Animale de companiePodenco Ibicenco, o rasă de câini inteligenți, originară din Ibiza

Podenco Ibicenco, o rasă de câini inteligenți, originară din Ibiza

Cainele Podenco Ibicenco apartine unei rase de caini originara din Insula Ibiza, de aceea este numit si caine de Ibiza. Cele mai frumoase exemplare se gasesc in Insulele Baleare, in Insula Majorca, iar in regiuni precum Catalonia, Roussillon, Valencia sau Provance este cunoscut sub diferite denumiri, ca de exemplu: Xarnelo, Malarchez, caine de Baleare, sau Mayorchez. Acesti caini inteligenti sunt foarte agili, uneori pot fi sireti si rai, iar alteori ascultatori.

Au o miscare la trap intrerupt, prezinta osatura puternica, reusesc sa sara foarte inalt fara a-si lua elan. Cand vaneaza se folosesc mai mult de simtul auzului si mirosului si mai putin de vaz, si obisnuiesc sa atace cu rapiditate. Sunt folositi mai ales la vanatoarea de iepuri, deoarece sunt capabili sa-i gaseasca in orice tufis sau maracinis dupa miros, dar si pe baza vicleniei si agilitatii lor, indiferent daca e noapte sau zi.

Reusesc sa prinda vanatul foarte repede, mai ales daca actioneaza in grup mai multi caini deodata, unii inconjoara vanatul si doar unul il ridica. Deseori acest caine este folosit si la vanarea animalelor mai mari sau a unor pasari cum sunt de exemplu prepelitele. In general se folosesc haite de caini formate din mai multe femele si doar un mascul. Cand sunt folositi mai multi masculi apare concurenta intre ei, in general ajung sa se bata – lucru ce nu este de ajutor in timpul vanatorii.

Capul acestui caine are o forma de con ascutit, este lung si ingust, pare slab, cu craniul destul de lung si putin turtit, cu fruntea ingusta, osul occipital proeminent si stopul foarte putin marcat. Urechile par rigide, sunt intinse inapoi in sus sau orizontal in fata, pozitionate la nivelul ochilor, au forma unor romburi alungite, sunt scurte si fine, nu prezinta par pe suprafata interioara.

Ochii au culoarea chihlimbarului, sunt mici si oblici, ii creeaza o privire inteligenta. Botul are o lungime de la ochi la varful nasului egala cu lungimea de la ochi la osul occipital, iar linia sa superioara este convexa. Nasul este destul de mare, are culoarea carnii este situat putin deasupra maxilarului superior. Maxilarele sunt uscate si foarte puternice, buzele sunt stranse si fine, iar dintii sunt albi, bine pozitionati si in perfecta opozitie.

Gatul este lung, uscat si musculos, putin arcuit, umerii sunt degajati si oblici, spatele drept, soldurile cambrate si de lungime medie. Coada este foarte lunga, supla, inserata destul de jos, de multe ori este dreapta, mai rar usor curbata dar niciodata rasucita, cand patrupedul se afla in miscare ea este tinuta curbata in sus.

Podenco Ibicenco
Podenco Ibicenco

Toracele este ingust si lung, profund, sternul formeaza un unghi ascutit si destul de proeminent, abdomenul este supt, iar coastele sunt plate.

Membrele posterioare au coapsele uscate, puternice si lungi, labele sunt aseamanatoare cu cele de iepure, au degetele bine stranse si lungi, cu spatiile dintre degete acoperite de par, cu talpi foarte tari si gheare puternice de culoare alba sau la culoarea parului.

Blana acestui caine este formata din par bogat, scurt si neted sau lung si putin mai aspru, astfel mai ales pe cap si pe urechi parul este mai scurt, iar pe partea interioara a cozii si pe partea posterioara a coapselor parul este mai lung. In restul corpului blana se prezinta uniform, iar culoarea sa variaza, poate fi alb cu rosu, alb cu galben, sau poate avea o singura culoare – alba, galbena sau rosie, sau combinatii ale acestor trei culori.

Masculul are talia 60-66 cm si greutatea de 22 kg, iar femela are talia de 57-63 cm si greutatea de 19 kg.

Cainele Podenco Ibicenco este un excelent caine de companie

El nu necesita ingrijiri deosebite, nu ridica pretentii din punct de vedere al hranei si are in general o sanatate buna. Este foarte loial fata de stapan, foarte afectuos fata de copii, jucaus, vioi si energic, dornic de multa miscare, adora orice activitate. Trebuie dresat de la varsta frageda pentru a deveni sociabil cu alti caini si diferite persoane, nu trebuie adoptata o metoda dura deoarece este ascultator, inteligent si invata destul de repede noile comenzi. Aceasta rasa se maturizeaza destul de greu, atat din punct de vedere fizic cat si psihic. Speranta de viata la cainele Podenco Ibicenco este de aproximativ 15 ani.

Video – Rase de caini Podenco Ibicenco:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.