Sarcină & BebeSăptămâna 3 de sarcină, vezi ce se schimbă la viitoarea mămică

Săptămâna 3 de sarcină, vezi ce se schimbă la viitoarea mămică

Despre bebe…

Saptamana 3 de sarcina este, de fapt, saptamana fertilizarii. Intr-unul din tuburile falopiene, spermatozoidul fertilizeaza un ovul eliberat de catre ovarul tau. Astfel, formeaza un zigot cu 46 cromozomi (se pot forma mai multi zigoti, daca sunt eliberate si fertilizate mai multe ovule). Acesti cromozomi – 23 ai tai, 23 ai partenerului, vor determina trasaturile fizice ale bebelusului, dar si in parte, anumite trasaturi transmise ereditar, precum inteligenta sau unele trasaturi de personalitate (exista diverse dispute pe aceasta tematica).

In curand, zigotul isi incepe drumul spre uter, unde se va atasa de peretii uterului. Trebuie sa stii ca inca nu vorbim de fat, ci denumirea este „produs de conceptie”. Tu inca nu ai cum sa stii ce se petrece acolo…

…si viitoarea mamica:

Inca nu ai aflat fericita veste si nu exista in saptamana 3 de sarcina schimbari vizibile; totusi, datorita hormonilor (estrogenul), te poti simti mai energica decat in mod obisnuit. Foarte rar, poti sa te confrunti, din contra, cu senzatia de oboseala si lipsa somnului (unele viitoare mamici sunt chiar din acest stadiu foarte irascibile).

De obicei, in saptamana 3 de sarcina nu se manifesta nici unul dintre simptomele specifice sarcinii – vor urma in viitoarele saptamani simptome asemanatoare sindromului pre-menstrual (balonare, crampe, nevoie de urinare, irascibilitate). Un test de sarcina efectuat imediat dupa fertilizare ar fi absolut neconcluziv: nu poate inca depista hormonul de sarcina.

Atentie la vitamine: acidul folic este esential si poate cel mai important (s-a spus in alte articole cat de eficient este in protejarea tubului neural al fatului); insa se recomanda si adminstrarea unor suplimente de vitamine, minerale, fier, in plus fata de alimentatia corecta; alege ce suplimente ti se potrivesc impreuna cu medicul tau.

Desi inca nu stii aceasta, esti deja o viitoare mamica! In urmatoarea saptamana si dupa aceea, vei vedea ca lucrurile incep sa mearga rapid, viitorul embrion dezvoltandu-se intr-un ritm alert.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.