Casă și grădinăAlegerea hotei în funcție de mărimea bucătăriei și întreținerea corectă a acesteia

Alegerea hotei în funcție de mărimea bucătăriei și întreținerea corectă a acesteia

Hota reprezinta unul dintre cele mai importante elemente ale unei bucatarii deoarece aceasta asigura o buna ventilare a aerului din incapere. Chiar daca in trecut acest aspect era destul de des neglijat, in prezent hotele au devenit esentiale pentru orice bucatarie. Si pentru a nu intampina greutati atunci cand veti dori sa alegeti o hota potrivita pentru bucataria dumneavoastra, in randurile care urmeaza va vom oferi cateva sfaturi utile pentru alegerea si intretinerea hotei.

De ce este importanta ventilarea bucatariei?

Cum bucataria reprezinta spatiul in care se gateste, aceasta trebuie sa fie in permanenta aerisita pentru a evita ca mirosurile imbinate devenite de-a dreptul neplacute sa patrunda si in restul incaperilor sau sa se impregneze in haine. Atunci cand se gateste, are loc un intreg proces, mult mai complex fata de imbinarea aromelor si a produselor pentru realizarea unor adevarate delicii culinare.

Aburul rezultat poate fi impartit in doua categorii: aerosoli si vapori grasi. Cei dintai sunt usori si se vor amesteca pur si simplu cu alti curenti de aer si vor disparea in cel mult 12 ore, in timp ce vaporii grasi sunt produsi prin fierberea sau prajirea unor alimente grase, fapt care ii face mult mai persistenti si mai greu de eliminat din bucatarie. Din acest motiv, hota este absolute necesara in orice bucatarie deoarece scopul sau principal este captarea gazelor de orice fel.

Alegerea corecta a hotei

Hota va fi aleasa in functie de necesitatile fiecaruia dintre dumneavoastra, in functie de marimea bucatariei, dar si de marimea aragazului. Hota trebuie sa fie aleasa in functie de dimensiunea aragazului sau a plitei, nefiind indicat ca dimensiunea plitei sa depaseasca dimensiunea hotei.

Hotele pot fi de evacuare sau de filtrare. Cele dintai absorb aerul si il elimina printr-un tub, spre deosebire de cel de al doilea tip care absoarbe aerul si il filtreaza. In functie de preferinte, va puteti alege fie o hota de evacuare, fie una de filtrare.

Hota va fi aleasa si in functie de dimensiunea bucatariei, deoarece volumul aerului din bucatarie va influenta capacitatea de aspirare deoarece hota va trebui sa inlocuiasca de 10 ori pe ora volumul aerului din incapere. Puteti alege hota si in functie de vitezele de ventilatie pe care le detine pentru ca situatiile difera si uneori puteti avea nevoie de o viteza de ventilatie mai mica, alteori de o viteza de ventilatie mai mare.

Alegerea hotei poate fi influentata si in functie de cat de silentioasa sau zgomotoasa este. Cu siguranta nimeni nu isi doreste o hota cu un motor foarte zgomotos, insa exista hote care desi sunt echipate cu un motor foarte puternic, sunt destul de silentioase, si exista hote echipate cu motoare slabe al caror zgomot poate deveni de-a dreptul insuportabil.

Hota poate fi aleasa si in functie de complexitatea panoului de comanda, deoarece exista hote ce pot fi actionate mecanic, dar si hote cu afisaj electronic si cu touch-control ceea ce ofera posibilitatea de a o seta mult mai usor.

Aspectul estetic este si el foarte important. Piata ofera numeroase modele astfel incat veti putea alege modelul preferat in functie de design-ul caracteristic bucatariei dumneavoastra.

Intretinerea corecta a hotei

Pentru a va bucura mai mult timp de beneficiile hotei dumneavoastra de bucatarie, aceasta necesita o ingrijire aparte. Este important sa curatati hota in fiecare saptamana pentru a elimina depunerile de grasime. Aceseta vor fi inlaturate cu ajutorul unei solutii de apa calda si detergent. Pentru rezultate optime puteti folosi si amoniac. Folositi o carpa moale din bumbac care sa nu zgarie elementele componente ale hotei.

Filtrele se vor scoate si se vor schimba in cazul in care sunt realizate din hartie, sau se vor spala in apa calduta si detergent daca sunt din metal. Hota va fi foarte bine stearsa si pe exterior.

Daca hota este ingrijita corespunzator, cu siguranta capacitatea sa de functionare va fi maxima.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.