dus la un medic veterinar unde acesta va pune diagnosticul pe baza simptomelor care apar in zona respiratorie, oculara si genitala. Se fac anumite teste de laborator – serologic, virusologic.
Pentru prevenirea bolii medicii recomanda vaccinarea animalelor, folosindu-se un vaccin ce a fost inactivat cu formol.