Organizarea corecta a frigiderului reprezinta un pas foarte important daca doriti sa aveti intotdeauna un frigider curat si ordonat. In acest fel, nu doar ca mirosurile si gusturile alimentelor nu se vor combina, insa riscul alterarii rapide a anumitor alimente va fi diminuat, iar dumneavoastra nu veti mai pierde timpul cautand un anumit aliment pe care cine stie unde l-ati ratacit daca veti stii exact unde l-ati depozitat.
Este trist faptul ca nu multa lume reuseste sa isi organizeze perfect frigiderul si sa il exploateze la capacitate maxima, ceea ce cu siguranta duce la pierderea anumitor alimente. Cei mai multi isi depoziteaza alimentele la intamplare si nu intotdeuna in conditiile cele mai bune sau in compartimentele potrivite.
Un frigider prost organizat poate reprezenta o imensa sursa de microbi si bacterii care pot produce boli ale sistemului digestiv si pot provoca grave toxinfectii. Frigiderul nu trebuie sa reprezinte sub nicio forma un pericol pentru sanatatea noastra si a familiei ci, din contra, trebuie sa ne ajute sa pastram alimentele intr-o stare perfecta pentru mai mult timp.
Asa ca, daca va incadrati in grupul persoanelor care nu acorda o importanta prea mare mentinerii ordinii in frigider, ar fi bine sa invatati sa profitati la maximum de aceast aparat electrocasnic de foarte mare ajutor urmand sfaturile pentru organizarea corecta a frigiderului pe care vi le vom prezenta in randurile care urmeaza:
Inainte de a incepe sa ordonati alimentele in frigider asigurati-va ca acesta este foarte curat. Aruncati alimentele alterate si stergeti foarte bine frigiderul. Pentru a evita folosirea produselor de curatat chimice care va pot pune sanatatea in pericol, puteti sterge interiorul frigiderului cu o solutie realizata din apa calduta si otet sau suc de lamaie. Pentru eliminarea mirosurilor neplacute asezati pe raftul de sus un recipient in care ati pus putin zat de cafea. Frigiderul trebuie curatat si dezinfectat cel putin o data pe saptamana pentru a nu se dezvolta bacteriile despre care am amintit si anterior si care va pot pune sanatatea in pericol.
Incepeti cu usa de la frigider. Usa de la frigider este destinata depozitarii bauturilor, a sosurilor deoarece acestea nu necesita o temperatura foarte scazuta de depozitare. Majoritatea frigiderelor au si o tava pentru oua care se gaseste de cele mai multe ori pe micile rafturi de pe usa frigiderului insa nu este indicat ca ouale sa fie tinute aici deoarece nu sunt chiar atat de rezistente la diferentele de temperatura si se pot altera mai usor. De asemenea, in acest loc nu este bine sa depozitati unt, branza sau lapte deoarece si aceste alimente sunt usor perisabile.
Dupa cum probabil bine stiti, temperatura din frigider nu este regulata: pe rafturile de jos temperatura este mai scazuta fata de cea caracteristica rafturilor de sus. Tineti intotdeauna cont de acest aspect.
De obicei, la baza frigiderului se gasesc doua compartimente, unul pentru fructe si unul pentru legume. Respectati compartimentarea si nu amestecati fructele cu legumele.
Pe raftul de deasupra sertarelor este indicat sa se aseze carnea ce urmeaza a fi preparata, indiferent de tipul acesteia, precum si mezelurile. Daca frigiderul are doar doua compartimente, tot aici puteti pune si lactatele.
Pe raftul din mijloc este indicat sa se depoziteze produsele lactate (laptele, branza, untul, cascavalul), precum si mancarea gatita.
Pe raftul superior vor fi asezate alimente precum ouale, gemul, borcanele cu diverse alimente conservate, precum si bauturile.
Nu uitati sa depozitati alimentele in recipiente separate, acoperite. In acest fel ele nu se vor altera cu usurinta, iar mirosurile nu se vor amesteca.
Nu umpleti niciodata figiderul pana la refuz. Este indicat ca intre alimente sa ramana putin spatiu pentru a circula un flux de aer. Este foarte adevarat ca multi dintre dumneavoastra, din lipsa de timp, aleg sa cumpere alimente care sa ajunga pentru o saptamana intreaga, insa este bine sa tineti cont de faptul ca frigiderul trebuie sa fie aerisit.