Casă și grădinăBlechnum gibbum (feriga-coasta) - planta cu aspect de palmier perfectă pentru apartament

Blechnum gibbum (feriga-coasta) – planta cu aspect de palmier perfectă pentru apartament

Planta de apartament – Blechnum gibbum (feriga-coasta ) este o planta perena, erecta, care poate ajunge pana la inaltimea de aproximativ doi metri si latimea de maximum un metru si care face parte din familia Blechnaceae. Frunzele sale sunt lanceolate, iar cresterea prospera in soluri umede, fertile si acide, fiind o planta perfecta pentru zonele umbroase din interior. Familia de plante Blechnaceae este una foarte interesanta, incluzand atat specii foarte cunoscute, cat si unele mai putin cunoscute, aproximativ 160.

Toate plantele din aceasta familie au frunzele situate la mica distanta unele de altele, motiv pentru care dau impresia unor frunze foare mari, bine texturizate. Majoritatea au un aspect destul de primitiv, fiind usor diferite de ferigile clasice si semanand, intr-o oarecare masura, cu cicadele.

Planta de apartament – blechnum gibbum (feriga-coasta ) este una dintre numeroasele specii ale acestei familii, printre cel mai des intalnite fiind Blechnum brasiliense, originara din America de Sud, fiind potrivita pentru zonele mai calduroase si impresionand prin partea superioara colorata in rosu purpuriu. Blechnum chilense, originara din Chile, este foarte rezistenta la soare si nu formeaza un trunchi, spre deosebire de celelalte ferigi, ci rizomi care se inmultesc rapid in vecinatatea plantei mama, motiv pentru care se dezvolta foarte repede, colonizand intreaga zona de plantare.

Blechnum cordatum, originara din Africa de Sud, este foarte asemanatoare cu Blechnum chilense, singura deosebire fiind reprezentata de dimensiunea mai redusa a primei. Blechnum longicauda, originara din insula Juan Fernandez, nu creste sub forma unui trunchi, ci emite prelungiri care pot ajunge pana la cativa metri, care se ramifica, la randul lor, in momentul in care ating solul. Planta de apartament – blechnum gibbum (feriga-coasta ) este foarte des intalnita si cel mai usor de crescut intr-un climat cald, formand foarte rapid un trunchi de mici dimensiuni, cu numeroase frunze de culoare verde deschis in partea superioara a trunchiului.

Blechnum magellanicum este asemanatoare cu B. chilense si este originara din padurea tropicala, fiind impresionanta prin dimensiunile foarte mari la care poate ajunge planta (cativa zeci de metri). Este una dintre cele mai fascinante tipuri de Blechnum-uri, fiind foarte asemanatoare cu o cicada, fiind adaptata insa la un climat marin racoros.

Planta de apartament – blechnum gibbum (feriga-coasta ) are o crestere prolifica in solurile acide, fertile, cu o umiditate crescuta, pentru a stimula dezvoltarea frunzelor. Udarea trebuie sa fie frecventa in perioada de primavara si vara, cand planta este in perioada sa de crestere.

Blechnum gibbum
Blechnum gibbum

Din punctul de vedere al plantarii, este foarte important ca, in noul ghiveci, sa faceti o adancitura in care va fi pozitionata noua planta, avand foarte mare grija ca rizomii sa ramana intacti. Solul este obligatoriu sa fie unul fertil si nisipos. La plantare, ai grija ca rizomii sa fie distribuiti uniform si acoperiti integral cu sol pe care il puteti tasa foarte usor pentru a face contact perfect. Dupa plantare, planta de apartament – blechnum gibbum (feriga-coasta ) necesita apa din belsug, care trebuie turnata foarte incet, pentru a stimula fixarea radacinilor in solul nou de plantare.

Precum celelalte tipuri de plante ierboase, feriga coasta necesita o udare lenta, in general in doua etape, pentru a facilita patrunderea apei in profunzime. Este indicat ca udarea sa fie facuta dimineata, pentru a impiedica inmultirea si transmiterea parazitilor de plante. Nu o uda niciodata in exces, pentru ca acest lucru va duce, cu siguranta, la deteriorarea radacinilor si la distrugerea iremediabila a planteide apartament – blechnum gibbum feriga-coasta ). Pentru un mai bun control asupra cantitatii de apa care ajunge in sol, poti folosi muschi, care ajuta la reducerea procesului de evaporare a apei in perioada calda sau uscata.

Din punctul de vedere al intretinerii, este nevoie de indepartarea frunzelor ofilite, uscate sau bolnave, curatarea pamantului de la suprafata, in cazul in care depoziteaza frunze cazute si uscate, iar in momentul replantarii, este indicat sa rupi din frunzele de la baza plantei pentru a reduce suprasolicitarea noii radacini in formare. Daca iti doresti inmultirea acestei ferigi, acest lucru este extrem de usor, tot ce trebuie facut fiind impartirea unei plante mai mari in bucati mai mici care pastreaza si putin rizom, ce vor fi plantate ulterior intr-un alt ghiveci.

Un alt aspect destul de important este fertilizarea planteide apartament – blechnum gibbum (feriga-coasta), care poate fi realizata foarte usor, prin aplicarea unui fertilizator generic, care contine potasiu, nitrogen si fosfor diluat in apa pentru udat. In general, fertilizarea se face o data pe luna, in special in perioada de primavara – vara, cand planta creste.

Pentru cei care sunt pasionati de cresterea plantelor, dar si pentru incepatori, aceasta feriga este alegerea perfecta, fiind foarte usor de ingrijit si destul de rezistenta. Singurul dezavantaj este acela ca acest tip de planta este unul fara flori, dar care compenseaza prin frunzele colorate in verde deschis si foarte bine texturizate.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.