Animale de companiePisica Persană sau pisica aristocrată - cea mai populară rasă de pisici...

Pisica Persană sau pisica aristocrată – cea mai populară rasă de pisici la nivel mondial

Persana sau pisica aristocrata este cea mai populara rasa de pisici la nivel mondial. Acest fapt se datoreaza in primul rand frumusetii sale, dar si aspectului deosebit ce o detaseaza de toate celelalte pisicute. Persana sau pisica aristocrata este o pisicuta de casa, nu este recomandat sa lasati o pisica din aceasta rasa sa locuiasca in curte. Sunt pisici extrem de sensibile si in acelasi timp au o tendinta catre sedentarism.

Persana sau pisica aristocrata este rivala directa, in ceea ce priveste popularitatea, a pisicii din rasa Angora Turceasca. Angora Turceasca a reusit timp de secole intregi sa cucereasca inima Europei si prin ea sultanii au primit multe favoruri la curtile regale din Europa. Insa in secolul al XVII-lea la curtea regala a Marii Britanii a fost adusa odata cu o caravana ce vindea tot felul de condimente exotice si aceasta rasa de pisica.

Aspectul ei i-a cucerit imediat pe aristocratii britanici, care au adoptat-o in detrimentul Angorei Turcesti. Persana sau pisica aristocrata si-a primit numele de la regiunea de unde a provenit si anume Persia, Iranul din zilele noastre. A fost supranumita pisica aristocrata tocmai datorita familiilor de aristocrati care au facut-o celebra.

Persana sau pisica aristocrata este o pisicuta blanda, insa s-au observat cazuri in care ele au devenit agresive, agresivitatea lor este imprumutata atat de la stapani, cat si din educatia pe care i-o dau acestia. O Persana tratata cu agresivitate in familie, va fi agresiva la randul ei. Ca orice pisicuta este o buna vanatoare si va pazi casa de rozatoarele nedorite. Sunt jucause, insa obosesc si se plictisesc repede. Nu va jucati cu ele cu mainile pentru ca le veti incuraja sa va zgarie sau chiar sa va muste.

Daca o Persana sau pisica aristocrata va musca, inainte de a va retrage mana suflati-i usor in fata, nu ii va face placere sa simta un aer venit direct in fata si in acest fel o veti invata sa nu mai muste. Nu recurgeti la agresivitate atunci cand vreti sa o invatati o lectie pentru ca nu veti obtine obedienta din partea ei, ci mai degraba frica.

O Persana fricoasa este o Persana nefericita si intr-un final va deveni salbatica avand tendinta sa va zgarie si chiar sa va muste. Daca va plac pisicile ce nu pleaca din brate atunci gasiti in Persana sau pisica aristocrata animalutul de companie perfect. Aceasta rasa isi adora stapanii, isi pot petrece intreaga zi in bratele proprietarilor si vor toarce de placere.

Blana Persanelor este una lunga si tocmai de aceea trebuie bine ingrijita. Va trebui sa o periati zilnic timp de minim 5 minute cu o perie de sarma, care nu numai ca va indeparta excesul de par, dar ii va face si un masaj usor ce o va determina sa toarca de placere. Culorile blanitei Persanei sunt extrem de variate, ajungand de la alb pana la negru si chiar tigrat.

pisica persana

Ca orice pisicuta Persana sau pisica aristocrata este extrem de curata si se spala singura de mai multe ori pe zi inghitind foarte mult par. Pentru a o ajuta sa regurgiteze acest par, va recomandam sa cresteti plante special concepute pentru a contribui la starea de sanatate a pisicutei. Nu o lasati sa va manance plantele de apartament pentru ca multe dintre ele sunt otravitoare si ii pot face rau.

Caracteristica principala a Persanei este botul turtit care a contribuit foarte mult la popularitatea sa. Spre deosebire de celelalte pisici, botul Persanei nu reprezinta o proeminenta a fetei, acest aspect insa le produce nenumarate probleme de sanatate. O pisicuta Persana se hraneste foarte greu, tocmai pentru ca boticul sau este aproape inexistent, de asemenea problemele canalului lacrimal sunt foarte frecvente la aceste pisicute.

Conformatia fetei, determina scurtarea canalului lacrimal si de aici apar problemele. Persana sau pisica aristocrata trebuie spalata cu ser fiziologic la nivelul ochilor in fiecare zi, tocmai pentru a evita problemele oculare. Daca observati o secretie maronie, atunci trebuie negresit sa va adresati medicului veterinar. Tot medicul veterinar va trebui sa va deparaziteze pisicuta de 2, chiar 3 ori pe an.

Folositi produsele lichide din comert pentru a indeparta parazitii care isi pot stabili casa intr-o blana atat de deasa ca a Persanei. Veti observa ca blanita are tendinta de a face nenumarate ghemotoace, mai ales daca neglijati sa o periati. Ghemotoacele sunt foarte greu de descurcat si veti ajunge in situatia in care va trebui sa o tundeti, lucru care este nerecomandat in cazul oricarei pisicute.

Se recomanda sa castrati femelele inaintea primei menstruatii, iar masculii pe la 6 sau 7 luni. De retinut ca Persana sau pisica aristocrata poate ramane insarcinata, chiar daca are pui mici in crestere, acest lucru reprezinta un fapt imbucurator pentru crescatorii de Persana.Culoarea ochilor unei Persane este albastra si nu se accepta sub nici o forma alta variatie de culoare la nivelul ochilor.

Daca veti dori sa deveniti proprietarii unei persane, este bine de stiut ca aceasta pisica trebuie ingrijita cu atentie, ea fiind o rasa aristocrata care este extrem de sensibila. In primul rand, trebuie sa stiti sa ii ingrijiti blanita, dar mai ales ochii. Nu achizitionati o pisicuta din aceasta rasa, daca nu aveti timp liber si doriti un animal de companie care sa nu va solicite prea mult.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

  1. Am o pisica persana, de culoare alba, usor maronie la extremitati. Vreau sa stiu de ce ii cad smocuri de par si cam la ce varsta intra la menstruatie. Am uitat sa mentionez ca pe 1 martie a implinit un an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.