Animale de companieBorder Collie - câinele iubitorilor de animale inteligente

Border Collie – câinele iubitorilor de animale inteligente

Fiind original din Anglia si Scotia Border Collie este un caine foarte inteligent care de-a lungul anilor a reusit sa castige mai multe concursuri in special cele dedicate disciplinei si astfel a ajuns sa fie in Australia un ciobanesc utilitar foarte bun. Northumberland este regiunea de unde provine aceasta rasa de caini, o regiune ce se afla intre Anglia si Scotia iar istoricul acestei rase spune ca este urmasul unor caini din categoria spaniel si a unor caini din categoria ciobanestilor de cireada.

Cu ceva timp in urma Marea Britanie era o adevarata industrie in ceea ce priveste crescutul oilor si tocmai de aceea un Border Collie era un paznic foarte bun pentru acestea.

Prima data cand s-a mentionat de aceasta rasa de caini s-a intamplat intr-o carte despre caini englezesti din anul 1570. In anul 1890 aceasta rasa a prins aripi in acea regiune dintre Scotia si Anglia fiind acum una dintre cele mai populare rase de caini din Australia.Unii oameni cred ca aceasta rasa este originala din Australia insa nu este deloc asa. Unele exemplare din aceasta rasa au fost dresate in asa fel incat sa gaseasca narcotice sau chiar bombe in timp ce altele sunt adevarati ghizi pentru persoanele cu dizabilitati.

In urma cu putin timp, in anul 1995 aceasta rasa a fost recunoscuta de American Kennel Club ca fiind un caine ce face parte din categoria cainilor ciobanesti si de cireada. Astazi rasa este recunoscuta de urmatoarele oficii si organizatii internationale: ABC, AIBC, CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, ANKC, NKC, NZKC, APRI, ACR.

Fiind un caine de talie medie Border Collie nu este foarte greu, greutatea sa fiind intre 14-20 de kg la un mascul si intre 12-19 la o femela insa inaltimea sa este destul de mare, 48-56 la mascul si 46-53 de cm la femela.

Aceasta rasa inca isi pastreaza instinctilele sale primare si punctul forte al lor este in continuare pastoritul oilor dar de multe ori sunt buni ciobani si cand vine vorba despre cirezile de vaci. Fiind un animal foarte agil si iute el va fi in continuu in alerta atuni cand o oaie iese din perimetru in care trebuie sa se afle si cu siguranta o va aduce inapoi.

Border Collie
Border Collie

Border Collie este una dintre cele mai inteligente rase de caini si de fiecare data va incerca sa-si multumeasca stapanul. In cazul in care acesta este lasat singur pe o perioada mai lunga de timp acesta poate sa starneasca tulburari de comportament. Unul dintre atuurile acestui caine il reprezinta abilitatea sa de a evada, fiind un adevarat artist in aceasta privinta.

Intr-un mediu de familie Border Collie este un caine exemplar, un caine linistit si care de multe ori se va atasa in special de un singur membru al familiei lasandu-i pe ceilalti in anonimat.Din aceste motive unele familii nu-l prefera. Ei sunt si foarte buni caini de paza si protectie pentru ca in prezenta strainilor nu mai este la fel de prietenos.

Aceasta rasa dupa cum am spus este una foarte inteligenta si da dovada ca stie ce face si tocmai de aceea dresajul poate sa fie uneori dificil. Acest caine are nevoie de un stapan care sa aiba suficient timp si calm pentru a-l invata unele lucruri si trebuie sa faca acest dresaj de la o varsta destul de frageda. Multe exemplare din aceasta rasa poate sa fie dresate usor sa execute comenzile doar la un semn cu mana sau la un semnal sonor si asta spune multe despre inteligenta sa.

In general un astfel de caine este foarte puternic si rezistent la boli insa uneori pot aparea boli ca displazia de sold, criptorhidismul, anomalia globului ocular, cataracta sau osteocondroza umarului. Un astfel de caine are o medie de viata cuprinsa intre 11 si 14 ani.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.