Animale de companieCopoi Ardelenesc (Transylvanian Hound) - rasa de câini care datează din secolul...

Copoi Ardelenesc (Transylvanian Hound) – rasa de câini care datează din secolul al IX-lea

Generalitati – temperament

Copoiul Ardelenesc sau Transylvanian Hound, cum mai este numit, este o rasa de caini foarte veche, chiar din secolul al IX-lea iar tara sa de origine este Ungaria. Denumirea initiala a fost de Erdelyi Kopo si de-a lungul timpurilor a suferit modificari fizice din cauza climatului si din cauza tinuturilor geografice. Astfel rasa a fost apreciata din cele mai vechi timpuri de catre nobilime ca fiind un excelent caine de vanatoare, caine care a fost schimbat incet incet din cauza dezvoltarii agriculturii, a silviculturii, in zonele inalte si bine impadurite ale muntilor Carpati.

Datorita acelor modificari care au avut loc cu timpul s-au creat practic doua varietati de Copoi Ardelenesc, acestea fiind Marele Copoi Ungar, care este folosit pentru a vana animale de talie mare si Copoiul Mic de Transilvania, acesta fiind folosit pentru a urmari vanatul mic si caprele din regiunile muntoase.

Desi s-au incercat si imperecheri intre cele doua rase, din pacate Copoiulde Transilvania aproape ca disparuse la inceput de secol XX, urmand ca din 1968 sa se reia cresterea si selectionarea rasei care la inceput se numea Erdely Kopo, atat pe teritoriul Ungariei cat si pe teritoriile invecinate din Romania. Din pacate Copoiul Mic a disparut in totalitate. Copoiul Ardelenesc trebuie sa aiba la maturitate o greutate de minim 25 de kilograme si o inaltime cuprinsa intre 55 si 65 de centimetri.

Aspect fizic

Copoiul Ardelenesc este un caine de vanatoare foarte atletic, are oasele masive, suficient de puternice si membrele sale lungi sunt de asemenea puternice, adaptate pentru a putea urmari vanatul pe distante foarte mari intr-o goana rapida.

Cainii din rasa Copoi Ardelenesc au capul putin bombat, dar destul de lung, nu foarte ascutit, avand o protuberanta neaccentuata la nivelul occipitalului si sprancele impreuna cu arcadele nu tocmai vizibile. Pe sprancenele sale se poate observa mai tot timpul un fel de marcaj ca de foc, de culoare putin mai deschisa fata de culoarea blanii, avand forma de punct, aceste marcaje putand fi gasite si pe membre si bot.

Stopul Copoi-ului Ardelenesc este usor pronuntat iar trufa sa este de culoare neagra, oarecum rotunda, nu foarte aplatizata. Narile sale sunt deschise larg, avand acele aripi mobile. Maxilarele sale sunt deosebit de puternice, iar dantura este completa avand dinti la fel de puternici, perfect dezvoltati. In cazul in care dantura nu este conform standardelor, exemplarul poate fi eliminat din concursuri sau neacceptat ca si rasa. Muscatura unui Copoi Ardelenesc trebuie sa fie in forma de foarfece.

Transylvanian Hound
Transylvanian Hound

Ochii sai sunt de marime mijlocie, de forma migdalei, putin oblici, avand o culoare brun inchisa. Urechile ii cad lejer pe obraji fara sa formeze nici un fel de cute si se aseamana cu cele ale unui caine din rasa Beagle, sunt usurele si putin rotunjite la varf. Gatul sau trebuie sa fie foarte puternic si se permita rasei sa aiba si o usoara salba de jur imprejur.

Corpul sau este de forma triunghiulara, avand un greaban accentuat si cu o crupa putin inclinata, iar femelele se disting clar fata de masculi, diferentele dintre ei fiind evidente. La femele se poate accepta ca regiunea lombara sa fie putin mai lunga. Culoarea de fond a Copoi-ului Ardelenesc este culoarea neagra, parul sau este scurt, drept, strans, stralucitor si foarte bine intins pe suprafata pielii. In cazul in care are parul moale, sarmos sau ondulat sau rar, cainele nu este acceptat.

Pe bot, piept si frontal poate sa aiba niste marcaje de culoare alba insa acestea nu trebuie sa depaseasca mai mult de 20% din suprafata totala a corpului. Aceste marcaje pot fi gasite in unele cazuri si la varful cozii. In cazul in care aveti o femela din aceasta rasa, va trebui sa va asteptati sa dea nastere la aproximativ sase pana la 12 pui. Media de viata a Copoi-ului Ardelenesc este cuprinsa intre 10 si 12 ani.

Cum ii place sa traiasca

Copoiul Ardelenesc este un caine plin de curaj, foarte energic, in nici un caz indicat pentru apartament doar daca sunteti foarte activi si il luati la alergat cam jumatate din zi. Este un caine echilibrat, destul de calm si independent, poate vana la mare distanta de stapanul sau, avand trasaturile necesare pentru a face acest lucru. Glasul sau are o tonalitate aparte, fiind foarte usor de auzit si imposibil de confundat la vanatoare.

Copoiul Ardelenesc este un caine care se descurca excelent in orice situatie, nu are probleme cu temperaturile scazute si necesita o educatie timpurie pentru a nu dezvolta un comportament agresiv fata de oameni. Isi apara teritoriul foarte bine si este un bun tovaras de viata. Trebuie sa-l tineti mereu activ, deoarece este invatat sa fie intr-o continua miscare si sa ii periati blana o data la saptamana, care desi scurta, necesita o ingrijire nu tocmai constanta dar suficienta cat sa ii indepartati parul mort de la suprafata.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.