Casă și grădinăExistă flori comestibile - între frumusețe și gust

Există flori comestibile – între frumusețe și gust

Se spune despre flori ca sunt cele mai frumoase creatii de pe pamant. Indiferent ca este primavara, toamna, vara sau iarna, florile ne inveselesc si, mai mult decat atat, frumoasele aranjamente florale vor face intotdeauna o incapere sa arate intr-un mod deosebit. Insa, pe langa faptul ca au un aspect deosebit, unele flori sunt comestibile si reprezinta o adevarata sursa de vitamine si de sanatate, dar ofera si un aspect interesant deliciilor culinare. De aceea, in randurile care urmeaza va vom prezenta principalele flori comestibile si modul in care acestea pot fi si consumate.

Probabil multi dintre dumneavoastra au realizat sau consumat pana in momentul de fata delicioasa dulceata de trandafiri, micii trandafiri albi fiind unele dintre cele mai populare flori comestibile, alaturi de florile de portocal folosite in diferite preparate pe teritoriul asiatic inca din cele mai vechi timpuri.

Traditia folosirii anumitor flori in gastronomie dateaza inca din timpuri stravechi, florile fiind folosite pentu prepararea unor delicii culinare pe teritoriul Chinei, dar si in Grecia si Roma antica, florile comestibile facand parte din numerose culturi. Multe persoane nu cunosc insa faptul ca istoria florilor comestibile este una atat de impresionanta, considerand ca este un nou trend pentru cei “fitosi”.

A adauga flori in preparatele culinare preferate inseamna a adauga un strop de culoare si un gust unic si deosebit, pe langa faptul ca fiecare floare in parte are proprietatile sale. Atentie insa, pentru ca nu toate florile sunt comestibile, unele fiind chiar toxice si foarte daunatoare pentru organism. Mai mult decat atat, persoanele alergice la polen nu ar trebui sa consume florile comestibile deoarece pot sa apara grave reactii alergice.

Florile comestibile pot fi gatite, insa in cele mai multe dintre cazuri ele sunt folosite ca atare pentru ca aspectul lor sa ramana neschimbat si pentru ca proprietatile acestora sa nu se piarda. Este adevarat ca la noi in tara nu prea se gasesc in comert flori comestibile, insa le puteti cultiva chiar si dumneavoastra in propria gradina, sau poate ele chiar si-au gasit locul acolo si dumneavoastra nu stiti.

Trandafiri albi

trandafiri albi

Dupa cum am mentionat si anterior, florile comestibile nu reprezinta un trend sau un moft. Alaturi de trandafirii albi, folositi pentru prepararea delicioaselor dulceturi, este bine sa stiti ca florile tuturor pomilor fructiferi sunt comestibile. Asa ca primavara puteti folosi micile flori ale merilor, ciresilor si visinilor in diferite combinatii gustoase si sanatoase.

Papadie

papadie

Multi dintre dumneavoastra au incercat deja delicioasa salata de papadie, ce e drept din tulpina cruda. Ei bine, si floarea este comestibila si poate fi consumata in salate sau la prepararea ceaiurilor si chiar a vinului.

Limba mielului

limba mielului

Limba mielului (Borago officinalis) este o floare care nu ar trebui sa lipseasca din gradina dumneavoastra, dar nici din dieta. Are un aspect deosebit si numeroase proprietati, fiind considerata si o planta medicala. Aceasta floare de culoare albastra are o aroma ce se aseamana cu cea a castravetelui si un gust dulce-acrisor, de aceea poate fi utilizata cu succes in prepararea diferitelor delicii culinare. Limba mielului este foarte frecvent intalnita in bucataria mediteraneana, fiind servita alaturi de cartofi fierti si mult usturoi.

Calendula

galbenele

Calendula (galbenelele) reprezinta o alta floare comestibila si in acelasi timp o planta medicinala de exceptie. Galbenelele se intalnesc in bucataria mediteraneana, fiind folosite in salate si mancaruri gatite datorita culorii vii, dar si datorita proprietatilor. Asadar, galbenele nu ar trebui sa lipseasca din gradinile dumneavoastra.

Craite

craite

Craitele se numara printre cele mai populare flori din gradina, insa v-ati gandit vreodata ca frumoasele flori pot fi utilizate si in bucatarie? Acestea au o puternica aroma de lamaie putand fi folosite in salate sau pentru prepararea altor feluri de mancare.

Condurul doamnei

condurul doamnei

Tot pentru salate poate fi folosit si condurul doamnei, o alta floare care se gaseste in cele mai multe dintre gradinile dumneavoastra.

Flori de dovleac

flori de dovleac

Toamna este sezonul dovlecilor. Placinta de dovleac este delicioasa insa ce ati spune daca ati incerca sa gatiti si florile acestuia? Florile de dovleac pane sunt un adevarat deliciu asa ca nu ezitati sa preparati acest mic rasfat culinar.

Panselute

panselute

Coloratele panselute nu lipsesc nici ele din gradini si nu ar trebui sa lipsesca nici de pe farfurie. Panselutele pot fi folosite pentru prepararea unor salate delicioase, dar si pentru a face o dulceata foarte gustoasa. Panselutele pot fi utilizate pentru ornarea diferitelor preparate sau a prajiturilor, avand un parfum deosebit.

Plantele prezentate anterior pot fi cultivate cu succes in orice gradina, nefiind deloc pretentioase. Este de preferat ca florile sa fie alese chiar inainte de a fi utilizate in bucatarie pentru ca se pot ofili rapid si isi pot pierde si din proprietati. Florile comestibile sunt foarte sarace in calorii, fiind ideale pentru persoanele care urmeaza diete sau un regim alimentar mai strict.

Asa ca, daca doriti sa ii surprindeti pe cei dragi sau pur si simplu doriti ca mancarea dumneavoastra sa aiba un aspect interesant si un gust deosebit, nu ezitati sa introduceti in alimentatie si florile comestibile.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.