Casă și grădinăCum a apărut aspiratorul și ce modele sunt acum - de la...

Cum a apărut aspiratorul și ce modele sunt acum – de la invenție la aspiratorul cu iPod

Aspiratorul, asa cum il cunoastem astazi, este rezultatul unor cautari si imbunatatiri succesive,  de-a lungul a peste un secol si jumatate, ale unor aparate menite sa usureze munca in gospodarie. In 1860, pentru prima data, americanul Daniel Hess se gandeste sa realizeze un mecanism, cu un burduf in care sa se creeze vid si care sa permita “tragerea” prafului.

In 1869, la Chicago, Ives McGaffey ataseaza la burduf o manivela si un sistem de tevi, reusind sa isi breveteze inventia, cu denumirea “Whirlwind”, si chiar sa o vanda, cu  pretul de 25 de dolari bucata, ceea ce, la vremea respectiva, era o suma destul de importanta. Au fost gasite doar doua exemplare ale acestei masinarii, care este stramosul indiscutabil al aspiratorului, pastrate la “Hoover Historical Center” din Ohio.

Abia in 1901, un inginer britanic, Hubert Cecil Booth, inventeaza un aspirator rudimentar, dar “motorizat”. Booth a observat ca, in vagoanele de tren, curatirea scaunelor nu se mai facea prin stergerea (scuturarea) prafului, ci printr-un sistem care aspira praful (Whirlwind) si, pornind de aici, a pus la punct propriul aparat, pe care l-a denumit “Puffing Billy”. Acesta trebuia adus tras de cai pana la locul (cladirea) unde urma sa fie folosit si functiona pe baza unui motor, tot ansamblul avand dimensiuni foarte mari si fiind, deci, incomod, de aceea nu s-a bucurat de prea mare succes.

Anul 1905 vine cu un aparat oarecum comparabil cu aspiratorul actual, imbunatatit de Walter Griffiths, un sistem functional mai mic, mai usor, putand fi manevrat de o singura persoana care trebuia sa apese pe un burduf in care se crea vid si care tragea praful printr-un furtun flexibil.

In anul urmator apare primul aspirator electric, pus la punct de James Murray Spangler, ingrijitor la un magazin din localitatea Canton (Ohio). Spangler era alergic la praf, fapt care l-a determinat sa caute solutii pentru a curata covoarele fara a se expune prea mult, din punctul de vedere al sanatatii. Aspiratorul lui Spangler era alcatuit dintr-un ventilator, un saculet pentru praf si un furtun. Aparatul este brevetat la solicitarea inventatorului sau care, apoi, il vinde varului sau, William Hoover. La momentul actual, Compania Hoover este unul dintre liderii mondiali in productia de aspiratoare, imbunatatindu-si constant tehnologia.

robot aspirator

In 1978, tot un britanic, James Dyson, a inventat primul aspirator fara sac, cu aspiratie ciclonica, aceasta insemnand separarea particulelor in camp centrifugal. La momentul respectiv ideea nu a fost primita cu entuziasm, mai ales ca industria adiacenta, a producatorilor de saci pentru aspiratoare, era foarte profitabila. Japonezii de la compania Apex au gasit insa interesanta si de viitor ideea lui Dyson si primul model de aspirator fara sac, “G Force” a fost vandut cu 2000 de dolari bucata.

La Salonul International de design, din Japonia, din 1991, modelul a primit Marele Premiu. Dupa aceasta data, vanzarea aspiratoarelor ciclonice, fara sac, a depasit-o cu mult pe aceea a aparatelor clasice dotate cu sac. Tot englezul James Dyson, detinator a 1300 de brevete si a peste 150 de inventii puse in practica, este autorul aspiratorului DC Animal, destinat curateniei in incaperile in care cainii si pisicile pot imprastia par, microbi, acarieni etc.

Produsele de ultima generatie, din acest compartiment, sunt aspiratoare-roboti capabile sa parcurga autonom suprafetele de curatat. De asemenea, acestea pot sa aspire particule mult mai fine decat praful (de 0,01 microni), cele care sunt responsabile de provocarea diverselor alergii.

Cele mai fiabile, cu un design deosebit de modern sunt, in prezent, aspiratoarele cu ultrasunete, cu sistem de comprimare a prafului, cu orientare prin intermediul ultrasunetelor si afisaj cu cristale lichide sau aspiratoarele silentioase, cu iPod incorporat, putandu-se asculta muzica, in timp ce se face curatenie, adica o modalitate de a face din ocupatiile casnice o adevarata placere.

Senzorii cu care este dotat un asemenea aparat electrocasnic il ghideaza pe suprafata din casa, aspirand praf, lichide, hartii sau orice alt obiect aflat pe podea. Se poate conecta la reteua Wi-Fi si poate fi directionat din orice alt loc din afara locuintei. Un astfel de model a fost lansat in 2011, in Coreea de Sud, cu un pret de vanzare initial de 750 de dolari.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.